Στις1.492,92 μονάδες διαμορφώθηκε ο Γενικός Δείκτης σημειώνοντας άνοδο κατά 0,43%. Ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 62,23 εκατομμύρια ευρώ.

Η ισοτιμία ευρώ-δολαρίου διαμορφώθηκε στα 1,32920 δολάρια, ενώ το spread του 10ετους ελληνικού ομολόγου διαπραγματεύεται στις 899,9 μονάδες βάσης.

Σε αρνητικό έδαφος πέρασε το Χρηματιστήριο Αθηνών για δεύτερη φορά από την έναρξη των συναλλαγών. Ο γενικός διολίσθησε προς τη περιοχή των 1.480 μονάδες όπου κινείται πλέον με οριακές αποκλίσεις και σε συνθήκες αυξημένης μεταβλητότητας μετα τη σταθεροποίηση των ευρωπαϊκών αγορών σε αρνητική τροχιά.

Οι συναλλακτικοί ρυθμοί είναι υποτονικοί με το τζίρο να προσεγγίζει μόλις τα 25 εκατ. ευρώ στο πρώτο τρίωρο της συνεδρίασης, καθώς οι επενδυτές τηρούν στάση αναμονής και εστιάζουν στις συνεδριάσεις των Eurogroup-Ecofin όπου θα κριθεί σήμερα και αύριο το ζήτημα της αποπληρωμής του πακέτου στήρηξης. Σε παράλληλη εξέλιξη βρίσκονται και οι διεργασίες σχετικά με την έκδοση ευρωομολόγου που φέρνει όμως σε αντιπαράθεση τη Γερμανία με άλλες χώρες της ευρωζώνης.

Μικτές τάσεις στα ευρωπαϊκά Χρηματιστήρια.

Στο Λονδίνο ο δείκτης Ftse σημειώνει άνοδο κατά 0,54%. Στη Φραγκφούρτη ο δείκτης Dax ενισχύεται κατά 0,15%. Στο Παρίσι, ο δείκτης Cac 40 σημειώνει οριακά κέρδητης τάξεως του 0,08%.

Πτωτικές τάσεις επικρατούν στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια. Οι απώλειες των γενικών δεικτών στη Μαδρίτη και το Μιλάνο ξεπερνούσαν το 1% στο μέσο των συνεδριάσεων των δύο αγορών. Μικρότερες ήταν οι απώλειες του FTSE και του DAX στα χρηματιστήρια του Λονδίνου και της Φραγκφούρτης (0,14% και 0,24% αντιστοίχως), ενώ ο CAC-40 της αγοράς του Παρισιού υποχωρούσε κατά 0,67%.

Η δήλωση του προέδρου της Fed Μπεν Μπερνάνκι ότι η Κεντρική Τράπεζα των ΗΠΑ δεν θα διστάσει να προχωρήσει σε αγορές αμερικανικών ομολόγων άνω των 600 δισ. δολαρίων το επόμενο οκτάμηνο και ότι θα πράξει ό,τι είναι δυνατόν και ό,τι χρειαστεί ώστε να διαθέτει η αμερικανική οικονομία και η εν ευροία εννοία «αγορά» προκειμένου να λειτουργήσει, έχει στρέψει τους επενδυτές προς το δολάριο. Λίγο μετά τη 1 μετά το μεσημέρι (ώρα Ελλάδος) το ευρωπαϊκό νόμισμα υποχωρούσε στα 1,3259 δολάρια από τα 1,3442 που ήταν το υψηλότερο επίπεδο που είχε φθάσει η ισοτιμία ευρώ/δολαρίου τα ξημερώματα στις αγορές συναλλάγματος της Ασίας.

