Αυστηρές ποινές σε περίπτωση ευρείας κλίμακας επεισοδίων στον εν γένει χώρο του γηπέδου θα εισηγηθεί το ΔΣ της ΕΠΟ για ψήφιση στη γενική συνέλευση της 5ης Ιουνίου, αλλά δύσκολα θα εφαρμοσθούν αν δεν αποσαφηνισθούν. Συγκεκριμένα το ΔΣ της ΕΠΟ αποφάσισε να προτείνει ποινές 75.000-150.000 ευρώ και 1-2 αγωνιστικές κεκλεισμένων των θυρών για επεισόδια από τα οποία υπήρξε σοβαρή σωματική βλάβη, εκτεταμένες φθορές ξένης περιουσίας και για την καταστολή των οποίων απαιτήθηκαν επιπλέον μέτρα από την ΕΛ.ΑΣ., ενώ αν ο αγώνας δεν ξεκινήσει ή δεν ολοκληρωθεί η υπαίτια ή οι υπαίτιες ομάδες μηδενίζονται. Σε περίπτωση υποτροπής η χρηματική ποινή αυξάνεται από 150.000 ως 250.000 ευρώ, οι αγωνιστικές κεκλεισμένων των θυρών από 2 ως 3, από την υπαίτια ή τις υπαίτιες ομάδες αφαιρούνται 3 βαθμοί ενώ θα απαγορεύεται και η μετακίνηση των οπαδών τους. Σε περίπτωση δεύτερης υποτροπής το πρόστιμο αυξάνεται από 250.000 ως 400.000 ευρώ, σε 4 οι αγωνιστικές κεκλεισμένων των θυρών, η μετακίνηση οπαδών για το υπόλοιπο της αγωνιστικής περιόδου θα απαγορεύεται, ενώ αν δεν αρχίσει ή δεν ολοκληρωθεί ο αγώνας από την υπαίτια ή τις υπαίτιες ομάδες επίσης θα αφαιρούνται 3 βαθμοί.

Ωστόσο χρειάζεται ερμηνεία ο «εν γένει χώρος του γηπέδου». Σε αυτόν περιλαμβάνεται και ο περιβάλλων χώρος του γηπέδου; Επιπλέον για να τιμωρηθεί μια ομάδα θα πρέπει να τραυματισθεί κάποιος σοβαρά, να υπάρξουν εκτεταμένες φθορές ξένης περιουσίας, να απαιτηθούν επιπλέον επιχειρησιακά μέτρα από την Αστυνομία ή να συμβούν σωρευτικά και οι τρεις προϋποθέσεις; Ακόμη το πόσο σοβαρή θα είναι η σωματική βλάβη, θα το προσδιορίζουν οι δικαστές και οι δικηγόροι;

Το ΔΣ της ΕΠΟ εισηγείται επίσης τον τριπλασιασμό των προστίμων στην περίπτωση που η εκσφενδόνιση ή εκτόξευση με μηχανικό τρόπο πυρσών, φωτοβολίδων και βεγγαλικών στοχεύουν ποδοσφαιριστές, αξιωματούχους ομάδας ή αντίπαλους θεατές. Παράλληλα αποφάσισε να επεκτείνει τα μέτρα κατά της δωροδοκίας και σε βάρος των προσώπων ή των ομάδων που συμμετείχαν σε προσπάθεια προκαθορισμού αποτελέσματος με στόχο να αποκτήσουν οι ίδιοι ή τρίτοι περιουσιακά οφέλη. Αν ο στόχος των προαναφερομένων επιτεύχθηκε τα προβλεπόμενα πρόστιμα από 20.000 ως 60.000 ευρώ δεκαπλασιάζονται και η υπαίτια ομάδα υποβιβάζεται.