Πέθανε ο γάλλος σκηνοθέτης Κλοντ Σαμπρόλ

Πέθανε σήμερα ο σκηνοθέτης Κλοντ Σαπρόλ. Είχε γεννηθεί στο Παρίσι το 1930. Σπούδασε φαρμακευτική, αλλά έκανε καριέρα κριτικού κινηματογράφου σε γαλλικές εφημερίδες και στο περιοδικό «Cahiers du cinema» (ένα περιοδικό με καθοριστική επίδραση στην ανάπτυξη του μοντέρνου κινηματογράφου).

Πέθανε σήμερα ο σκηνοθέτης Κλοντ Σαπρόλ.Είχε γεννηθεί στο Παρίσι το 1930. Σπούδασε φαρμακευτική, αλλά έκανε καριέρα κριτικού κινηματογράφου σε γαλλικές εφημερίδες και στο περιοδικό «Cahiers du cinema» (ένα περιοδικό με καθοριστική επίδραση στην ανάπτυξη του μοντέρνου κινηματογράφου). Το 1958, μια κληρονομιά, του επέτρεψε να σκηνοθετήσει την πρώτη του ταινία «Ο ωραίος Σέργιος» εγκαινιάζοντας την εποχή του νέου κύματος (Nouvelle vague), της οποίας ήταν από του πιο γόνιμους και αντιπροσωπευτικούς δημιουργούς.
Ως ένας Μπαλζάκ του κινηματογράφου, το έργο του αναπτύσσεται σαν μια μεγάλη πινακοθήκη μικροαστών, απεικονίζοντας ηθογραφικά τους συντηρητικούς χαρακτήρες και τη λανθάνουσα βία του μικρόκοσμου της γαλλικής επαρχίας, μέσα από φαινομενικά αστυνομικές ιστορίες.

Φιλμογραφία

2007 La fille coupee en deux
2006 Η μέθη της εξουσίας
2004 La demoiselle d’honneur
2003 Το άνθος του κακού
2000 Μερσί για τη σοκολάτα
1999 Au coeur du mensonge
1995 Η τελετή
1994 Σε ζηλεύω
1993 L’ Oeil de Vichy (ντοκ.)
1992 Betty
1991 Madame Bovary
1990 Δόκτωρ Μ.
1990 Ήσυχες μέρες στο Κλισύ
1988 Une affaire de femmes
1987 Le Cri du hibou, Le
1987 Masques
1986 Inspecteur Lavardin
1985 Poulet au vinaigre
1984 Le Sang des autres
1982 Τα φαντάσματα του καπελά
1980 Le cheval d’orgueil
1978 Violette Noziere
1978 Ο ένοχος είναι ανάμεσά μας
1977 Alice ou la derniere fugue
1976 Τρέλες της μπουρζουαζίας
1976 Προφητεία ενός εγκλήματος
1975 Αθώοι με βρώμικα χέρια
1975 Ερωτικό πάρτι
1974 Επιχείρησις μηδέν
1973 Ματωμένος γάμος
1972 Στην παραλία των λύκων
1971 Το δεκαήμερο της αμαρτίας
1971 Λίγο πριν νυχτώσει
1970 Ο χωρισμός
1970 Ο χασάπης
1969 Να πεθάνει το κτήνος
1969 Η άπιστη γυναίκα
1968 Οι ελαφίνες
1987 Ο δρόμος της Κορίνθου
1967 Το σκάνδαλο
1966 Η γραμμή των συνόρων
1965 Πράκτωρ τίγρης, επιχείρησις δυναμίτης
1965 Μαρί Σαντάλ εναντίον Δόκτορος Κα
1964 Ο πράκτωρ τίγρης αρχίζει επίθεση
1964 Les plus belles escroqueries du monde (αποσπ. «L’Homme qui vendit la Tour Eiffel»)
1963 Οφηλία
1963 Λαντρύ ο δολοφόνος των γυναικών
1962 Σατανικός εκβιαστής
1962 Τα επτά θανάσιμα αμαρτήματα (απόσπ. » L’ Avarice»)
1961 Les Godelureaux
1960 Les bonnes femmes
1959 Το τρίο της αμαρτίας
1959 Τα ξαδέρφια
1958 Ο ωραίος Σέργιος

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Πολιτισμός
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk