Το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών εξετάζει η Ρηγίλλης, καθώς ο πρόεδρος της ΝΔ κ. Αντ.Σαμαράς σε συζητήσεις με στενούς συνεργάτες του δεν αποκλείει το ενδεχόμενο ο πρωθυπουργός κ. Γ. Παπανδρέου να προχωρήσει σε εκλογικό αιφνιδιασμό. Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης εκτιμά ότι οι πολιτικές εξελίξεις θα είναι τέτοιες που θα ανατρέψουν πλήρως τους ως σήμερα κυβερνητικούς σχεδιασμούς. «Το τοπίο είναι ρευστό και όλα είναι ανοιχτά» έχει τονίσει σε συνομιλητές του ο κ. Σαμαράς, ο οποίος πιστεύει ότι ο Πρωθυπουργός δεν θα διστάσει το φθινόπωρο να επιλέξει την πρόωρη προσφυγή στις κάλπες, με σκοπό να περιορίσει τις αντιδράσεις στο εσωτερικό του ΠαΣοΚ.

«Σαφώς και δεν υπάρχει ζήτημα πρόωρων εκλογών. Οποιος μπορεί να βάζει τέτοιο ζήτημα ας υφίσταται και τις ευθύνες αυτών που λέει» τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κ. Γ. Πεταλωτής χθες, όταν ρωτήθηκε για τις εκτιμήσεις που διατύπωσε το βράδυ της περασμένης Δευτέρας ο κ. Σαμαράς σε δείπνο με βουλευτές της ΝΔ. «Αλλά δεν νομίζω ότι ο κ. Σαμαράς θα ήθελε πρόωρες εκλογές,για ευνόητους λόγους» συμπλήρωσε, αν και στη Ρηγίλλης επιμένουν ότι πολύ σύντομα ο κ. Παπανδρέου θα φανεί αδύναμος.

«Η κυβέρνηση θα αναγκαστεί να λάβει νέα επώδυνα μέτρα. Αυτή η επιλογή θα τη φέρει αντιμέτωπη με την κοινωνία και με μεγάλο κομμάτι του ΠαΣοΚ» λένε υψηλόβαθμα κομματικά στελέχη που συνομιλούν με τον κ. Σαμαρά. Παράλληλα σημειώνουν ότι ο κ. Παπανδρέου θα έχει ως «όπλο» τις εκλογές για να ανανεώσει τη λαϊκή εντολή και θα επιχειρήσει να προσδώσει σε αυτές χαρακτήρα δημοψηφίσματος για τα οικονομικά μέτρα, παρά τις κοινωνικές αναταράξεις και την εσωκομματική αναταραχή εντός του ΠαΣοΚ, όπως προβλέπουν στη Ρηγίλλης.

Ο κ. Σαμαράς προτάσσει το επιχείρημα ότι σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα θα αναδειχθεί η αδυναμία του κ. Παπανδρέου να αντιμετωπίσει την κατάσταση και πιστεύει ότι ταυτόχρονα θα αποτυπωθεί πιο ξεκάθαρα η δυσκολία συνεργασίας και συνεννόησης που υπάρχει στο εσωτερικό της κυβέρνησης και του ΠαΣοΚ. Επίσης εκτιμά ότι μια εκλογική αναμέτρηση, υπό τις σημερινές πολιτικές συνθήκες, που μπορεί να επιδεινωθούν σε βραχυπρόθεσμο διάστημα, θα γίνει σε κλίμα πόλωσης με το ΠαΣοΚ.

Το σενάριο των πρόωρων εκλογών «τρομάζει» πολλά κορυφαία στελέχη της ΝΔ, αφού θεωρούν ότι το κόμμα δεν είναι έτοιμο για μια πρόωρη εκλογική αναμέτρηση. Και αυτό διότι υπάρχει ακόμη, όπως λένε, η εξαιρετικά αρνητική εικόνα για τις κυβερνήσεις του κ. Κ. Καραμανλή.

Ανοιχτό άφησε το ενδεχόμενο να ψηφίσει ορισμένες διατάξεις του ασφαλιστικού νομοσχεδίου ο βουλευτής της ΝΔ κ. Γερ.Γιακουμάτος, ενώ επέκρινε (ρ/σ Κανάλι 1) τον τέως πρωθυπουργό: «Ο Καραμανλής είχε δίπλα του γλείφτες. Οι συνεργάτες του θύμιζαν τις “αδελφές Μπαρμπούτσογλου”, που τραγουδούσαν σε ταβέρνα στο Παγκράτι. Οποιος έβαζε τη χαρτούρα,του έλεγαν όποιο κομμάτι ήθελε.Για τη χαρτούρα ας ψάξει η Δικαιοσύνη» τόνισε και διερωτήθηκε γιατί ο τέως πρωθυπουργός δεν μιλάει. Σε άλλη γραμμή από τη Ρηγίλλης, τόσο αυτός όσο και ο κ. Αθ.Γιαννόπουλος (ρ/σ Αθήνα 9.84) πρότειναν κυβέρνηση εθνικής συνεργασίας.

Σ το μεταξύ χαρακτηριστικά «ανταρσίας» λαμβάνουν οι αντιδράσεις των υποστηρικτών της κυρίας Ντόρας Μπακογιάννη, καθώς χθες βράδυ περίπου 500 στελέχη της ΝΔ στα Χανιά υπέβαλαν ομαδικά την παραίτησή τους. Υστερα από μια θυελλώδη συνεδρίαση της διευρυμένης Νομαρχιακής Επιτροπής του κόμματος, όπου υπήρξαν αποδοκιμασίες του «φιλοσαμαρικού» πρώην βουλευτή του νομού κ. Μ.Βολουδάκη , ο απερχόμενος πρόεδρος της ΝΟΔΕ κ. Γ. Βούρβαχης έριξε λάδι στη φωτιά. Ο κ. Βούρβαχης, ο οποίος κατηγόρησε τον κ. Αντ. Σαμαρά ότι κάνει Πολιτική Ανοιξη τη ΝΔ, κάλεσε τα μέλη του κόμματος να μη συμμετάσχουν στις εκλογικές διαδικασίες της Κυριακής. Τα μέλη που αποχώρησαν πήραν μαζί τους από την αίθουσα και μια μεγάλη φωτογραφία από την προεκλογική συγκέντρωση του κ. Κ. Μητσοτάκη το 1989 στο Σύνταγμα, ενώ στην είσοδο των γραφείων της Νομαρχιακής έβαλαν μια ταμπέλα με την επιγραφή: «Κλειστό λόγω Σαμαρά». Οι 500 αποχωρήσεις προστέθηκαν στις 187 που προηγήθηκαν προχθές στο Ηράκλειο, ενώ αυξάνονται και τα μέλη της ΚΕ που αποχωρούν από το κόμμα.