Η άρνηση του ΚΚΕ να συναινέσει στην έκδοση κοινού πορίσματος για το σκάνδαλο του Βατοπαιδίου τορπιλίζει και τα ελάχιστα περιθώρια που είχαν δημιουργηθεί για συναινετική κατάληξη της Εξεταστικής Επιτροπής της Βουλής, η οποία παρέτεινε για αυτόν τον λόγο τις εργασίες ως την προσεχή Τρίτη.

«Το ΠαΣοΚ και η ΝΔ ακολουθούν τακτική απόκρυψης των γενικότερων πολιτικών ευθυνών των κυβερνήσεων τους» και «οι όποιες “πολιτικές ευθύνες” δηλώνουν πρόθυμα τα δύο κόμματα να αναλάβουν αφορούν δευτερεύοντα ζητήματα και όχι την πολιτική που εξέθρεψε το σκάνδαλο» αναφέρουν σε χθεσινή ανακοίνωσή τους οι βουλευτές του ΚΚΕ κκ. Αντ.Σκυλλάκος και Ν.Καραθανασόπουλος , οι οποίοι δεν παρέστησαν στη χθεσινή πρώτη συνάντηση που είχαν οι εκπρόσωποι των κομμάτων για να επιχειρήσουν την έκδοση ενιαίου πορίσματος.

Ετσι, αν και στη χθεσινή πρώτη διαβούλευση που είχαν εκπρόσωποι των υπόλοιπων κομμάτων έγινε γνωστό ότι επικράτησε «καλό κλίμα», η στάση του ΚΚΕ είναι πιθανό να επηρεάσει και τη στάση των υπολοίπων.

Η επιμονή άλλωστε της ΝΔ να παραπεμφθεί σε προανακριτική επιτροπή ο υπουργός Οικονομικών κ. Γ. Παπακωνσταντίνου δεν γίνεται δεκτή από το κυβερνών κόμμα, το οποίο ωστόσο δεν αποκλείει να δεχθεί τον καταλογισμό ευθυνών στον πρώην υφυπουργό κ. Απ. Φωτιάδη, προκειμένου να καταλήξει σε κοινές θέσεις με τον ΛΑΟΣ και το ΚΚΕ, καθώς δεν θεωρείται πιθανό να συμφωνήσει η αξιωματική αντιπολίτευση σε παραπομπή των πρώην υπουργών κκ. Ευ. Μπασιάκου , Αλ. Κοντού, Π. Δούκα και Θ. Ρουσόπουλου, όπως προτίθενται να προτείνουν τα άλλα τρία κόμματα.