Καθώς τα καθαρά κέρδη των ελληνικών τραπεζών το πρώτο τρίμηνο κατέρρευσαν, δεν είναι να απορεί κανείς που ο τραπεζικός δείκτης σημειώνει εφέτος πτώση 38%. Δεδομένου μάλιστα ότι στο ΧΑ οι τράπεζες έχουν μεγάλο ειδικό βάρος στη διαμόρφωση του γενική δείκτη, το τραπεζοκεντρικό Χρηματιστήριο της Αθήνας παρουσιάζει εφέτος τη χειρότερη απόδοση στον κόσμο.

Τα πράγματα δείχνουν μάλιστα ότι ο δρόμος της ανάκαμψης για τα ελληνικά τραπεζικά ιδρύματα θα είναι μακρότερος των εκτιμήσεων, καθώς τα αυστηρότερα δημοσιονομικά μέτρα θα έχουν επίπτωση στην ποιότητα ενεργητικού, ενώ τα κόστη χρηματοδότησης θα παραμείνουν αυξημένα.

Παρά τη σημαντική πτώση των τιμών των μετοχών εξάλλου, καθώς αρκετοί αναλυτές θεωρούν πιθανότερο το σενάριο του ζημιογόνου 2010 για τις ελληνικές τράπεζες και του ισοσκελισμένου 2011, με την ανάκαμψη να κάνει την εμφάνισή της την περίοδο 2012-2013, η σχέση κινδύνου- απόδοσης των ελληνικών τραπεζικών μετοχών παραμένει μάλλον σε στενωπό. Την ίδια ώρα δεν αποκλείονται ακόμη και μετοχικές μεταβολές στην ιδιοκτησία τους, καθώς για ορισμένους αναλυτές ο κλάδος ίσως εισέλθει σε μια νέα φάση συγκέντρωσης (ιδίως αν λυθεί και το εργασιακό), καθώς η ύφεση της ελληνικής οικονομίας (σωρευτικά στο-7% για την περίοδο 2010-2011), η επιδείνωση της ποιότητας ενεργητικού και η περιορισμένη πρόσβαση στη διατραπεζική αγορά δεν αφήνουν πολλά περιθώρια ανάπτυξης για το εγχώριο τραπεζικό σύστημα. Το ποιος θα πάει με ποιον θα εξαρτηθεί, όπως λέγεται, από τη χρονική στιγμή κατά την οποία θα προκύψουν πραγματικά προβλήματα για κάποιους από τους μεγάλους «παίκτες».

Παρά τη μεγάλη πτώση των τραπεζικών μετοχών πάντως, για ορισμένους, όπως π.χ. η JΡ Μorgan, είναι ακόμη νωρίς να αγοράσει κανείς ελληνικές τράπεζες, οι οποίες εξάλλου κατέχουν εγχώρια ομόλογα αξίας 50-55 δισ. ευρώ την ώρα που η πιθανότητα αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους δεν έχει εξαλειφθεί. Ισως είναι καλύτερα, υποστηρίζουν οι αναλυτές, να περιμένει κανείς την περίοδο που θα πλησιάζει το τέλος της ύφεσης («στα μέσα του 2011»), ενώ τα πάντα θα πρέπει να είναι σε συνάρτηση και με την αναμενόμενη δημοσιονομική πρόοδο που θα μπορούσε να ανοίξει ξανά την αγορά του ιδιωτικού χρέους.

Με τις τράπεζες να παραμένουν πάντως η «ατμομηχανή» του ΧΑ, αν η οικονομία και η χώρα καταφέρουν να εισέλθουν σε νέα ρότα, τότε το «γύρισμα» στις τραπεζικές μετοχές δεν μπορεί παρά να αποτυπωθεί (κάποια στιγμή) και στο ελληνικό Χρηματιστήριο.

mantik@tovima.gr