ΛΟΣ ΑΝΤΖΕΛΕΣ Μήπως οι άνθρωποι των σπηλαίων γνώριζαν καλύτερα από εμάς, τους «επιστημονικά προηγμένους», τα μυστικά του καλού ύπνου; Σύμφωνα με το νέο βιβλίο μιας αμερικανίδας ερευνήτριας ειδικευμένης στην αϋπνία, το κλειδί της καλής ξεκούρασης βρίσκεται στον τρόπο ζωής των προϊστορικών μας προγόνων.
Η ψυχολόγος και φυσιολόγος Νερίνα Ραμλακάν, συγγραφέας του «Κουρασμένος, αλλά τσιτωμένος: πώς να ξεπεράσετε τα προβλήματα στον ύπνο σας» (Τired but wired: how to overcome your sleep problems), ισχυρίζεται ότι οι φρενήρεις ρυθμοί της σύγχρονης ζωής είναι τέτοιοι ώστε σπανίως ο εγκέφαλός μας μπαίνει σε κατάσταση «off», κάτι που προκαλεί διαταραχές στον ύπνο μας.
«Περνάμε τις ημέρες μας σε μια διαρκή αναζήτηση καφεΐνης, ενεργειακών ποτών και άλλων διεγερτικών ουσιών για να τα κάνουμε όλα γρήγορα. Οταν πέφτουμε για ύπνο το βράδυτο μυαλό μας δεν “κλείνει”, επηρεασμένο και από το άγχος για όλα αυτά που πρέπει να κάνουμε την επόμενη ημέρα. Νιώθουμε μεν κουρασμένοι, αλλά στην πραγματικότητα είμαστε υπερβολικά τσιτωμένοι για να κοιμηθούμε» λέει η δρ Ραμλακάν.
Πώς θα χαλαρώσουμε λοιπόν; Μα ακολουθώντας τις συνήθειες των προγόνων μας:
«Οταν πριν από πολλές χιλιάδες χρόνια οι πρόγονοί μας, κυνηγοί στο “επάγγελμα”, ήταν υποχρεωμένοι να τρέχουν για να βρουν τροφή, αλλά και να ξεκουράζονται ανά τακτά χρονικά διαστήματα, ώστε να είναι διαρκώς σε εγρήγορση» υποστηρίζει η αμερικανίδα ερευνήτρια, η οποία μέχρι πρότινος έπασχε και η ίδια από σοβαρές διαταραχές στον ύπνο της.
Ετσι συνιστά οπωσδήποτε μικρά διαλείμματα στη διάρκεια της ημέρας που θα μας εξασφαλίσουν πιο καλό ύπνο το βράδυ.
Το πλέον πειστικό επιχείρημα της ερευνήτριας είναι η Ελεν Μακάρθουρ, η Βρετανίδα που το 2002 ξεκίνησε από τη Βόρεια Γαλλία για να πραγματοποιήσει σε χρόνο ρεκόρ τον γύρο του κόσμου με ιστιοπλοϊκό σκάφος. Στις 72 ημέρες που διήρκεσε το μοναχικό της ταξίδι η ιστιοπλόος δεν κοιμήθηκε ποτέ ένα ολόκληρο οκτάωρο, όπως θα περίμενε κάποιος.
Αντιθέτως, πήρε συνολικά 385 «υπνάκους» 30 λεπτών, φορτίζοντας τις «μπαταρίες» της καλύτερα από το αν κοιμόταν για μεγάλο χρονικό διάστημα.
«Το μυστικό της ξεκούρασης βρίσκεται στα διαλείμματα. Εκεί που δουλεύετε σκληρά, δώστε την ευκαιρία στον εαυτό σας να κάνει “downloading” δυνάμεων με μια ξεκούραση λίγων λεπτών. Χαλαρώστε στην πολυθρόνα σας, χωρίς να κάνετε απολύτως τίποτα, μιλήστε στο τηλέφωνο, αλλά πάντως απομακρυνθείτε για λίγα λεπτά από τον χώρο της εργασίας σας και αμέσως θα παρατηρήσετε τις ευεργετικές συνέπειες» λέει η αμερικανίδα επιστήμονας.
Εκτός από τα μικρά διαλείμματα στις δραστηριότητες της ημέρας συνιστά πολύ περπάτημα, αφού έχει αποδειχθεί ότι όσο πιο πολύ περπατάμε τόσο καλύτερα κοιμόμαστε.
Συμβουλεύει να αποκτήσουμε και μια άλλη συνήθεια που θα μας χαρίσει καλόν ύπνο. Προτείνει να γράφουμε έναν κατάλογο με τις υποχρεώσεις της επόμενης ημέρας προτού πέσουμε για ύπνο κάθε βράδυ. Λέει ότι έτσι φεύγουν από το μυαλό μας οι σκέψεις που προκαλούν το στρες και φέρνουν το νου στην κατάσταση της ηρεμίας και της χαλάρωσης που είναι απαραίτητη για να μας πάρει ο ύπνος.