Η αγορά ακινήτων είναι ο «βαρύς αμυντικός κλάδος» που κινείται και μεταβάλλεται αργά στις διακυμάνσεις της οικονομίας μας. Η υφιστάμενη και συνεχιζόμενη κρίση έχει δημιουργήσει αφενός μεν τριγμούς στη διαδικασία των αγοραπωλησιών, αφετέρου δε διαμορφώνει πλέον νέα δεδομένα στην αγορά του real estate.

Είναι γεγονός ότι:

* Η οικονομική κρίση επηρεάζει αρνητικά τις πράξεις «αγοραπωλησιών» των ακινήτων.

* Παρ΄ ότι η ζήτηση έχει σημειώσει πτώση 20% στα οικιστικά ακίνητα και 40% στα επαγγελματικά, το ενδιαφέρον εστιάζεται στην αγορά- μίσθωση ακινήτων «ευκαιρίας». * Ολο και περισσότεροι ιδιοκτήτες θέλουν να πουλήσουν ή να εκμισθώσουν ακίνητα.

Συνεπώς μπορούμε να συμπεράνουμε ότι παρ΄ όλα τα δύσκολα οικονομικά δεδομένα η σχέση μεταξύ ζήτησης και προσφοράς συνεχίζει να είναι παρούσα στον χώρο του real estate.

Πλέον το ζητούμενο είναι η όσο το δυνατόν πιο άμεση και ορθολογιστική προσαρμογή αγοραστών/πωλητών στα νέα και πιθανόν μακροχρόνια δεδομένα. Αρα απαιτείται ορθολογισμός και μέτρο ισορροπίας ανάμεσα στη ζήτηση και στην προσφορά. Οι ιδιοκτήτες θα πρέπει να κατανοήσουν ότι με βάση τα νέα οικονομικά δεδομένα έχει υποτιμηθεί η αξία του «ελληνικού ευρώ» και οι τιμές θα πρέπει να διορθωθούν προς τα επίπεδα που δέχονται οι αγοραστές να τα αγοράσουν. Αλλιώς, αν δεν το κάνουν αυτό τώρα, πιθανότατα αργότερα να πουλήσουν ακόμη πιο κάτω!

Επιπλέον, οι «ζεστοί» αγοραστές θα πρέπει να κατανοήσουν ότι οι περιπτώσεις «καθίζησης» των τιμών είναι πολύ λιγότερες και κυρίως μη δημοσιοποιήσιμες από την πλειονότητα των προς πώληση ακινήτων.

Ηδη η αναπροσαρμογή μισθωμάτων στα επαγγελματικά ακίνητα είναι προπομπός της τάσης εξορθολογισμού της αγοράς. Είναι κοινό συμφέρον όλων η κινητικότητα και παράλληλα η βιωσιμότητα της αγοράς ακινήτων μέσα από «κλεισίματα» πράξεων.

Η τρέχουσα χρονική περίοδος είναι κατάλληλη για πράξεις, καθώς από 1ης Ιουλίου αναμένεται η αύξηση του ΦΠΑ από 21% σε 23% και από 1ης Ιανουαρίου του 2011 αναμένεται να ισχύσει η αύξηση των αντικειμενικών αξιών ως 30% περίπου, με προοπτική εξίσωσης των αντικειμενικών αξιών με τις εμπορικές. Αυτό σημαίνει επιπλέον επιβαρύνσεις στην αγοραπωλησία ακινήτων.

Με τη συμμετοχή όλων μας είναι θέμα χρόνου η ελληνική κτηματαγορά να αυτορρυθμιστεί και να προσαρμοστεί στα νέα δεδομένα της ευρωπαϊκής και παγκόσμιας αγοράς. Με άλλα λόγια, σε πιο ρεαλιστικά και προσιτά μεγέθη.

Το να φταίνε οι άλλοι είναι μια εύκολη και ανώδυνη δικαιολογία που δεν λύνει το πρόβλημα. Αντίθετα, το να προτείνουμε εφικτές λύσεις μέσα από συγκεκριμένες πράξεις είναι η απάντηση στην αντιμετώπιση της κρίσης.

Ο κ. Ιωάννης Κουράντης είναι σύμβουλος ακίνητης περιουσίας της Re/Μax Επένδυση Ακινήτων στο Χαλάνδρι.