Την επιμήκυνση της αποπληρωμής των δόσεων του μηχανισμού στήριξης επεξεργάζεται πυρετωδώς η τρόικα (ΕΕΕΚΤ- ΔΝΤ), σε συνεργασία με την ελληνική κυβέρνηση, με πρώτο στόχο την «αποσυμφόρηση» των υποχρεώσεων της Ελλάδας για ομόλογα και δόσεις το 2014 και το 2015 που φτάνουν τα 70 δισ. ευρώ για κάθε χρονιά. Ο υπουργός Οικονομικών κ. Γ. Παπακωνσταντίνου επιβεβαίωσε χθες ότι «συζητείται ατύπως» η παράταση του χρόνου αποπληρωμής των δανείων, ύψους 110 δισ. ευρώ, από την Ευρωπαϊκή Ενωση και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Σε δηλώσεις του χθες το απόγευμα στην Αθήνα ξεκαθάρισε ότι σε καμία περίπτωση δεν πρόκειται για αναδιάρθρωση του χρέους. Η αναφορά του κ. Παπακωνσταντί- νου κινήθηκε στο ίδιο κλίμα με αντίστοιχες δηλώσεις αξιωματούχων της ΕΕ και του ΔΝΤ τα δύο τελευταία εικοσιτετράωρα.

«Αν οι Ευρωπαίοι αποφασίσουν να κάνουν κάτι, θα κάνουμε σίγουρα το ίδιο» δήλωσε ο επικεφαλής του ΔΝΤ κ. Ντομινίκ ΣτροςΚαν .

Η εκπρόσωπος του ΔΝΤ κυρία Σιμονέτα Ναρντίν έθεσε το ζήτημα σε ρεαλιστική βάση λέγοντας: «Το ΔΝΤ δεν έχει συγκεκριμένο σχέδιο αλλαγής του χρονοδιαγράμματος εξόφλησης των δανείων από την Ελλάδακαθώς είναι πιθανόν η Ελλάδα να είναι σε θέση να καλύψει πλήρως τις ανάγκες χρηματοδότησής της το 2012 από τις αγορές, όπως ήταν ο σχεδιασμός όταν εγκρίθηκε το πρόγραμμα στήριξης τον περασμένο Μάιο».

Από την πλευρά του, ο αξιωματούχος της ΕΚΤκ. Λορέντζο Μπίνι Σμάγκι δήλωσε: «Γνωρίζουμε ότι οι αγορές ανησυχούν για το χρονοδιάγραμμα εξόφλησης των επίσημων δανείων. Αν οι ανησυχίες αυτές παραταθούν,οι επιλογές του Ταμείου περιλαμβάνουν την παράταση της περιόδου αποπληρωμής και την αντικατάσταση πιο βραχυπρόθεσμων με πιο μακροπρόθεσμα δάνεια».

Ουσιαστικά το ζήτημα που επεξεργάζεται η τρόικα αφορά την παράταση του χρόνου αποπληρωμής του δανείου των 110 δισ. ευρώ για τη μείωση του ύψους των δανειακών υποχρεώσεων της Ελλάδας αμέσως μετά την ολοκλήρωση του μνημονίου το 2013. Από τον Ιούνιο του 2013 και μετά, εκτός από τις λήξεις των ομολόγων, η Ελλάδα καλείται να εξασφαλίσει κεφάλαια και για τις δόσεις του μηχανισμού στήριξης.

Σύμφωνα με το σύστημα αποπληρωμής που ισχύει σήμερα (3+2), κάθε δόση του δανείου των 110 δισ. ευρώ από ΕΕ και ΔΝΤ θα αρχίσει να αποπληρώνεται αμέσως μετά την παρέλευση περιόδου χάριτος τριών ετών σε οκτώ ισόποσες δόσεις στη διάρκεια των επόμενων δύο ετών. Ετσι το 2014 και το 2015 η Ελλάδα αναζητεί 70 δισ. κάθε χρόνο για ομόλογα που λήγουν και δόσεις προς ΕΕ και ΔΝΤ.

Τα σενάρια για την επιμήκυνση της αποπληρωμής προβλέπουν παράταση της περιόδου χάριτος κατά τρία ή τέσσερα χρόνια στα έξι ή επτά χρόνια συνολικά. Αυτό σημαίνει ότι η χώρα μας θα «απαλλαγεί» από το βάρος των δόσεων προς ΕΕ και ΔΝΤ το 2014 και το 2015 και ότι θα στραφεί στις αγορές (αν όλα έχουν κυλήσει ομαλά) για να αντλήσει ποσά πολύ χαμηλότερα από 70 δισ.

ευρώ ετησίως.

Το 2014, χωρίς την πληρωμή δόσεων στην τρόικα, η βασική υποχρέωση της Ελλάδας αφορά λήξεις ομολόγων 26,97 δισ. ευρώ, ενώ το 2014 μας περιμένουν λήξεις ομολόγων 16,54 δισ. ευρώ. Σαφώς καλύτερη χρονιά από τις προηγούμενες είναι το 2016, που περιλαμβάνει λήξεις ομολόγων 5,82 δισ. ευρώ.

Εκτός από την επιμήκυνση της περιόδου χάριτος, συζητείται και η επιμήκυνση της περιόδου αποπληρωμής ως και κατά τρία χρόνια. Σε αυτή την περίπτωση η χώρα μας θα αρχίσει να εξοφλεί την κάθε δόση του μηχανισμού μετά την περίοδο χάριτος σε ισόποσες δόσεις, σε μια περίοδο ως και πέντε ετών αντί για δύο που ισχύει σήμερα.

Η Εurostat στην Αθήνα για το έλλειμμα του 2009
Απεσταλμένοι της Ευρωπαϊκής Στατιστικής Υπηρεσίας (Εurostat) βρίσκονται από χθες στην Αθήνα και ελέγχουν, στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους και στα γραφεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛΣΤΑΤ), τα στοιχεία της εκτέλεσης του προϋπολογισμού του 2009 και τη μέχρι στιγμής πορεία των μεγεθών το 2010. Στόχος των ελεγκτών είναι να καταλήξουν στα δεδομένα για την επί τα χείρω αναθεώρηση του ελλείμματος το 2009, από το 13,8% του ΑΕΠ ακόμη και στο 15,1%, άλλα και του χρέους, τα οποία θα ανακοινωθούν επισήμως στις 22 Οκτωβρίου.