ΛΟΝΔΙΝΟ. Πόρισμα ειδικών που κατατέθηκε στο αμερικανικό Κογκρέσο αναφέρει ότι η ολοένα αυξανόμενη παρουσία των λεγόμενων «διαστημικών σκουπιδιών» (υπολείμματα κατεστραμμένων δορυφόρων, ρουκετών, σκαφών και άλλων διαστημικών αντικειμένων) αποτελεί σοβαρό κίνδυνο για τον σύγχρονο ανθρώπινο πολιτισμό.

Οπως υποστηρίζουν οι ειδικοί, αν ορισμένα από τα δεκάδες χιλιάδες σκουπίδια (βίδες, μεταλλικά κομμάτια κ.ά.) που κινούνται με πολύ μεγάλες ταχύτητες σε τροχιά λίγο έξω από τον πλανήτη μας χτυπήσουν έναν από τους εκατοντάδες δορυφόρους που επίσης βρίσκονται σε τροχιά θα προκαλέσουν ντόμινο καταστροφής.

Σύμφωνα με τους ειδικούς η σύγκρουση και καταστροφή ενός δορυφόρου θα δημιουργήσει ένα «τσουνάμι» σκουπιδιών που θα καταστρέψει και πολλούς άλλους με αποτέλεσμα να προκληθούν ανυπολόγιστες ζημιές στη σύγχρονη ανθρώπινη δραστηριότητα αφού θα καταστραφούν τηλεπικοινωνιακοί δορυφόροι, δορυφόροι που σχετίζονται με τη μετάδοση τηλεοπτικού σήματος καθώς και μετεωρολογικοί και άλλοι επιστημονικοί δορυφόροι.