O Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Κ. Παπούλιας δέχθηκε χθες την κυρία Αννα Διαμαντοπούλου (στο σκίτσο) με αφορμή, μεταξύ άλλων, μια πρωτοβουλία της υπουργού για την ελληνική γλώσσα.

Συνεργάτης μου έμαθε ότι η Αννα σκόπευε να ιδρύσει Γραμματεία Ελληνικής Γλώσσας αμέσως μόλις ανέλαβε υπουργός Παιδείας, αλλά το γραφειοκρατικό χάος για την επιλογή Γραμματέων για τις ήδη υφιστάμενες θέσεις την έκανε να αλλάξει γνώμη.

Τελικά κατέληξε (και ανακοίνωσε στον κ. Παπούλια) ότι θα δημιουργήσει Εθνικό Συμβούλιο για την Ελληνική Γλώσσα, το οποίο θα ενισχύει τη διδασκαλία της ελληνικής γλώσσας σε συνολικά 500 σχολεία και έδρες νεοελληνικών σπουδών σε όλον τον κόσμο.

Μεταξύ άλλων, θα θεσμοθετηθεί ένα διεθνές Πιστοποιητικό Ελληνομάθειας (το οποίο, αν είναι σοβαρό και απονέμεται έπειτα από αυστηρές εξετάσεις, αμφιβάλλω αν θα μπορεί να το αποκτήσει ένα μεγάλο ποσοστό των πολιτικών).

***

Μόλις βγήκε από το Προεδρικό Μέγαρο η Αννα σκόνταψε επάνω στις κάμερες. Εννοώ ότι σκόνταψε μεταφορικά. Δημοσιογράφος τη ρώτησε αν θα πρέπει να κληθεί ο κ. Κ.Σημίτης στην εξεταστική επιτροπή και η πρώην επίτροπος είπε απλώς ότι δεν θα δώσει συμβουλές στον πρώην πρωθυπουργό. Αυτό έλειπε…

Σημιτικοί βουλευτές έλεγαν αργότερα ότι ειδικώς η Αννα θα έπρεπε να προσθέσει (αλλά απέφυγε να το κάνει) δύο κουβέντες για το κύρος, την ιστορική προσφορά και το ήθος του κ. Σημίτη. Ισως ξέχασε (προς στιγμήν…) τα καλά ελληνικά της και περιορίστηκε στα βασικά.

***

Το στρατόπεδο των σημιτικών μεταδίδει και κάτι ακόμη. Οτι τόσο ο κ. Τ. Μαντέλης όσο και ο κ. Θ. Τσουκάτος απομακρύνθηκαν από το ΠαΣοΚ και την κυβέρνηση αμέσως μετά τις εκλογές του 2000 (και όχι μετά το 2004). Ισως λοιπόν οι («ανεξήγητες» και «ακαριαίες», σύμφωνα με τα ρεπορτάζ της εποχής) απομακρύνσεις να σηματοδοτούσαν την αυστηρή πρακτική με την οποία το τότε Μέγαρο Μαξίμου χειριζόταν ακόμη και ενδείξεις για αμφιλεγόμενες πρωτοβουλίες συνεργατών.

***

Λίγη ώρα προτού αρχίσει η παρουσίαση του νέου βιβλίου του κ. Ν. Κοτζιά, ο κ. Χ. Παμπούκης συνεχάρη τον κ. Αλ. Τσίπρα που έγινε πατέρας και του έδωσε ορισμένες συμβουλές πατρότητας. Η σημαντικότερη συμβουλή ήταν ότι «τα πρώτα δύο χρόνια είναι δύσκολα». Επισημαίνω στον υπουργό Επικρατείας ότι για τις κυβερνήσεις ισχύει το αντίστροφο: Δύσκολα είναι τα τελευταία δύο χρόνια. Κυρίως διότι κανένας δεν ξέρει πότε ξεκινούν…

***

«Εμείς θα εφαρμόσουμε προσεχώς κώδικα δεοντολογίας υπουργών» είπε ο κ. Θ. Πάγκαλος σε εκδήλωση του Ιδρύματος Μπότση. «Περιμένω να δω πότε θα εφαρμόσουν και οι δημοσιογράφοι τον δικό τους κώδικα δεοντολογίας». Προσπερνώ τον υπαινιγμό και εύχομαι ο κυβερνητικός κώδικας δεοντολογίας (για τον οποίο πολλά ακούμε και τίποτε δεν βλέπουμε…) να εφαρμοστεί έστω κατά 1%. Είμαι βέβαιος ότι ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης συμφωνεί πως, αν επιτευχθεί κάτι τέτοιο, θα είναι μεγάλο βήμα για το πολιτικό σύστημα.

***

Oικογενειακά δράματα εντόπισε συνεργάτης μου στο Ρέθυμνο. Η θυγατέρα του πρώην υπουργού κ. Ι. Κεφαλογιάννη, βουλευτής Ρεθύμνου κυρία Ολγα Κεφαλογιάννη, βρίσκεται σε αντιπαράθεση με τον θείο και αδελφό του πατρός της κ. Αχ. Κεφαλογιάννη επειδή ο τελευταίος επιμένει να κατέλθει υποψήφιος για επικεφαλής της Νομαρχιακής Επιτροπής Ρεθύμνου στις εσωκομματικές εκλογές της Κυριακής.

Η Ολγα υποστηρίζει (κόντρα στον πατέρα της) για την ίδια θέση τον κ. Γ. Κάτικα. Ας κερδίσει ο καλύτερος. Το παρήγορο για τους λάτρεις της οικογενειοκρατίας είναι ότι, όποιος και αν κερδίσει, η οικογένεια της Ολγας θα ελέγχει τη Νομαρχιακή.

***

Το δράμα στο Ρέθυμνο δεν είναι τίποτε μπροστά στο δράμα που εξελίσσεται στον Πειραιά. Επτά σημαίνοντα τοπικά στελέχη της ΝΔ στο μεγάλο λιμάνι παραιτήθηκαν χθες κατηγορώντας τον βουλευτή και Γραμματέα Αυτοδιοίκησης κ. Β. Μιχαλολιάκο για τον τρόπο με τον οποίο επιχειρεί να ελέγξει τις εσωκομματικές εξελίξεις στην πόλη.

Μου λένε ότι σε τοπική οργάνωση του Πειραιά ο κ. Μιχαλολιάκος προωθεί προς εκλογή έναν στενό συνεργάτη του γραφείου του. Ο εν λόγω είναι υπόδικος- συγκεκριμένα, δικάζεται την προσεχή Τετάρτη στο Πρωτοδικείο Πειραιά με την κατηγορία υπεξαγωγής εγγράφων από δικογραφία και πλαστογραφία.

Κατά μία έννοια, πάντως, ίσως ο υπόδικος είναι ο καταλληλότερος υποψήφιος. Ποιος μπορεί να διοικήσει τοπική οργάνωση μεγάλου κόμματος αν δεν έχει ακούσει ποτέ, π.χ., για το πώς γίνεται μια πλαστογραφία; Γι΄ αυτό και οι επαγγελματίες νεοδημοκράτες του λιμανιού (και όχι του σαλονιού…) δηλώνουν τόσο αγανακτισμένοι από την υπερβολική ευθιξία των επτά ώστε είναι έτοιμοι να εισηγηθούν τη διαγραφή τους!