Σε δεύτερο γύρο οδηγούνται οι προεδρικές εκλογές στην Αϊτή, στον οποίο θα μετάσχουν η άλλοτε πρώτη κυρία Μιρλάντ Μανιγκάτ και ο τεχνοκράτης Ζιντ Σελεστάν, προστατευόμενος του απερχόμενου προέδρου Ρενέ Πρεβάλ.
Το Μεταβατικό Εκλογικό Συμβούλιο ανακοίνωσε ότι θα διεξαχθεί δεύτερος γύρος ανάμεσα στους δύο υποψηφίους που συγκέντρωσαν το μεγαλύτερο ποσοστό την 28η Νοεμβρίου, καθώς κανείς δεν κατάφερε να συγκεντρώσει ποσοστό μεγαλύτερο του 50% που χρειαζόταν για να κερδίσει.
Η 70χρονη Μανιγκάτ συγκέντρωσε το 31,37% των ψήφων, ενώ ο Σελεστάν κατέλαβε το 22,48% στις εκλογές της 28ης Νοεμβρίου, κατά τα επίσημα αποτελέσματα.
Η ημερομηνία διεξαγωγής του δεύτερου γύρου δεν έχει ακόμα οριστεί τυπικά, αλλά πιστεύεται ότι η διαδικασία θα λάβει χώρα περί τα μέσα του Ιανουαρίου.
Φόβοι για νέες ταραχές
Η δύναμη του ΟΗΕ για τη σταθεροποίηση της Αϊτής, η MINUSTAH, είχε καλέσει τους Αϊτινούς να «μείνουν ψύχραιμοι» και να μην κάνουν υποθέσεις σχετικά με τα αποτελέσματα, ούτε να θεωρούν ότι κάποιος κέρδισε.
Ωστόσο, σύμφωνα με εγχώρια ΜΜΕ, πολλά μαγαζιά παρέμειναν κλειστά και αρκετοί μαθητές και φοιτητές απέφυγαν να πάνε στα σχολεία τους στο Πορτ-ο-Πρενς, καθώς υπήρχαν φόβοι για ξέσπασμα επεισοδίων.
Η αντιπολίτευση κατήγγειλε σοβαρότατες παρατυπίες στις εκλογές και έκανε λόγο περί μαζικής νοθείας, αλλά δεν υπέβαλε τυπικά μηνυτήριες αναφορές. Στελέχη της αποστολής του ΟΗΕ παραδέχθηκαν ότι υπήρξαν παραβιάσεις του εκλογικού νόμου, αλλά πρόσθεσαν πως θεωρούν τις εκλογές έγκυρες.
Ο Μαρτελί, ο οποίος έχει πολλούς υποστηρικτές στο Πορτ-ο-Πρενς, είχε προειδοποιήσει ότι μπορεί να υπάρξουν ταραχές εάν δεν συμμετάσχει στον δεύτερο γύρο. Την Δευτέρα, κάλεσε τους Αϊτινούς να παραμείνουν σε επιφυλακή για τα αποτελέσματα και προειδοποίησε ότι ο λαός δε θα ανεχθεί αλλοίωση του αποτελέσματος, ενώ ανέφερε ότι ήταν έτοιμος να συμμετάσχει στον δεύτερο γύρο αν ο αντίπαλός του δεν είναι ο Σελεστάν.
Χιλιάδες διαδηλωτές κατήγγειλαν μετά τις εκλογές τις προσπάθειες που φέρεται να κατέβαλε ο Πρεβάλ να ευνοήσει τον προστατευόμενό του.
Η πολιτική ένταση στην Αϊτή, την πιο φτωχή χώρα του δυτικού ημισφαιρίου, που υπέστη σχεδόν ολοκληρωτική καταστροφή από τον σεισμό του Ιανουαρίου και σήμερα βρίσκεται αντιμέτωπη με επιδημία χολέρας, διαψεύδει τις ελπίδες της διεθνούς κοινότητας ότι οι εκλογές θα έφερναν σταθερότητα.
Οι προεδρικές εκλογές χαρακτηρίστηκαν από έντονες αμφισβητήσεις, ενώ τόσο πριν όσο και μετά την διεξαγωγή τους, από την οποία αποκλείστηκαν αρκετά κόμματα, περιλαμβανομένου του Φανμί Λαβαλάς του εξόριστου πρώην προέδρου Ζαν-Μπερτράντ Αριστίντ, υπήρξαν διαδηλώσεις από χιλιάδες πολίτες και αιματηρά επεισόδια.ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