Η προοπτική νέων παρεμβάσεων, που προδιέγραψε ο αμερικανός κεντρικός τραπεζίτης, δίνει ώθηση στο δολάριο και φαίνεται πως εξουδετερώνει τις αρνητικές εντυπώσεις που δημιούργησαν την περασμένη εβδομάδα τα στοιχεία από την αμερικανική αγορά εργασίας (άλμα της ανεργίας στο 9,8%, που είναι το υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων επτά μηνών). «Οι ελπίδες για περαιτέρω «κινήσεις» της Fed θα έχουν θετικό αντίκτυπο, τουλάχιστον σε ψυχολογικό επίπεδο, διότι αποτελούν μιαν υπόσχεση ότι η αγορά δεν ξεμείνει από «ζεστό χρήμα»», δήλωσε στο Reuters ο Πίτερ Λάι, διαχειριστής κεφαλαίων της DBS Vickers από το Χονγκ Κονγκ.

Οι ασιατικές αγορές – και δη η αγορά του Τόκιο – επηρεάστηκαν σήμερα από την ανάκαμψη του γεν και τις αρνητικές προοπτικές που προοιωνίζεται αυτή για τις ιαπωνικές εξαγωγές. Ο ΝΙΚΚΕ έκλεισε με οριακές απώλειες 0,1% στις 10.167,23 μονάδες. Με ανάλογες απώλειες (0,1%) έκλεισε και ο Kospi στη Σεούλ, ενώ στη Σανγκάη ο γενικός δείκτης έκλεισε ενισχυμένος κατά 0,2% στις 2.846,68 μονάδες.

Οι τιμές του πετρελαίου υποχώρησαν (λόγω ρευστοποίησης κερδών) από τα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων 26 μηνών που είχαν φθάσει το πρωί εξ αιτίας της κακοκαιρίας που ενέσκηψε στη Βόρεια Ευρώπη και της συνεπαγόμενης αυξημένης ζήτησης για πετρέλαιο θέρμανσης. Στη 1 μετά το μεσημέρι στην αγορά της Νέας Υόρκης η τιμή του αργού υποχωρούσε στα 88,74 δολάρια το βαρέλι, 45 σεντς χαμηλότερα από την τιμή στην οποία είχε κλείσει η αγορά την περασμένη Παρασκευή. Την ίδια ώρα στο Λονδίνο η τιμή του πετρελαίου Βόρειας Θάλασσας (τύπου Brent) υποχωρούσε στα 91,07 δολάρια, 35 σεντς χαμηλότερα από την τιμή κλεισίματος της Παρασκευής.

Η κακοκαιρία βεβαίως αποτελεί μια πρόφαση για τζογαρίσματα στις διεθνείς αγορές πετρελαίου, που ως προθεσμιακές προσφέρονται για κερδοσκοπικά παιχνίδια. Οι εξελίξεις στις οικονομίες τόσο της Ευρώπης όσο και των ΗΠΑ δεν δικαιολογούν μια σημαντική αύξηση της ζήτησης – το αντίθετο μάλιστα… Ακόμη και το γεγονός ότι η τιμή του Brent έχει ξεπεράσει την τιμή του αργού στη νεοϋορκέζικη αγορά καταδεικνύει ότι το παιχνίδι στις αγορές πετρελαίου είναι κατά βάση κερδοσκοπικό και οι μεταβολές στις τιμές δεν επηρεάζονται τόσο από τους νόμους της προσφοράς και της ζήτησης.

Την περασμένη Παρασκευή στη Νέα Υόρκη το αργό έκλεισε στα 89,19 δολάρια το βαρέλι, που είναι το υψηλότερο επίπεδο από τις 9 Οκτωβρίου 2008, παρά τα αρνητικά στοιχεία για την απασχόληση στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Η αγορά πετρελαίου κινείται ανοδικά μετά και τη δημοσίευση άλλων στοιχείων για την πορεία της αμερικανανικής οικονομίας, όπως η ενίσχυση της δραστηριότητας στον τομέα των υπηρεσιών, που ήταν πιό ισχυρή από ότι ανέμεναν οι αναλυτές.