Τα δύο άτομα που συνελήφθησαν χθες είχαν καταγραφεί σε έρευνες της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας από το καλοκαίρι του 2009. Τους τελευταίους μήνες όμως είχαν χαθεί τα ίχνη τους, όπως και τουλάχιστον άλλων δέκα ατόμων που θεωρείται ότι διαδραματίζουν κύριο ρόλο στις ένοπλες επιθέσεις των τελευταίων μηνών. Ο 25χρονος διέμενε στην περιοχή της Κηφισιάς και θεωρείται μαζί με τον 30χρονο αδελφό του ένα από τα σημαντικότερα μέλη της οργάνωσης «Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς», η οποία άρχισε τη δράση της το 2008 και από τότε έχει προχωρήσει σε περισσότερες από 160 βομβιστικές επιθέσεις.

Σύμφωνα με αξιωματικούς της ΕΛ.ΑΣ., σε βίντεο από κάμερες στο σημείο δύο βομβιστικών επιθέσεων της οργάνωσης έχει καταγραφεί το πρόσωπο του 25χρονου. Συγκεκριμένα, κάνουν λόγο για βίντεο από κάμερα στον σταθμό του ΗΣΑΠ στην πλατεία Βικτωρίας αλλά και από δρόμο κοντά στη λεωφόρο Συγγρού, όπου απεικονιζόταν η φιγούρα του 25χρονου που συνελήφθη χθες να κινείται πριν και μετά τις επιθέσεις στην προεκλογική συγκέντρωση της Νέας Δημοκρατίας και στην έκρηξη στα γραφεία της Εθνικής Ασφαλιστικής στη λεωφόρο Συγγρού. Ομως τα στοιχεία αυτά είχαν κριθεί επισφαλή γι΄ αυτό και δεν είχε εκδοθεί ένταλμα σύλληψης σε βάρος του.

Τα δύο αδέλφια φέρεται επίσης να είχαν προσωπική γνωριμία με έναν 25χρονο γνωστό αντιεξουσιαστή που είχε συλληφθεί προ τεσσάρων ετών για ληστεία τραπέζης. Μάλιστα ο 30χρονος, σύμφωνα με αστυνομικές πηγές, ήταν συνεργός του ληστή της τράπεζας αλλά είχε διαφύγει τη σύλληψη. Η γνωριμία των τριών φέρεται να είχε ξεκινήσει την περίοδο 2003-2004 στις εκδηλώσεις συμπαράστασης για τους κρατουμένους-μέλη της 17Ν στον Κορυδαλλό. Η ΕΛ.ΑΣ. θεωρεί ότι ο 30χρονος αδελφός του χθεσινού συλληφθέντος είναι ο άτυπος αρχηγός της «Συνωμοσίας Πυρήνων της Φωτιάς», ενώ έχει εξεταστεί επισταμένως το σενάριο να είναι ένας από τους δημιουργούς της «Σέχτας Επαναστατών».

Τα δύο αδέλφια τους τελευταίους μήνες είχαν εξαφανιστεί από προσώπου γης. Απαντώντας σε σχετικά δημοσιεύματα, συγγενικό τους πρόσωπο είχε αποστείλει ηλεκτρονική επιστολή σε site τηλεοπτικής εκπομπής στην οποία ανέφερε ότι «η εξαφάνισή τους είναι επιλογή τους προκειμένου να αποφύγουν τις σκευωρίες της Αστυνομίας που ετοιμάζονται σε βάρος τους». Σύμφωνα με αξιωματικούς της ΕΛ.ΑΣ. τα δύο αδέλφια είχαν βρει κατάλυμα σε σπίτι άλλου αντιεξουσιαστή στο Νέο Ψυχικό όπου έδινε το «παρών» και ο 22χρονος που συνελήφθη επίσης χθες για την αποστολή των δεμάτωνβομβών.

ΕΠΑΝΑΣΤΑΤΙΚΟΣ ΑΓΩΝΑΣ: ΠΗΡΑΝ ΠΡΟΘΕΣΜΙΑ
Π ροθεσμία για να ενημερωθούν επί της δικογραφίας και να προετοιμάσουν τις απολογίες τους ζήτησαν και έλαβαν χθες από τους εφέτες ανακριτές που χειρίζονται υποθέσεις τρομοκρατίας οι τρεις εκ των τεσσάρων νέων κατηγορουμένων οι οποίοι φέρονται ως μέλη της οργάνωσης «Επαναστατικός Αγώνας». Ειδικότερα, χθες έλαβαν προθεσμίες για τις 4 και τις 11 Νοεμβρίου η σύζυγος του προφυλακισμένου Κώστα Γουρνά και ακόμη δύο νεαροί που αντιμετωπίζουν κατηγορίες σχετικές με τη συμμετοχή τους στην οργάνωση «Επαναστατικός Αγώνας». Επίσης, εντός της εβδομάδος αναμένεται να προσέλθει στους εφέτες ανακριτές και το τέταρτο πρόσωπο που έχει λάβει κλήση για απολογία.

Σημειώνεται ότι τα τέσσερα νέα άτομα της υπόθεσης του «Επαναστατικού Αγώνα» κλήθηκαν από τους εφέτες ανακριτές με βάση στοιχεία που διαβίβασε η Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία. Σύμφωνα με τα στοιχεία αυτά οι τέσσερις νέοι κατηγορούμενοι συνδέονται με τη δράση της συγκεκριμένης οργάνωσης.

«Εχει γνώσεις εκρηκτικών»
O 22χρονος συλληφθείς διέμενε με τους γονείς του στη Νέα Σμύρνη. Είναι φοιτητής του Πολυτεχνείου και αποτυπώματά του είχαν βρεθεί- τον Σεπτέμβριο του 2009- στη θεωρούμενη ως γιάφκα της οργάνωσης «Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς» στην οδό 25ης Μαρτίου 8 στο Χαλάνδρι. Φέρεται να είχε ενταχθεί στον αντιεξουσιαστικό χώρο μετά τη δολοφονία του Αλέξη Γρηγορόπουλου και τα γεγονότα του Δεκεμβρίου του 2008. Είχε απασχολήσει ξανά τις διωκτικές αρχές το καλοκαίρι του 2009 όταν θεωρήθηκε ύποπτος εμπρησμού στις 30 Ιουνίου του ίδιου χρόνου στο αμαξοστάσιο της ΕΘΕΛ στην οδό Κουντουριώτη στη Νέα Σμύρνη, την ευθύνη της οποίας είχε αναλάβει η οργάνωση «Πύρινες Σκιές». Σύμφωνα με ορισμένους αξιωματικούς της Αντιτρομοκρατικής, «έχει γνώσεις κατασκευής εκρηκτικών μηχανισμών », χωρίς ωστόσο να υπάρχει κανένα σχετικό στοιχείο τεκμηρίωσης. Ο 22χρονος συνδεόταν με στενή φιλία με τα δύο αδέλφια που θεωρούνται από την ΕΛ.ΑΣ. σημαντικά μέλη της νέας γενιάς τρομοκρατών και ένας εκ των οποίων συνελήφθη χθες. Σημειώνεται ότι για την υπόθεση της «Συνωμοσίας Πυρήνων της Φωτιάς» εξακολουθούν να καταζητούνται αλλά πέντε άτομα.

