Μουσικά όργανα εποχής, προσωπογραφίες, μαθητολόγια, φωτογραφικό υλικό, παρτιτούρες, σπάνια ηχητικά ντοκουμέντα είναι μερικά μόνο από όσα μπορεί να δει και να ακούσει ο επισκέπτης του Μουσείου Μουσικής «Νικόλαος Χαλικιόπουλος Μάντζαρος» της ιστορικής Φιλαρμονικής Εταιρείας Κερκύρας, το οποίο άνοιξε τις πύλες του μόλις πριν από μερικές ημέρες. Το μουσείο, μοναδικό στο είδος του στη χώρα μας, βρίσκεται στον πρώτο όροφο του κτιρίου της Φιλαρμονικής (Νικηφόρου Θεοτόκη 10) και τα εγκαίνιά του συνέπεσαν με την εφετινή επέτειο των 170 χρόνων από τη γέννηση του ιδρύματος.

«Η ίδρυση του μουσείου αποτελούσε διακαή πόθο της διοίκησης της Φιλαρμονικής Εταιρείας της Κέρκυρας» εξηγεί ο μουσικολόγος κ. Κώστας Καρδάμης, επιμελητής του μουσείου και του Αρχείου του ιδρύματος. «Η ιδέα γεννήθηκε το 2000. Τέσσερα χρόνια αργότερα, το Πολιτιστικό Ιδρυμα της Τράπεζας Πειραιώς προσέφερε τη μουσειολογική μελέτη. Το επόμενο βήμαήταν η εξεύρεση των απαιτούμενων χρημάτων. Τελικά, το κόστος έφθασε στις 500.000 ευρώ, ποσό προερχόμενο από ευρωπαϊκά προγράμματα και το υπουργείο Πολιτισμού». Τo μoυσείο επιχειρεί να σκιαγραφήσει την πορεία της Φιλαρμονικής Εταιρείας Κερκύρας μέσα στους περίπου δύο αιώνες αδιάκοπης δράσης της προσφέροντας την ευκαιρία στους ερευνητές αλλά και στο ευρύ κοινό να έρθουν σε επαφή με τις απαρχές της μουσικής ζωής στα Επτάνησα- και κατ΄ επέκταση στην Ελλάδα- τον 19ο αιώνα. Παράλληλα, το μουσείο τιμά με την ονομασία του τον πρώτο καλλιτεχνικό διευθυντή του ιδρύματος Νικόλαο Χαλικιόπουλο Μάντζαρο, συνθέτη του εθνικού ύμνου, ο οποίος υπήρξε ως τον θάνατό του το 1872 η ψυχή της Φιλαρμονικής Εταιρείας Κερκύρας φέροντας τον τίτλο του «ισοβίου προέδρου και διευθυντή της Μουσικής». Το μουσείο αποτελείται από πέντε θεματικές ενότητες, οι οποίες απεικονίζουν τις δραστηριότητες και την ιστορία του ιδρύματος: η ίδρυση, η διοίκηση και η οργάνωση, το εκπαιδευτικό έργο, οι συναυλίες, η μπάντα, τα πρόσωπα και τα έργα τους. Ανάμεσα στα εκθέματα ξεχωρίζουν οι παρτιτούρες του Μάντζαρου, του Σαμάρα, του Καρρέρ κ.ά., η συλλογή με μουσικά όργανα εποχής, ενθυμήματα του αρχιμουσικού Σπυρίδωνος Δουκάκη, καθώς και εικαστικά έργα καλλιτεχνών όπως ο Σπ. Προσαλένδης και ο Αγγελος Γιαλλινάς.

Το μουσείο είναι ανοιχτό καθημερινά (από Δευτέρα ως Σάββατο, 9.30-13.30).

170 χρόνια Ιστορίας
Η Φιλαρμονική Εταιρεία Κερκύρας, γνωστή στο νησί ως «Παλαιά Φιλαρμονική», ιδρύθηκε τον Σεπτέμβριο του 1840 από περίοπτα μέλη της κερκυραϊκής κοινωνίας. Η γέννησή της εναρμονίστηκε με το γενικό κλίμα ίδρυσης λεσχών και εταιρειών που ανθούσε εκείνη την εποχή στην Ευρώπη. Αφορμή για την ίδρυσή της φαίνεται ότι έδωσε η απόφαση της αγγλικής διοίκησης να παύσει η αγγλική στρατιωτική μπάντα να συνοδεύει τις λιτανείες του Αγίου Σπυρίδωνα, πολιούχου του νησιού. Μετά τον Μάντζαρο, εκλεκτοί Κερκυραίοι διετέλεσαν πρόεδροι της Φιλαρμονικής, όπως ο Α. Μουστοξύδης, ο Π. Βράιλας-Αρμένης και ο Α. Γιαλλινάς. Η μπάντα της Φιλαρμονικής ήταν εκείνη που απέδωσε πρώτη τον Εθνικό Υμνο αλλά και τον Ολυμπιακό Υμνο του Κερκυραίου Σ. Σαμάρα το 1896 στους πρώτους Ολυμπιακούς Αγώνες στο Καλλιμάρμαρο.