Συνεχίστηκε και το τριήμερο του Αγίου Πνεύματος η μείωση των πωλήσεων στα καύσιμα, ακολουθώντας τη γενικότερη πτωτική πορεία από τις αρχές του χρόνου.

Τα προηγούμενα χρόνια το τριήμερο αυτό διακινούνταν περίπου 80.000-90.000 τόνοι αμόλυβδης πανελλαδικά, ενώ εφέτος η ζήτηση δεν ξεπέρασε τις 70.000 τόνους, σύμφωνα με τα πρώτα δειγματοληπτικά στοιχεία, σημειώνοντας πτώση της τάξεως του 20% σε σχέση με έναν αυθαίρετο μέσο όρο της τάξεως των 85.000

τόνων πέρυσι. Τα πρώτα συμπτώματα «συγκρατημένης διαχείρισης» σημειώθηκαν το Πάσχα με «κοινές» εξόδους δύο οικογενειών σε ένα αυτοκίνητο, ώστε να μοιραστεί το κόστος καυσίμων, και συνεχίστηκαν Παρασκευή- Δευτέρα. Οπως αναφέρουν αρμόδιοι από τα διόδια των εθνικών οδών, ήταν η πρώτη φορά που τα αυτοκίνητα ήταν τόσο «γεμάτα» σε σχέση με άλλες χρονιές: ενώ ο μέσος όρος επιβατών είναι τρία άτομα ανά αυτοκίνητο στις γιορτές, εφέτος αυτός ο μέσος όρος ανέβηκε στα τέσσερα άτομα, με πάμπολλες περιπτώσεις όπου οι εποχούμενοι ήταν πέντε και έξι μαζί με μικρά παιδιά, ενώ τα αυτοκίνητα ήταν αισθητά λιγότερα από πέρυσι.

Παράγοντες της αγοράς εκτιμούν ότι τον περασμένο Απρίλιο σημειώθηκε μείωση πωλήσεων κατά 20% στις βενζίνες και στο ντίζελ. Η «βουτιά» στις πωλήσεις οφείλεται στις τιμέςφωτιά που έχουν περάσει στις αντλίες των πρατηρίων αφενός λόγω των αυξήσεων του ειδικού φόρου κατανάλωσης και αφετέρου λόγω της πορείας των διεθνών τιμών του «μαύρου χρυσού». Οσον αφορά τις πληροφορίες για «ντόμινο λουκέτων σε πρατήρια», θεωρούνται υπερβολικές, αφού υπάρχουν συνεχώς κλεισίματα αλλά και ενάρξεις πρατηρίων. Ωστόσο το ισοζύγιο είναι εμφανώς αρνητικό για πρώτη φορά τα τελευταία 20 χρόνια.

Στα 1,520 ευρώ ο μέσος όρος της τιμής
Ο μέσος όρος της λιανικής τιμής πώλησης της αμόλυβδης βενζίνηςμε βάση δειγματοληψία με καταγραφή τιμών σε 2.300 πρατήρια σε όλη την Ελλάδα την προηγούμενη Παρασκευή, πριν από το τριήμερο, διαμορφώθηκε στα 1,520 ευρώ ανά λίτρο, σημειώνοντας μείωση κατά 0,26% σε σχέση με τον μέσο όρο της προηγούμενης Παρασκευής που ήταν 1,524 ευρώ ανά λίτρο. Σε σχέση με τον μέσο όρο των τελευταίων τεσσάρων εβδομάδων, στις τιμές λιανικής πώλησης της αμόλυβδης βενζίνης σημειώθηκε αύξηση 2,22%.