Το 1992, όταν ξεκίνησε από τον Στέφανο Μάνο η διαγωνιστική διαδικασία για την πώληση των πρώτων αδειών για την ίδρυση στη χώρα μας εταιρειών κινητής τηλεφωνίας, οι αξιολογητές και οι σύμβουλοι του υπουργείου Οικονομίας επέμειναν ότι δεν μπορούν να δοθούν περισσότερες από δύο άδειες γιατί, όπως υποστήριζαν, η επένδυση απαιτούσε σημαντικούς πόρους και η απορρόφηση της νέας τεχνολογίας θα πάρει χρόνια και θα αργήσει να διαμορφώσει κερδοφόρα πεδία για τους επενδυτές.
Ορισμένοι σημείωναν ότι το επιχείρημα δεν στέκει, επειδή η σταθερή τηλεφωνία είχε ελλείμματα σοβαρά στην παροχή τηλεφωνικών υπηρεσιών και τα αποθέματα ανεκπλήρωτης ζήτησης ήταν μεγάλα και ικανά να στηρίξουν τη λειτουργία περισσότερων εταιρειών κινητής τηλεφωνίας. Τέλος πάντων διάφοροι λόγοι, υστερόβουλοι ή μη, επέβαλαν τελικώς τη διενέργεια διαγωνισμού μόνο για δύο άδειες κινητής τηλεφωνίας. Ο διαγωνισμός εξελίχθηκε και τελικώς δύο επενδυτικά σχήματα κέρδισαν τις δύο άδειες ξοδεύοντας περίπου 34 δισ. δραχμές η καθεμία, που αντιστοιχούν σήμερα σε 100 εκατ. ευρώ.
Η συνέχεια είναι γνωστή σε όλους. Η κινητή τηλεφωνία υπεραναπτύχθηκε ταχύτατα, οι συνδέσεις κινητής τηλεφωνίας αυξάνονταν με τρελούς ρυθμούς, σε δυο-τρία χρόνια οι εταιρείες κινητής τηλεφωνίας είχαν αποσβέσει τις επενδυτικές δαπάνες και έκτοτε απήλαυσαν και απολαμβάνουν τρελά κέρδη. Εκείνες οι επενδύσεις κατατάχθηκαν στις πιο συμφέρουσες δουλειές που έγιναν ποτέ στην Ελλάδα. Και αυτό γιατί, όπως είπαμε, η σταθερή τηλεφωνία άφηνε τεράστια πεδία ανεκπλήρωτης ζήτησης τηλεφωνικών υπηρεσιών, τα οποία ήλθαν να καλύψουν οι εταιρείες κινητής τηλεφωνίας με την τεχνολογική υπεροχή τους και βεβαίως με τη δυναμική διείσδυσή τους στην ελληνική κοινωνία. Τις τελευταίες ημέρες πολλοί επαγγελματίες δημοσιογράφοι αρχίζουν και αισθάνονται ότι κάτι αντίστοιχο τείνει να διαμορφωθεί και στον χώρο της ενημέρωσης. Οσοι με οδυνηρό τρόπο και μεγάλη στενοχώρια βιώσαμε το κλείσιμο της χάρτινης έκδοσης του ημερήσιου «Βήματος» και τώρα ζούμε τη διαδικασία της διαρκούς παραγωγής περιεχομένου για την ηλεκτρονική έκδοση, αντιλαμβανόμαστε το κενό και το μάταιο της προηγούμενης προσπάθειας.
Η εφημερίδα «τρέχει», κινείται μαζί με τα γεγονότα, ζωντανεύει και ανανεώνεται διαρκώς, τα σχόλια μπορούν να είναι άμεσα, το κοινό δύναται να παρακολουθεί τα πάντα και να αντιδρά σε πραγματικό χρόνο, να σχολιάζει, να παρεμβαίνει και να συμμετέχει ενεργά, να συνδιαμορφώνει εν τέλει, να νιώθει την επαφή και να διεκδικεί τη γνώση και την ενημέρωση ανά πάσα στιγμή. Οσο μάλιστα η ηλεκτρονική έκδοση θα εμπλουτίζεται, θα μεγαλώνει, θα διευρύνει τα πεδία των ενδιαφερόντων της και θα κερδίζει κατά δεκάδες χιλιάδες νέους αναγνώστες και φίλους, θα διαμορφωθεί και η αγορά, θα προσφερθούν και οι ζώνες εσόδων, που θα την καταστήσουν βιώσιμη, κερδοφόρο και απολύτως ανταγωνιστική. Κακά τα ψέματα η ζωή αλλάζει, ο κόσμος κινείται ταχύτερα από εμάς και εμείς δεν έχουμε τίποτε άλλο να κάνουμε από το να παρακολουθήσουμε ενεργά την τεχνολογική εξέλιξη. Συμβαίνει στον Τύπο ό,τι έγινε στην τηλεφωνία, όταν ο κόσμος εγκατέλειπε μαζικά τη σταθερή, προς χάριν της κινητής. Εφθασαν κάποια στιγμή 11 εκατομμύρια Ελληνες να διαθέτουν κοντά στις 15 εκατ. συνδέσεις κινητής τηλεφωνίας!
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