Δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι η ατμοσφαιρική μουσική chill-out έχει αρκετές από τις καταβολές της στην Ιμπιζα,αφού συνάδει με ρομαντικά ηλιοβασιλέματα.Επίσης μερικές από τις διασημότερες ντισκοτέκ στον κόσμο όπως οι «Αmnesia», «Space»,«Ρrivilege» κ.ά.βρίσκονται στο νησί και υπό την καθοδήγηση διασήμων DJ,π.χ.Τιέστο,Βαν Ντάικ,διοργανώνουν parties και θεάματα που απογειώνουν τη διασκέδαση.Η μεγάλη τουριστική ανάπτυξη της Ιμπιζα άρχισε στη δεκαετία του ΄60,όταν το νησί έγινε διάσημο επειδή υπήρξε το μέρος όπου συγκεντρώθηκε το κίνημα των «Παιδιών των λουλουδιών» και των χίπηδων.Αυτό παρακίνησε πολλούς καλλιτέχνες από όλο τον κόσμο να μετακομίσουν στο νησί,με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί μια έντονη καλλιτεχνική άνοιξη σε όλα τα είδη των τεχνών,προσελκύοντας συνεχώς όλο και μεγαλύτερο αριθμό τουριστών,που αγγίζει σχεδόν τα 2 εκατ. κάθε χρόνο. Η έντονη νυχτερινή ζωή και η κοσμοπολίτικη αύρα είναι το μεγάλο ατού της Ιμπιζα.Παράλληλα,τα τοπία και οι οικισμοί της,που είναι ένας συγκερασμός ευρωπαϊκής και βορειοαφρικανικής κουλτούρας και φύσης,μαζί με τη βοήθεια του εύκρατου μεσογειακού κλίματος,καθιστούν το νησί ιδανικό προορισμό και για τους ανθρώπους που προτιμούν τις χαλαρές διακοπές.

Εivissa, η αντιφατική πρωτεύουσα

Εξερευνώντας την, ο επισκέπτης θα παρατηρήσει όλα τα στάδια εξέλιξης του νησιού. Η πρώτη γνωριμία όλων είναι η μεγάλη πλατεία-πέρασμα Ρasseig Vara de Rey, για να συνεχίσουν λίγο μετά στρίβοντας αριστερά στην οδό Ramon Ruz και να συναντήσουν τη μοντέρνα όψη της πόλης με τις πολλές πολυκατοικίες, τα κοσμοπολίτικα εστιατόρια και τα πανάκριβα γιοτ που ελλιμενίζονται στη μαρίνα.

Το πιο συναρπαστικό όμως τμήμα της πόλης βρίσκεται στην αντίθετη πλευρά, ξεκινώντας από την περιοχή La Μarina, όπου είχαν τις κατοικίες τους οι παλαιοί ναυτικοί και οι έμποροι του νησιού.

Τα στενά σοκάκια είναι γεμάτα από κάθε λογής εστιατόρια και μπαρ που στεγάζονται στα ισόγεια των σπιτιών. Το λευκό τους χρώμα αντανακλά τον λαμπερό μεσογειακό ήλιο, προσδίδοντας μια κυκλαδίτικη πινελιά στο τοπίο. Πολυτελείς μπουτίκ πουλούν τις τελευταίες εκφάνσεις της μόδας και όλη η ευρύτερη περιοχή είναι μια 24ωρη πασαρέλα. Πάνω από τη La Μarina στον λόφο βρίσκεται το σήμα κατατεθέν της Ιμπιζα, ο πανέμορφος μεσαιωνικός οικισμός, η D΄alt Vila. Εντός των τειχών περικλείεται όλη η ιστορία του νησιού. Η βασική είσοδος είναι από την πύλη Ses Τaules, που τη διακοσμούν δύο μαρμάρινα ρωμαϊκά αγάλματα και θα σας οδηγήσει στην Ρlaca de Vila και συνάμα… πίσω στον χρόνο.

Η πλατεία και οι γύρω δρόμοι είναι γεμάτη από καφετέριες, εστιατόρια, ακριβά καταστήματα μόδας και αρκετές γκαλερί. Από την αντίθετη πλευρά της πλατείας ξεκινάει ο ανηφορικός δρόμος ο οποίος οδηγεί στην κορυφή του λόφου με το μεσαιωνικό κάστρο, που χρονολογείται από την εποχή των Μαυριτανών. Κομβικό σημείο του οικισμού είναι η Ρlaca Cathedral, όπου «συνωστίζονται» ο καθεδρικός ναός, το αρχαιολογικό μουσείο και το επισκοπικό παλάτι. Οπως είναι φυσικό, η θέα από τις επάλξεις είναι εντυπωσιακή, με κορυφαίο σημείο το Βaluarte de Santa Lucia, που θα το συναντήσετε πάνω από τον δυτικό λιμενοβραχίονα στην κορυφή της γειτονιάς της Sa Ρenya.

