Μια αξιοπρόσεκτη αλλαγή στον πολιτικό χώρο της Τουρκίας συντελέστηκε το περασμένο Σάββατο κυοφορώντας αβεβαιότητες και ανησυχίες για τη δημοκρατική κατεύθυνση της τουρκικής πολιτικής. Ο 60χρονος Κεμάλ Κιλιτσνταρόγκλου εξελέγη άνευ αντιπάλου και σχεδόν ομόφωνα πρόεδρος του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, του Λαϊκού Δημοκρατικού, στη θέση του επί 18 χρόνια ηγέτη του Ντενίζ Μπαϊκάλ, ο οποίος παραιτήθηκε εξ αφορμής του σεξουαλικού σκανδάλου στο οποίο πρωταγωνίστησε. Η ομιλία του στο συνέδριο του κόμματός του δεν περιείχε κάτι το ουσιαστικό, ελάχιστα διέφερε από την «ορθόδοξη αντικυβερνητική» γραμμή τής ως προχθές ηγεσίας. Κατακεραύνωσε τη «δικτατορική» πολιτική του κ. Ερντογάν και τις συνταγματικές μεταρρυθμίσεις του, δήλωσε ότι δεν πρόκειται «να ενδώσει στα διπλά κριτήρια της ΕΕ», υποστήριξε την αθωότητα των κατηγορουμένων της υπόθεσης «Βαρούλκο» και αντιμετώπισε το κουρδικό πρόβλημα ως οικονομικό αποφεύγοντας να θίξει την ουσία του.

Η έκπληξη ωστόσο του συνεδρίου ήταν η παρουσία της Ραχσάν Ετζεβίτ, της χήρας τού άλλοτε πρωθυπουργού, η οποία ηγείται του εκτός Βουλής Δημοκρατικού Αριστερού Κόμματος. Προκαλώντας διαμαρτυρίες από στελέχη του κόμματός της, η κυρία Ετζεβίτ δήλωσε ότι «πιστεύει» στον κ. Κιλιτσνταρόγκλου και ελπίζει ότι αυτός θα συνενώσει τους τούρκους αριστερούς σε έναν κεντροαριστερό συνασπισμό. Η δύναμη του κόμματός της δεν ξεπερνά το 4%, αλλά η προοπτική ενός ευρύτερου αντιπολιτευτικού συνασπισμού επιτρέπει στο Λαϊκό Δημοκρατικό Κόμμα να ελπίζει ότι θα αυξήσει κατά πολύ το 24% το οποίο του δίνουν οι τελευταίες δημοσκοπήσεις. Ο κ. Ερντογάν διατηρεί πάντοτε την άνετη πλειοψηφία του 46% και πλέον.

Δεν θα λείψουν τα προβλήματα- εσωκομματικά κυρίως- στη νέα ηγεσία της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Ο ισχυρός άνδρας του κόμματος και γενικός γραμματέας του Εντέρ Σαβ παραμένει στη θέση του, μάλιστα την εδραίωσε περισσότερο εκλέγοντας δικούς του ανθρώπους στο παντοδύναμο Κομματικό Συμβούλιο. Ηδη εκδηλώθηκαν αντιδράσεις με παραιτήσεις δύο στελεχών της ομάδας Μπαϊκάλ, ενώ ανώνυμες πηγές κυκλοφόρησαν μια παλιά «αποκάλυψη» για τον νέο πρόεδρο του κόμματος- ότι έχει αρμενική καταγωγή με κουρδο-αλεβικές ρίζες. Αντιδράσεις διατυπώθηκαν και από δύο άλλες πλευρές. Ο κ. Κιλιτσνταρόγκλου υποσχέθηκε ότι θα αλλάξει το ποσοστό του 10% που σήμερα απαιτείται για να εισέλθει ένα κόμμα στη Βουλή- δεν ανέφερε σε ποιο ποσοστό-, γεγονός που ενοχλεί και τα δύο μεγάλα κόμματα, αφού το αποτρεπτικό ποσοστό τούς επιτρέπει να καρπώνονται τις «αδιάθετες» έδρες.

eust@tovima.gr