«Μπουρλότο» βάζουν στις πρυτανικές εκλογές των μεγάλων πανεπιστημίων της χώρας ο νέος νόμος-πλαίσιο για τα ΑΕΙ και οι διατάξεις που αφορούν την καθολική ψηφοφορία των φοιτητών, καθώς ήδη η πρώτη εκλογική διαδικασία αναβλήθηκε εν μέσω καβγάδων, επεισοδίων και προπηλακισμών πανεπιστημιακών από φοιτητές, υποψήφιους ψηφοφόρους. Στο Πανεπιστήμιο της Αθήνας όλοι ως χθες το μεσημέρι περίμεναν ότι η εκλογική διαδικασία θα γίνει σήμερα κανονικά για την εκλογή των νέων πρυτανικών αρχών του. Η αρχική ηρεμία όμως αντικαταστάθηκε γρήγορα από απρόσμενη ένταση.

Ενσταση που κατέθεσε ο πρόεδρος της Νομικής Σχολής Αθηνών κ. Θ. Φορτσάκης και υποψήφιος για τη διοίκηση του ιδρύματος επανέφερε το θέμα των εκλογικών καταλόγων, τονίζοντας ότι στο Πανεπιστήμιο Αθηνών είναι εγγεγραμμένοι…

187.000 εν δυνάμει ψηφοφόροι φοιτητές (προπτυχιακών, μεταπτυχιακών και υποψηφίων διδακτόρων). Να σημειωθεί ότι οι κατάλογοι των φοιτητών δεν έχουν εκκαθαριστεί από το ίδρυμα, καθώς δεν ήταν δυνατόν να σταλούν σε όλους τους εγγεγραμμένους φοιτητές του επιστολές (όπως προέβλεπε ο νόμος) για να ερωτηθούν αν παραμένουν ενεργοί ή όχι. Με βάση την ένσταση Φορτσάκη η εφορευτική επιτροπή του Πανεπιστημίου εισηγήθηκε αναβολή των σημερινών εκλογών, προκειμένου να συνταχθούν εκ νέου οι εκλογικοί του κατάλογοι. Κατόπιν αυτού, μεταπτυχιακοί φοιτητές μπήκαν στο κεντρικό κτίριο του Πανεπιστημίου Αθηνών απαιτώντας να ψηφίσουν και δηλώνοντας ότι δεν θα ανεχθούν μια απόφαση αναβολής των εκλογών. Οι ίδιοι επιτέθηκαν στον νυν πρύτανη του ιδρύματος κ. Δ. Ασημακόπουλο και τον προπηλάκισαν. Λίγο αργότερα ελήφθη απόφαση για αναβολή των εκλογών. «Οι εκλογές αναβάλλονται για τις 16 και 17 Ιουνίου» δήλωσε στο «Βήμα» ο κ. Ασημακόπουλος. «Κάναμε μια τιτάνια προσπάθεια να φτιάξουμε τους εκλογικούς καταλόγους κατά τις επιταγές των κείμενων διατάξεων, αλλά παρά τις προσπάθειές μας δεν το καταφέραμε» κατέληξε.

Οι υποψήφιοι των σχημάτων στις εκλογές βρέθηκαν προ εκπλήξεως. Ο πρόεδρος της Ιατρικής Σχολής Αθηνών κ. Χρ. Στεφανάδης δήλωσε ότι πρόκειται για πρωτοφανή απόφαση, καθώς οι εκλογικοί κατάλογοι είχαν υποβληθεί πριν από εβδομάδες και η εφορευτική επιτροπή θα μπορούσε να ελέγξει αν ήθελε τη νομιμότητά τους. «Ο νόμος ορίζει ότι οι εκλογές πρέπει να γίνουν το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Μαΐου» δήλωσε ο κ. Στεφανάδης στο «Βήμα». «Υπήρχε όλος ο χρόνος για να γίνει ο όποιος έλεγχος νομιμότητας. Κατά τη γνώμη μας το πρωτοφανές αυτό γεγονός θα πρέπει να προκαλέσει παρέμβαση της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Παιδείας ως εποπτεύουσας αρχής της νομιμότητας ή ακόμη και της εισαγγελικής αρχής για ενδεχόμενες παραλείψεις» κατέληξε.

Η αντιπαράθεση ξεκίνησε όταν ο κ. Φορτσάκης κατηγόρησε τον συνυποψήφιό του κ. Στεφανάδη ότι εμφάνισε έναν αριθμό 4.480 υποψηφίων διδακτόρων και μελών του εκλογικού σώματος. Ο κ. Στεφανάδης από την πλευρά του απάντησε ότι η Νομική Σχολή Αθηνών ήδη παραβαίνει τον νόμο εμφανίζοντας 13 υποψήφιους διδάκτορες ανά πανεπιστημιακό, ενώ ο ανώτατος αριθμός είναι 5. Ακόμη, πρόσθεσε ότι ο κ. Φορτσάκης εξελέγη πριν από έναν χρόνο πρόεδρος της Νομικής Σχολής με τον νέο νόμο και μη εκκαθαρισμένα τα μητρώα των φοιτητών.

«Ηταν μάλλον αναμενόμενο ότι αυτές οι εκλογές δεν θα είχαν ομαλή εξέλιξη» λέει στο «Βήμα» ο επίσης υποψήφιος για τη διοίκηση του ιδρύματος καθηγητής κ. Εμμ.Φραγκούλης . «Αν κάποιος διδάσκων από το 2007 και μετά έχει δηλώσει περισσότερους από πέντε διδάκτορες, τότε αυτό αποτελεί πειθαρχικό αδίκημα».

«Ηταν έκπληξη για εμάς» δήλωσε ο έτερος υποψήφιος των εκλογών κ. Θ. Πελεγρίνης. «Εμείς είχαμε ήδη διαγράψει 500 υποψήφιους διδάκτορες από τα μητρώα μας γιατί δεν είχαν αριθμό μητρώου και πιστεύαμε ότι όλα συνεχίζονται κανονικά. Η νομιμότητα των εκλογών είχε υπονομευθεί,αλλά υπήρχε πολύς χρόνος για έλεγχο των μητρώων απ΄ όλες τις πλευρές».

Πάντως αντίστοιχα προβλήματα αναμένεται να προκύψουν και στις εκλογές του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου στις 31 του μηνός, όπου ο νυν πρύτανης κ. Κ.Μουτζούρης κάνει λόγο για ασάφειες στον νόμο και ζητεί αναβολή των εκλογών.