Η κυβέρνηση της Κούβας φέρεται να χαλαρώνει τις συνθήκες κράτησης αντιφρονούντων έπειτα από σπάνια συνάντηση του Ραούλ Κάστρο με εκπροσώπους της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας, καθώς και υπό την πίεση του απεργού πείνας Γκιγιέρμο Φαρίνας, εκ των γνωστότερων διαφωνούντων της χώρας που τελεί υπό κράτηση.

Οι διαφωνούντες που κρατούνται μακριά από τις κατοικίες τους θα μεταφερθούν πιο κοντά και οι άρρωστοι κρατούμενοι θα εισαχθούν στο νοσοκομείο, δήλωσε την Κυριακή ο Γκιγιέρμο Φαρίνας, ο οποίος ξεκίνησε απεργία πείνας το Φεβρουάριο μετά το θάνατο του 42χρονου αντιφρονούντα Ορλάντο Σαπάτα μετά από απεργία πείνας 85 ημερών.

Η κυβέρνηση της Κούβας δεν σχολίασε την πληροφορία σχετικά με τις συνθήκες κράτησης, ωστόσο πηγή Καθολικής Εκκλησίας την επιβεβαίωσε, μεταδίδει στο δικτυακό του τόπο το BBC.

Ο ανταποκριτής του βρετανικού δικτύου στην Αβάνα αναφέρει ότι το ζήτημα των πολιτικών κρατουμένων συζητήθηκε σε τετράωρη, σπάνια συνάντηση μεταξύ του προέδρου της Κούβας Ραούλ Κάστρο με καρδινάλιο και αρχιεπίσκοπο της Καθολικής Εκκλησίας.

Οι οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων εκτιμούν ότι στην Κούβα εκτίουν ποινές κάθειρξης περισσότεροι από 200 επικριτές της κυβέρνησης και η υγεία 30 εξ αυτών πιστεύεται ότι βρίσκεται σε πολύ κακή κατάσταση.

Η Κούβα αρνείται ότι φυλακίζει πολιτικούς κρατούμενους· τους αποκαλεί μισθοφόρους πληρωμένους από τις ΗΠΑ με αποστολή να υπονομεύσουν το καθεστώς.

Μετά το θάνατο του Ορλάντο Σαπάτα μπήκαν και πάλι σε δοκιμασία οι σχέσεις την Κούβα με την Ευρωπαϊκή Ένωση, η οποία παγίως ζητά την απελευθέρωση των πολιτικών κρατουμένων.