Η Sa Ρenya είναι η «παρακμιακή» πλευρά της Εivissa. Παλαιός τόπος κατοικίας των ναυτικών, σήμερα παρουσιάζει μια όψη εγκατάλειψης και ένδειας. Οι ανάγκες όμως του τουρισμού εκμεταλλεύτηκαν και αυτή την υποβαθμισμένη γειτονιά, στεγάζοντας δεκάδες μπαρ για «εναλλακτικές μορφές» νυχτερινής διασκέδασης για όλα τα γούστα, ενώ δεν λείπουν οι ακρότητες όπως η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ.

Στην Εivissa η λέξη «ηρεμία» ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα μόνο στη διάρκεια της ημέρας. Μόλις σουρουπώσει, η πόλη παίρνει φωτιά. Τα σοκάκια κατακλύζονται από χιλιάδες κόσμου και το πάρτι αρχίζει σε κάθε γωνιά. DJ βγαίνουν από τα παράθυρα και όλοι οι δρόμοι μετατρέπονται σε μια υπαίθρια ντίσκο, διατηρώντας το κέφι στο ζενίθ ώσπου να ξημερώσει.

Sant Αntony και Cafe del Μar

Το Sant Αntony είναι η δεύτερη πόλη σε πληθυσμό της Ιμπιζα. Υπερσύγχρονη λουτρόπολη με άρτια τουριστική υποδομή, περιβάλλεται από χαμηλούς καταπράσινους λόφους, διαθέτει μια κοσμοπολίτικη παραθαλάσσια λεωφόρο, έναν πεζόδρομο γεμάτο φοινικόδενδρα και μια τεράστια πλατεία με άφθονα καφέ-μπαρ και ταβέρνες. Ο λόγος όμως που το Sant Αntony προσελκύει χιλιάδες επισκέπτες είναι το μπαρ-«θρύλος» Cafe del Μar το οποίο είναι ταυτισμένο με την chill-out μουσική. Ιδρύθηκε το 1980 από τον διάσημο καταλανό αρχιτέκτονα Ιluis Geell. Οι θαμώνες του απολαμβάνουν ένα από τα πιο συναρπαστικά ηλιοβασιλέματα της Μεσογείου. Η διαδικασία παρακολούθησης του ηλιοβασιλέματος είναι μια ολόκληρη μυσταγωγία, που αφήνει τα σημάδια ανεξίτηλα στη μνήμη. Το μπαρ ανοίγει στις 6 το απόγευμα και σχεδόν όλα τα τραπέζια γεμίζουν αμέσως. Ετσι οι υπόλοιποι «θεατές» καταλαμβάνουν κάθε βραχάκι της ακτής η οποία βρίσκεται μπροστά του. Η ατμοσφαιρική μουσική από τα πολλά CD της γνωστής ομώνυμης σειράς πλημμυρίζει το σκηνικό απογειώνοντας τη διάθεση. Στη διάρκεια των τελευταίων δευτερολέπτων πριν από τη δύση του ήλιου ο χρόνος σταματάει, όλοι παραμένουν σιωπηλοί, για να ξεσπάσουν σε λίγο σε ένα παρατεταμένο χειροκρότημα όταν σβήνει ο ήλιος. Εκατέρωθεν από το Cafe del Μar βρίσκονται και άλλα μπαράκια που «κερνούν» παρόμοιες εικόνες στους θαμώνες τους.

www. cafedelmarmusic. com Ηippie market

Μία από τις μεγαλύτερες τουριστικές ατραξιόν της Ιμπιζα είναι η Ηippie Μarket την οποία θα συναντήσετε πολύ κοντά στο Εs Canar κοντά στη Santa Εularia. Ο χρόνος εκεί μοιάζει να έχει σταματήσει στη δεκαετία του ΄60, ενώ θεωρείται ίσως το τελευταίο οχυρό των «Παιδιών των λουλουδιών» στην Ευρώπη. Διασχίζοντας την πύλη εισόδου θα σας πλημμυρίσει μια πανδαισία χρωμάτων και αρωμάτων. Παντού βρίσκονται διάσπαρτοι πάγκοι και υπαίθρια μαγαζάκια που πουλούν κάθε είδους ρούχα, στολίδια, κοσμήματα, χαλιά και χειροτεχνήματα εναρμονισμένα στο πνεύμα των 60s, όπως και η ενδυμασία των πωλητών. Η αγορά λειτουργεί κάθε Τετάρτη από τις 10 το πρωί ως τις 6 το απόγευμα.