Από τις χύτρες στα δέματαβόμβες
Ε μπρηστικές και βομβιστικές επιθέσεις από προξενεία έως αντιπροσωπείες αυτοκινήτων και από πολιτικά γραφεία έως… εκκλησίες περιλαμβάνει ο κατάλογος των ενεργειών της «Συνωμοσίας των Πυρήνων της Φωτιάς» κατά την τελευταία τριετία. Τα επονομαζόμενα «μωρά της τρομοκρατίας», που πέρασαν πλέον από τις χύτρες στα δέματα-βόμβες, προκαλούν ανησυχία στις διωκτικές αρχές. Η οργάνωση πραγματοποίησε την πρώτη της επίθεση στις 22 Ιανουαρίου 2008 με εμπρηστικά μπαράζ σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη σε οχήματα της ΔΕΗ και της ΕΛ.ΑΣ., γραφεία τραπεζών κτλ. Στις 20 Φεβρουαρίου 2008 προχωρεί σε εμπρηστική επίθεση στα γραφεία του πρώην υπουργού Δικαιοσύνης κ. Αναστάση Παπαληγούρα. Οι «διεθνείς σχέσεις» της αναδεικνύονται με την εμπρηστική επίθεση στις 11 Απριλίου 2008 σε τέσσερις αντιπροσωπείες αυτοκινήτων, ένα συνεργείο με ιταλικά αυτοκίνητα και ένα ΙΧ της ιταλικής πρεσβείας ως άλλος «χαιρετισμός» σε μέλη της Ιταλικής Αναρχικής Ομοσπονδίας (FΑΙ) που θεωρούνται θιασώτες των δεμάτων-βομβών.

Σε τουλάχιστον 20 επιθέσεις της η οργάνωση δηλώνει τη συμπαράστασή της σε ξένους αντιεξουσιαστές. Στις 9 Απριλίου 2009 και στις 19 Μαΐου του ίδιου χρόνου η οργάνωση βάζει ένα μείγμα εμπρηστικών και εκρηκτικών μηχανισμών με στόχο τις μητροπόλεις Αθήνας και Πειραιά και ακολούθως δύο ανεγειρόμενα αστυνομικά τμήματα σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη. Τον Ιούλιο του 2009 βάζει βόμβα στο προξενείο της Χιλής στη Θεσσαλονίκη σε μια επιλογή στόχου που φαίνεται να σχετίζεται με το σχέδιο αποστολής δεμάτων-βομβών στις πρεσβείες Βελγίου, Ολλανδίας, Μεξικού και στον γάλλο πρόεδρο. Τους τελευταίους μήνες ήταν «πρωτοπόρος» της νέας γενιάς τρομοκρατών με βόμβες στην πλατεία Συντάγματος, στα γραφεία της Χρυσής Αυγής, στις φυλακές Κορυδαλλού κ.α. Αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. συνέδεσαν την οργάνωση αυτή με την έκρηξη της βόμβας που σκότωσε τον 15χρονο Αφγανό στα Πατήσια, όμως σε προκήρυξή της που αναρτήθηκε στο Διαδίκτυο αρνήθηκε ότι είχε οποιαδήποτε σχέση.

Στόματα ερμητικά κλειστά
Την τακτική της απόλυτης σιωπής έχουν επιλέξει οι δύο συλληφθέντες χθες στο Παγκράτι. Από την ώρα που μεταφέρθηκαν στη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Αττικής και τέθηκαν σε ανάκριση από στελέχη της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας, αρνούνται να δώσουν οποιαδήποτε πληροφορία ή τα στοιχεία τους. «Είμαι πολιτικός κρατούμενος» φέρεται να είπε, σύμφωνα με πληροφορίες, ο 25χρονος συλληφθείς, ενώ την τακτική της σιωπής κρατάει και ο έτερος των «ταχυδρόμων»-βομβιστών. Η ΕΛ.ΑΣ. ταυτοποίησε τα ονόματά τους, καθώς ο 22χρονος ήταν ήδη καταζητούμενος, ενώ αποτυπώματά του είχαν βρεθεί στη γιάφκα της «Συνωμοσίας» στο Χαλάνδρι και στη βόμβα που τοποθετήθηκε στο αμαξοστάσιο της ΕΘΕΛ. Ο έτερος συλληφθείς, 25 ετών, είχε απασχολήσει τις διωκτικές αρχές για τη σχέση του με τη «νέα γενιά τρομοκρατών» και η ΕΛ.ΑΣ. διέθετε στοιχεία που πιστοποίησαν την ταυτότητά του, παρ΄ ότι εκείνος χθες όλη την ημέρα αρνούνταν να δώσει οποιαδήποτε πληροφορία.