ΜΟΝΑΧΟ, Με λύση μόνο μέσω της ίδιας της Siemens και της ελληνικής πλευράς θα λυθεί ο γρίφος του πολυπλόκαμου αυτού σκανδάλου. Αυτή είναι η αίσθηση των ελλήνων βουλευτών οι οποίοι πέταξαν χθες για δεύτερη φορά στο Μόναχο προκειμένου να λάβουν νέες καταθέσεις για το σκάνδαλο που συγκλόνισε την Ευρώπη και την Ελλάδα. Στην έγκυρη γερμανική εφημερίδα «Suddeutsche Ζeitung» προβάλλεται σε χθεσινό άρθρο η προσπάθεια της Εξεταστικής Επιτροπής να αποσπαστεί, ενδεχομένως, από τη γερμανική εταιρεία αποζημίωση που μπορεί να φθάνει και τα 50 εκατ. ευρώ για τη βλάβη που έχει υποστεί το Ελληνικό Δημόσιο από τον χρηματισμό αξιωματούχων και την υπερτιμολόγηση συμβάσεων. Σύμφωνα με πληροφορίες, τα μέλη της Επιτροπής έθεσαν στην Εισαγγελία του Μονάχου και το θέμα της δικαστικής συνδρομής για το οργανωμένο έγκλημα με απώτερο σκοπό να πάρουν όλα τα στοιχεία της δικογραφίας της γερμανικής Δικαιοσύνης για το σκάνδαλο της Siemens.

Οι έλληνες βουλευτές πήραν κατάθεση από τον σημερινό επικεφαλής της Siemens Πίτερ Λέσερ και εισέπραξαν 27 «δεν γνωρίζω και δεν έχω άμεση γνώση» στις απανωτές ερωτήσεις τους για τον τρόπο με τον οποίο η εταιρεία διακίνησε το «μαύρο χρήμα» στη χώρα μας. Η κατάθεση του κ. Λέσερ στην κυρία Βασιλική Τσόνογλου και στους κκ. Δ. Παπουτσή, Κ. Τζαβάρα, Αθ. Παφίλη έγινε πάλι με τη μέθοδο της υποβολής ερωτήσεων στα γερμανικά παρουσία της εισαγγελέως Μπόιμλερ, η οποία έχει χειριστεί δικαστικά το μεγαλύτερο μέρος του σκανδάλου. Οσο και να επέμεναν πάντως οι έλληνες βουλευτές, ο κ. Λέσερ επέμενε πως «ό,τι έχει συμβεί δεν έγινε κεντρικά από τη διοίκηση της Siemens αλλά από το τμήμα τηλεπικοινωνιών της εταιρείας του οποίου στελέχη ήταν οι κκ.Σίκατσεκ και Κουτσενρόιτερ» .

Αγνοια δήλωσε ο κ. Λέσερ και για τον εξαναγκασμό σε παραίτηση του κ. Χριστοφοράκου, τις χορηγίες σε ελληνικά κόμματα αλλά και για το εύρος δωροδοκίας στελεχών δημοσίων οργανισμών στη χώρα μας. Δεν απάντησε ούτε στις ερωτήσεις για τις «μαύρες» εταιρείες του Πρόδρομου Μαυρίδη, από τις οποίες διακινήθηκαν εκατομμύρια ευρώ για δήθεν συμβουλευτικές υπηρεσίες την περίοδο που υλοποιούνταν οι συμβάσεις για το C4Ι. Την Παρασκευή αναμένεται να καταθέσει ο Μάικλ Κουτσενρόιτερ, τον οποίο έχουν χαρακτηρίζει ως ταμία των «μαύρων πληρωμών» ανά τον κόσμο όλα τα στελέχη της Siemens. Το πόρισμα της Εξεταστικής Επιτροπής θα παραδοθεί ως τις 20 Νοεμβρίου, υπό την προϋπόθεση ότι η κατάθεση Κουτσενρόιτερ δεν θα δώσει αφορμή για νέες έρευνες και ανοίγματα λογαριασμών.