Cala D΄Ηοrt

Οφείλει τη δημοτικότητά της στο εντυπωσιακό της τοπίο και στο ηλιοβασίλεμά της. Εχει γύρω μήκος στα 200 μέτρα, περιστοιχίζεται από λιτά σπίτια ψαράδων και ελάχιστα ταβερνάκια πάνω στο κύμα, ενώ μέσα στη θάλασσα ξεπροβάλλουν δύο επιβλητικοί βράχοι.

Το μειονέκτημα της περιοχής είναι ο περιορισμένος χώρος στάθμευσης.

Ρlaya d΄en Βossa
Είναι μια θαυμάσια παραλία με κρυστάλλινα νερά, μήκους 2.700 μέτρων. Βρίσκεται σε απόσταση αναπνοής τόσο από το αεροδρόμιο όσο και από την πρωτεύουσα Εivissa.

Είναι η καρδιά του τουρισμού της Ιμπιζα με εκατοντάδες ξενοδοχεία και αμέτρητους χώρους συνεστίασης, όπου δυστυχώς τις περισσότερες φορές κυριαρχεί η λογική του μαζικού τουρισμού.

Οι ακτές του Ρortinatx
Μια καταπράσινη περιοχή με γαλαζοπράσινα νερά που αποτελείται από τρεις διαδοχικές ακτές, τις Cala Χarraca, Cala Χucla και Ρortinatx, είναι ένα πραγματικό καταφύγιο για τους φυσιολάτρες.

Santa Εularia
Μια πανέμορφη λουτρόπολη η οποία διαθέτει δύο πολύ καλές αμμουδερές παραλίες.

Ο λόφος πάνω από την πόλη φιλοξενεί τον γραφικό παραδοσιακό οικισμό Ρuig de Μissa.

ΠΡΟΣΒΑΣΗ:

Αεροπορικώς με Ιberia μέσω Μαδρίτης (3.30). Η διάρκεια της πτήσης από τη Μαδρίτη είναι περίπου μία ώρα.

www.iberia.com

ΔΙΑΜΟΝΗ:

Ηotel Ηacienda Νa Χamena www.hotelhacienda-ibiza.com Στο San Μiguel. Πεντάστερη πολυτέλεια, σε ένα ονειρικό σκηνικό,180 μέτρα πάνω από τη θάλασσα,65 δωμάτια με ξεχωριστή προσωπικότητα,εκπληκτική θέα.

Royal Ρlaza www.royalplaza.es Στην Εivissa, κοντά στην D΄alt Villa.Διαθέτει 112 άνετα μοντέρνα δωμάτια και κέντρο σπα.

Torre Del Μar www.hoteltorredelmar. com Στην κοσμοπολίτικη Ρlaya d΄en Βossa, κατάλληλο για οικογενειακές διακοπές. Δωμάτια διακοσμημένα με λεπτό γούστο.

Fiesta Don Toni www.fiestahotels.com Βρίσκεται στο καλύτερο σημείο της Ρlaya d΄en Βossa.Πολύ καλή οικονομική επιλογή.

Αll Ιnclusive.

ΦΑΓΗΤΟ:

Can den Ρarra San Rafael 3, στην καρδιά της παλαιάς πόλης της D΄alt Villa.Τυπική ισπανική κουζίνα σε ατμοσφαιρικό περιβάλλον.

La Voca Αrgentina Avenida De La Ρaz στην Εivissa.Ιδανική επιλογή για κρεατοφάγους,αφού τα κρέατα εισάγονται από την Αργεντινή.Κουζίνα λατινοαμερικάνικη με πινελιές Καραϊβικής.

Ηostal Μallorqui Στην Cala Ρortinax.Ρομαντικό περιβάλλον με θέα το ηλιοβασίλεμα.Σπεσιαλιτέ το φρέσκο ψάρι,οι αστακοί και η παέγια.

Ρura Vida www. puravida-ibiza.com Στη Santa Εuralia.Δίπλα στο κύμα,κερδίζει τις εντυπώσεις με το στυλ και τη διακόσμησή του.Διεθνής και τοπική κουζίνα.