Με 350 εκατ. ευρώ χρηματοδοτεί τις θυγατρικές της τράπεζες στη Βουλγαρία, τη Ρουμανία και τη Σερβία ο όμιλος της Εθνικής Τράπεζας, μετά την υπογραφή τριών δανειακών συμβάσεων με την EBRD. Μέσω αυτών θα εξασφαλιστεί η χορήγηση δανείων σε ιδιωτικές επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στις τρεις χώρες. Συγκεκριμένα, θα χορηγηθούν 150 εκατ. ευρώ στην United Bulgarian Bank (Βουλγαρία), 100 εκατ. ευρώ στην Banca Romaneasca (Ρουμανία) και 100 εκατ. ευρώ στην Vojvodjanska Banka (Σερβία).

Οι πιστώσεις της EBRD προς τις παραπάνω τράπεζες είναι μακροπρόθεσμης διάρκειας, εμπλουτίζουν την χρηματοδοτική τους βάση, διαφοροποιούν και επιμηκύνουν τις υποχρεώσεις τους και υποστηρίζουν τη δυνατότητά τους να συνεχίσουν να δανείζουν τις οικονομίες των χωρών αυτών. «Η EBRD εκφράζει την ικανοποίησή της για την επέκταση της συνεργασίας της με την Εθνικής Τράπεζα, συνεργασία μέσω της οποίας, αυξάνει την διαθέσιμη ρευστότητα προς τις επιχειρήσεις στις Βουλγαρία Ρουμανία και Σερβία στην τρέχουσα συγκυρία, όπου η οικονομική ανάκαμψη παραμένει σχετικά εύθραυστη», δήλωσε ο Nick Tesseyman, Business Group Director της EBRD

«Η Εθνική Τράπεζα και η EBRD έχουν συνεργαστεί στενά στο παρελθόν ώστε να υποστηρίξουν τις οικονομίες της Ανατολικής Ευρώπης μέσω του τραπεζικού τομέα. Η “Πρωτοβουλία της Βιέννης” μας δίνει μια ακόμα ευκαιρία να επεκτείνουμε τη συνεργασία μας με την EBRD προκειμένου να ενισχύσουμε την υγιή επιχειρηματικότητα στις χώρες αυτές σε μια εποχή που οικονομίες τους ανακάμπτουν από την κρίση», ανέφερε ο κ. Άγις Λεώπουλος, Γενικός Διευθυντής των Διεθνών Δραστηριοτήτων της Εθνικής Τράπεζας.

Το εν λόγω χρηματοδοτικό πακέτο που θα διατεθεί σε δύο ισόποσες δόσεις, αποτελεί τμήμα του Κοινού Σχεδίου Δράσης Διεθνών Οικονομικών Οργανισμών και συγκαταλέγεται μεταξύ άλλων παρόμοιων πιστώσεων προς θυγατρικές σημαντικών δυτικοευρωπαϊκών τραπεζικών ομίλων τους τελευταίους 18 μήνες. Στο πλαίσιο του Κοινού Σχεδίου Δράσης Διεθνών Οικονομικών Οργανισμών που ξεκίνησε το Φεβρουάριο 2009, η EBRD, η Παγκόσμια Τράπεζα και η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων αποφάσισαν να διαθέσουν 24,5 δισ. ευρώ σε μια διετία για την υποστήριξη των οικονομιών της Ανατολικής Ευρώπης μέσω του τραπεζικού τομέα.