Η Ελλάδα εντάχθηκε στον ευρωπαϊκό μηχανισμό για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής που γίνεται μέσω των φορολογικών παραδείσων.
Ο υπουργός Οικονομικών κ. Γ. Παπακωνσταντίνου στο Παρίσι, όπου βρισκόταν χθες και προχθές για την ετήσια Σύνοδο του ΟΟΣΑ, υπέγραψε δύο συμφωνίες για την ένταξη και της Ελλάδας στο δίκτυο των αναπτυγμένων χωρών – μεταξύ αυτών η Γερμανία και η Ελβετία- που έχουν την υποχρέωση να ανταλλάσσουν πληροφορίες και στοιχεία για φορολογικά θέματα και στοιχεία που σχετίζονται με το οικονομικό έγκλημα. Ο υπουργός δήλωσε από το Παρίσι: «Στο περιθώριο της συνόδουείχα την ευκαιρία να συνεργασθώ με τους αξιωματούχους του ΟΟΣΑγια τα θέματα της φορολογίας και συγκεκριμένα της φοροδιαφυγής.Εδώλοιπόνμπορούμε να ανακοινώσουμε ότι η Ελλάδα προχωρεί σε δύο σημαντικές αποφάσεις.Η πρώτη είναι η υπογραφή της σύμβασης ανάμεσα στον ΟΟΣΑκαι στο Συμβούλιο της Ευρώπης για την καλύτερη φορολογική συνεργασία και η δεύτερη είναι η υπογραφή μιας σειράς πολυμερών ή διμερών συμβάσεων ανταλλαγής πληροφοριών.Κάτι που μας δίνει ένα εξαιρετικά ισχυρό εργαλείο για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής στη χώρα μας».
Με βάση αυτές τις συμφωνίες, η κυβέρνηση μπορεί να ζητήσει να ανοίξουν οι λογαριασμοί όχι μόνο του κ. Μαντέλη αλλά και άλλων προσώπων που εμπλέκονται είτε στην υπόθεση της Siemens είτε σε υποθέσεις μεγάλης φοροδιαφυγής που ερευνά το ελληνικό υπουργείο Οικονομικών.
Ακόμη η κυβέρνηση διατηρεί το δικαίωμα να ζητήσει από τη γερμανική πλευρά- διά της δικαστικής οδού όπως έχει γίνει ως σήμερα- πρόσθετα στοιχεία για την υπόθεση της Siemens.
Το κυριότερο όμως είναι ότι οι συμφωνίες επιτρέπουν σε μόνιμη βάση να υπάρχει άμεση συνεργασία μεταξύ ελληνικών και ξένων φοροελεγκτικών μηχανισμών για υποθέσεις «ξεπλύματος μαύρου χρήματος», εκτεταμένης φοροδιαφυγής, παράνομων δραστηριοτήτων, ακόμη και άντλησης στοιχείων για τις offshore εταιρείες.
Πρόκειται στην ουσία για συμμετοχή της χώρας στην «Ιντερπόλ κατά της φοροδιαφυγής» που προσπαθούν να διοργανώσουν οι ανεπτυγμένες χώρες.