Διατεθειμένος να απευθύνει πρόσκληση για συνάντηση με τον πρόεδρο της ΝΔ πριν από τα μέσα Δεκεμβρίου είναι ο Πρωθυπουργός, σύμφωνα με κυβερνητικά και κοινοβουλευτικά στελέχη του ΠαΣοΚ, τα οποία συνδέουν τη συνάντηση με την τροπή των εξελίξεων σε Ευρώπη και Ελλάδα. Η κρισιμότητα της περιόδου συμπίπτει με την έλευση στην Αθήνα του κ. Ντομινίκ Στρος-Καν και του επιτρόπου Οικονομικών Υποθέσεων της ΕΕ κ. Ολι Ρεν, οι οποίοι αναμένονται στην Αθήνα την ερχόμενη εβδομάδα και ενδέχεται να μιλήσουν στην Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής, ενώπιον ενός ακροατηρίου που θα αποτελείται τουλάχιστον από τους βουλευτές του ΠαΣοΚ, της ΝΔ και πιθανώς του ΛΑΟΣ.
Σύμφωνα με κοινοβουλευτικές πηγές του ΠαΣοΚ και συνομιλητές του Πρωθυπουργού, ο κ. Γ. Παπανδρέου και οι πολιτικοί συνεργάτες του έχουν λάβει σοβαρά υπόψη τους όσα έχει πει τις τελευταίες ημέρες ο κ. Αντ.Σαμαράς και έδωσαν ιδιαίτερη έμφαση στη ρητορική του και στη διάθεση με την οποία εμφανίστηκε στο βήμα του συνεδρίου του Ελληνοαμερικανικού Επιμελητηρίου την προηγούμενη Δευτέρα. Επισημαίνουν ιδιαίτερα στο ΠαΣοΚ και στην κυβέρνηση, έπειτα από αυτή την ομιλία του κ. Σαμαρά, ότι οι αναφορές του στη συνταγματική αναθεώρηση και οι προτάσεις του για την ανάπτυξη και τις φορολογικές ελαφρύνσεις δεν ήταν ανεδαφικές και ότι θα μπορούσαν να αποτελέσουν μια βάση συζήτησης για τις προοπτικές της οικονομίας. Στο πλαίσιο αυτό, επιβεβαιώνεται ότι η αποδοχή της πρότασης για συνταγματική αναθεώρηση από τον κ. Παπανδρέου την αμέσως επόμενη ημέρα δεν ήταν τυχαία, αλλά κυβερνητικό στέλεχος συμπληρώνει:
«Η περίοδος είναι κρίσιμη, αυτό φαίνεται ότι στη ΝΔ το έχουν αντιληφθεί.Το θέμα είναι να υπάρξει μια προσέγγιση με τη ΝΔ στα καυτά ζητήματα των διαρθρωτικών αλλαγών και να δείξει ταυτόχρονα η κυβέρνηση ότι δεν απορρίπτει προτάσεις που μπορεί να αποδειχθούν εποικοδομητικές».
Με βάση αυτά, η άποψη που κυριαρχεί στην κυβέρνηση είναι ότι η συνάντηση Παπανδρέου- Σαμαρά θα πρέπει να γίνει προτού ψηφιστεί ο προϋπολογισμός και πριν από την κρίσιμη Σύνοδο Κορυφής του Δεκεμβρίου. Η εκτίμηση αυτή οδηγεί σε μια ημερομηνία το αργότερο γύρω στις 15 Δεκεμβρίου, κατά την οποία ο Πρωθυπουργός θα μπορούσε να καλέσει τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης σε μια συνάντηση και συζήτηση.
Απόπειρα συνεννόησης στην Παιδεία
Πριν από αυτό, πληροφορίες αναφέρουν ότι σχεδιάζεται μια απόπειρα ώστε να δοκιμαστούν οι δυνατότητες προσέγγισης. Τελική απόφαση δεν έχει ληφθεί ακόμη, όμως σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές τη διερευνητική επαφή θα αναλάβει η υπουργός Παιδείας κυρία Αννα Διαμαντοπούλου , η οποία περιμένει το «πράσινο φως» ώστε να καλέσει τον πρόεδρο της ΝΔ σε μια πρώτη συζήτηση για τις επικείμενες αλλαγές στην Παιδεία. Εφόσον η προσπάθεια αυτή ευοδωθεί και διαφανεί ότι στον χώρο αυτόν δεν επαπειλείται μετωπική σύγκρουση μεταξύ κυβέρνησης και αξιωματικής αντιπολίτευσης, θα πρέπει να αναμένεται και το επόμενο βήμα από την πλευρά του Μεγάρου Μαξίμου.
Πάντως κυβερνητικοί παράγοντες σημειώνουν ότι στόχος της συνάντησης δεν είναι η απόσπαση διαβεβαιώσεων ή ρητών δεσμεύσεων συναίνεσης από τον πρόεδρο της ΝΔ. Εντάσσουν όμως την επικοινωνία μεταξύ του Πρωθυπουργού και του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης σε μια ευρύτερης σημασίας προσπάθεια, ώστε να καλλιεργηθεί ένα πολιτικό κλίμα και να σταλεί ένα θετικό μήνυμα προς τις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, εν όψει της Συνόδου Κορυφής του Δεκεμβρίου, στην οποία κρίνονται πολλά για την ελληνική οικονομία.