«Σφίγγει» ο δικαστικός κλοιός για τον πρώην υπουργό κ. Τ. Μαντέλη καθώς μετά την άσκηση δίωξης για «νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα», από χθες βρίσκεται αντιμέτωπος με την τσιμπίδα του νόμου για το «πόθεν έσχες», αλλά και με δήμευση μέρους της περιουσίας του προκειμένου να μπουν στο δημόσιο ταμείο τα ποσά από τις «μίζες» που έλαβε από τα «μαύρα ταμεία» της Siemens ως «προεκλογική χορηγία», όπως κυνικά ομολόγησε την περασμένη Τετάρτη ενώπιον της Εξεταστικής Επιτροπής της Βουλής.
Με κατεπείγουσα έκθεση που συνέταξε χθες η Επιτροπή Ελέγχου των οικονομικών των κομμάτων και των βουλευτών, η οποία συνήλθε εκτάκτως υπό την προεδρία του Αντιπροέδρου της Βουλής κ. Ευ. Αργύρη, ζήτησε από τον επίτροπο του Ελεγκτικού Συνεδρίου να προχωρήσει στη δήμευση της περιουσίας του πρώην υπουργού μέχρι του ποσού των 163.000 ευρώ που, κατά την ομολογία του, παραμένουν σε λογαριασμό της Αlpha Βank και προέρχονται από τον επίμαχο λογαριασμό της Ελβετίας με τον κωδικό «Α. Rocos», στον οποίο η Siemens τού κατέθεσε αρχικώς 200.000 μάρκα (περίπου 100.000 ευρώ), καθώς και να αναζητήσει την τύχη των υπολοίπων 250.000
μάρκων (περί τις 125.000 ευρώ) που προήλθαν- όπως ισχυρίστηκε ο πρώην υπουργός- από άγνωστη πηγή.
Στα δημευθέντα ποσά μάλιστα η επιτροπή, στην οποία συμμετέχουν οι κκ. Ντ. Βρεττός (ΠαΣοΚ), Αθ. Μπούρας (ΝΔ), Αντ. Σκυλλάκος (ΚΚΕ), Β. Αποστολάτος (ΛΑΟΣ), Φ. Κουβέλης (ΣΥΡΙΖΑ), καθώς και τρεις δικαστικοί- η αρεοπαγίτης κυρία Ρένα Ασημακοπούλου και οι αντιπρόεδροι του Ελεγκτικού Συνεδρίου κ. Ι. Καραβοκύρης και του ΣτΕ κ. Δ. Πετρούλιας -, ζητεί να περιληφθούν και τα χρήματα τα οποία έχουν ξοδευτεί από τον επίμαχο λογαριασμό, που υπολογίζονται σε 60.000 ως 65.000 ευρώ.
Οι αποφάσεις της επιτροπής στηρίζονται στη διαπίστωση ότι ο πρώην υπουργός δεν δήλωσε στο «πόθεν έσχες» τον επίμαχο λογαριασμό στην Ελβετία και σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία η απόκρυψη στοιχείων από τη δήλωση περιουσιακής κατάστασης τιμωρείται με ποινή φυλάκισης μέχρι δύο χρόνων, ενώ αν το ποσό που δεν έχει δηλωθεί υπερβαίνει τις 300.000 ευρώ η ποινή μπορεί να φτάσει ως και τα δέκα χρόνια.
Επιπλέον η επιτροπή ζητεί από τις δικαστικές αρχές να προχωρήσουν στο άνοιγμα, μέσω της Τράπεζας της Ελλάδος, όλων των λογαριασμών του κ. Μαντέλη αίροντας το φορολογικό απόρρητο, ζητώντας και τη συνδρομή του ΣΔΟΕ. Αποφασίστηκε, τέλος, να συνεχιστεί ο εξονυχιστικός επανέλεγχος όλων των δηλώσεων «πόθεν έσχες» του πρώην υπουργού από το 1990 και μετά.
Σε σχετική ανακοίνωση που εξεδόθη από τη Βουλή επιβεβαιώνεται χθεσινό ρεπορτάζ του «Βήματος» ότι τόσο οι δηλώσεις του κ. Μαντέλη όσο και του πρώην βουλευτή του ΠαΣοΚ κ. Τσουκάτου, ο οποίος επίσης έχει παραδεχθεί ότι έλαβε από τη Siemens ποσό 1 εκατ. μάρκων «για λογαριασμό του κομματικού ταμείου», βρίσκονται υπό έλεγχο από τον Ιούλιο του 2008.
Εν τω μεταξύ δηλώσεις αποδοκιμασίας για την ομολογία του κ. Μαντέλη έγιναν χθες από κορυφαία κυβερνητικά στελέχη. Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης κ. Θ. Πάγκαλος αναφερόμενος σχολίασε με νόημα ότι «υπάρχει μια τρομολαγνεία για τις εξεταστικές επιτροπές. Δεν είναι έτσι τα πράγματα.Οταν υπάρχει ανάγκη ποινικοποίησης, όπως αυτές τις μέρες, θα υπάρξει ποινικοποίηση…».
Επίσης, ο υπουργός Εσωτερικών κ. Ι. Ραγκούσης τόνισε ότι δεν αρκεί η αποδοκιμασία του φαινομένου, αλλά χρειάζονται πρωτοβουλίες που να αντιμετωπίζουν τέτοια συμπτώματα.