Σημάδια ανάκαμψης της εικόνας της Ν.Δ. αλλά και του προέδρου της κ. Αντ. Σαμαρά, εντοπίζουν στη Ρηγίλλης, παρά το γεγονός ότι το κυβερνών κόμμα έχει ένα σαφές προβάδισμα, που όμως μειώνεται σταδιακά. Στο επιτελείο του κ. Σαμαρά επικρατεί συγκρατημένη αισιοδοξία, ότι η κατάσταση βελτιώνεται και στενοί του συνεργάτες τονίζουν ότι η μείωση της διαφοράς από το 8% στο 4,1% (όπως κατέγραψε η MRB στις εξαμηνιαίες τάσεις της) σε ένα διάστημα έξι μηνών, δείχνει ότι υπάρχει βελτίωση. Παρά το θετικό κλίμα που επικρατεί στη Ρηγίλλης, υπάρχουν αρκετά στελέχη που εμφανίζονται αρκετά ψύχραιμα και εντοπίζουν αρκετές αδυναμίες, θέτοντας το θέμα των χαμηλών ποσοστών τόσο της Ν.Δ. όσο και του ΠαΣοΚ αλλά και της απαξίωσης του πολιτικού συστήματος.
Σύμφωνα με την εκτίμηση των επιτελών της Ν.Δ. η αξιωματική αντιπολίτευση βελτιώνει τη θέση της σε όλους τους δείκτες και προτάσσουν το επιχείρημα ότι «η ελληνική κοινή γνώμη θεωρεί ότι με το μίγμα της οικονομικής πολιτικής που εφαρμόζεται είναι πιθανότερο να μην μπορέσει η Ελλάδα να αντιμετωπίσει την οικονομική κρίση». Γι’ αυτό υποστηρίζουν και υπάρχει και σχετικό σημείωμα της Γραμματείας Πολιτικού Σχεδιασμού, ότι με βάσει τις τελευταίες δημοσκοπήσεις, «όσα η Ν. Δ και ο πρόεδρός της καταλόγιζαν στους όρους του μνημονίου και στην ακολουθούμενη οικονομική πολιτική σήμερα αποτελούν πια κοινό τόπο για τη συντριπτική πλειοψηφία της κοινωνίας».
Αρκετά στελέχη της Ν.Δ. επιμένουν ιδιαίτερα στο δείκτη εμπιστοσύνης, σύμφωνα με τον οποίο, ο κ. Σαμαράς εμφανίζει δυναμική ανόδου και θεωρούν ότι «η κυβέρνηση είναι υποχρεωμένη να παύσει την επανάληψη του ίδου του φθαρμένου μοτίβου των τελευταίων 14 μηνών», διότι όπως λένε έχει την ευθύνη για: α) τον αδιέξοδο «μονόδρομο» του μνημονίου, β) την περιδίνηση της χώρας στο φαύλο κύκλο της ύφεσης, γ) τις απόλυτα λανθασμένες εκτιμήσεις και προβλέψεις και δ) την ανυπαρξία οποιασδήποτε αναπτυξιακής προοπτικής.
Υπάρχουν όμως βουλευτές που δεν υιοθετούν την αισιοδοξία της Ρηγίλλης και επισημαίνουν ότι η Ν.Δ. έχει σημαντικά περιθώρια βελτίωσης των ποσοστών της, αρκεί να αναπροσαρμόσει τους πολιτικούς της στόχους και την ατζέντα της. «Πρέπει να αλλάξει ρότα για να κερδίσουμε μεγάλο μερίδιο από το 23,3% της αδιευκρίνιστης ψήφου και κυρίως να πείσουμε όσους απαξιώνουν συνολικά το πολιτικό σύστημα» αναφέρουν.
Το μείζον θέμα είναι για πολλούς να αλλάξει η στρατηγική και να αποφευχθούν και τα λάθη τακτικής που έγιναν τους περασμένους μήνες, ώστε η Ν.Δ. να αλλάξει το κλίμα και να καταφέρει να κερδίσει τους περίπου 650.000 ψηφοφόρους που έχασε στις περασμένες αυτοδιοικητικές εκλογές από την εκλογική αναμέτρηση του 2009.
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