«Ντου» στον Δήμο Αθηναίων έκανε χθες η Εurostat στο πλαίσιο των εφόδων για την καταγραφή του ελλείμματος για το έτος 2009. Τα στελέχη της Ευρωπαϊκής Στατιστικής Υπηρεσίας συνοδεύονταν από ανθρώπους της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛΣΤΑΤ) και εξέφρασαν την ικανοποίησή τους για την ποιότητα της παρουσίασης και του τρόπου οργάνωσης των οικονομικών υπηρεσιών του δήμου.

Πηγές προσκείμενες στον κ. Ν. Κακλαμάνη ωστόσο διέδιδαν ότι ολόκληρη η επιχείρηση ήταν ένα «καψώνι στον Νικήτα» συνεργατών του κ. Γ. Παπακωνσταντίνου, αφού ο δήμος δεν είχε ενημερωθεί για την επίσκεψη, ως είθισται.

Πληροφοριοδότης μου στη Στατιστική Υπηρεσία ωστόσο διαψεύδει τις σχετικές διαδόσεις λέγοντας ότι είχε υπάρξει προειδοποιητικό τηλεφώνημα προχθές αργά το βράδυ. Το καλύτερο πάντως είναι ότι το κοινό κλιμάκιο Εurostat- ΕΛΣΤΑΤ αποδεικνύεται επιρρεπές στις «δυνατές συγκινήσεις», αφού πρόκειται σύντομα να επισκεφθεί τον Δήμο Θεσσαλονίκης και τον Δήμο Πειραιά.

***

Cult σκηνές στη χθεσινοβραδινή ομιλία του κ. Γ. Παπανδρέου στο Περιστέρι. Ο κ. Κ. Λαλένης, ο κορυφαίος «υποψήφιος δήμαρχος» του ΠαΣοΚ, αφού θέτει υποψηφιότητα στο Περιστέρι για τρίτη συνεχή φορά (χωρίς να έχει εκλεγεί τις προηγούμενες δύο…) μίλησε για τη διαχρονικότητα της οικογένειας Παπανδρέου λέγοντας ότι «έλαχε ο κλήρος στους Παπανδρέου» το 1964, το 1981 και το 2010. προκαλώντας ενθουσιασμό στο κοινό.

O ενθουσιασμός δεν ήταν υποκριτικός, αλλά πηγαίος και αυθεντικός, αφού αν κρίνω από την ηλικία των συντρόφων οι περισσότεροι «ήταν εκεί» και το 1964 και το 1981. Κατά τα άλλα, συνεργάτης μου ξεχώρισε τους κκ. Ι. Ραγκούση, Π. Ευθυμίου, Κ. Γείτονα, Μιλτ. Παπαϊωάννου και τις κυρίες Μιλένα Αποστολάκη, Βάσω Παπανδρέου και Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου .

Μου λένε ότι ο Πρωθυπουργός έκανε μια εξαιρετική εμφάνιση, αλλά παρ΄ όλα αυτά δεν ξεχώρισε γιατί εκείνος που έκλεψε την παράσταση ήταν ο κ. Απ. Κακλαμάνης. Ο πρώην Πρόεδρος της Βουλής έκανε την πρώτη του δημόσια εμφάνιση με μουστάκι (!) αφήνοντας «ξερούς» τους συντρόφους και τις συντρόφισσες.

***

Ως κίνηση διεκδίκησης μέρους της αρμοδιότητας για τις στρατηγικές επενδύσεις από πλευράς του κ. Μ. Χρυσοχοΐδη (στο σκίτσο) ερμηνεύεται η ίδρυση Γενικής Γραμματείας Στρατηγικών Επενδύσεων στο υπουργείο Περιφερειακής Ανάπτυξης, η οποία προβλέπεται σε σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος.

Οι αρμοδιότητες της νέας Γενικής Γραμματείας μάλλον συγκρούονται με εκείνες του υπουργού Επικρατείας κ. Χ. Παμπούκη , ο οποίος λέγεται ότι έχει ζητήσει επίσης τη σύσταση θέσης γενικού γραμματέα στο υπουργείο Επικρατείας. Το λέω γιατί στις αρμοδιότητες περιλαμβάνεται η συλλογή και επεξεργασία στοιχείων για τη διαμόρφωση προτάσεων αναφορικά με τον σχεδιασμό των επενδύσεων και την παρακολούθηση της προόδου των επενδυτικών προτάσεων. Το «καλό» είναι ότι μας διαφεύγει μια λεπτομέρεια: δεν υπάρχουν επενδύσεις! Το άλλο «καλό» είναι ότι τα υπουργεία αλλάζουν τόσο συχνά ονόματα που δεν μπορούν να τα συνηθίσουν ούτε οι ίδιοι οι κυβερνητικοί. Στο σχέδιο διατάγματος ο κ. Χρυσοχοΐδης υπογράφει ως υπουργός Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας (το προηγούμενο όνομα του υπουργείου…).

***

«Ηπια προσαρμογή» στο Λονδίνο για τον κ. Κ. Καραμανλή. Πληροφοριοδότης μου εντόπισε χθες τον πρώην πρωθυπουργό και τα δύο παιδιά του Αλίκη και Αλέξανδρο στο αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος» με προορισμό το Λονδίνο. Ο κ. Καραμανλής και τα παιδιά του θα επιστρέψουν στην Αθήνα μετά την 28η Οκτωβρίου.

Στο Λονδίνο βρίσκεται ήδη η κυρία Νατάσα Καραμανλή , καθώς έχει ξεκινήσει ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα ειδικής πρακτικής εξάσκησης στην ιατρική ειδικότητά της, τη χειρουργική, το οποίο θα διαρκέσει τρεις μήνες. Κατά συνέπεια, συμπεραίνω ότι ο κ. Καραμανλής ετοιμάζεται για αρκετές ακόμη επισκέψεις στο επόμενο διάστημα.

***

Πάρτι προς τιμήν του κ. Β. Κικίλια παρέθεσε προχθές η βουλευτής κυρία Ελίζα Βόζεμπεργκ στο Κολωνάκι. Γύρω από τον πρώην μπασκετμπολίστα συγκεντρώθηκαν αρκετές αειθαλείς κυρίες που διαμένουν στο «τετραγωνικό χιλιόμετρο» γύρω από την πλατεία, φίλες της άπορης δικηγόρου, οι οποίες ήθελαν να τον γνωρίσουν καλύτερα.

Φευ, όμως, απογοητεύτηκαν αφού καμία δεν κατόρθωσε να του πιάσει κουβέντα για τον Βιτγκενστάιν. Ο κ. Κικίλιας καθόταν σε μια γωνία και δεν έλεγε και πολλά, πράγμα αναμενόμενο, αν κρίνει κανείς από την επιτυχία του στις δημοσκοπήσεις.