Κατασκευάζοντας νέους οργανισμούς...

Πιο κοντά στην τεχνητή ζωή Δημιούργησαν ζωντανό κύτταρο από συνθετικό DNA

Ένα σημαντικό βήμα προς την κατεύθυνση της δημιουργίας τεχνητών οργανισμών πραγματοποίησαν επιστήμονες, οι οποίοι κατάφεραν να δημιουργήσουν ένα ζωντανό κύτταρο από συνθετικό DNA. Το ημι-τεχνητό βακτήριο αποτελείται από το «σασί» ενός μικροβίου, μέσα στο οποίο μεταμοσχεύθηκε γενετικό υλικό που δημιούργησαν οι ερευνητές. Ζει και αναπαράγεται…

Ένα σημαντικό βήμα προς την κατεύθυνση της δημιουργίας τεχνητών οργανισμών πραγματοποίησαν επιστήμονες, οι οποίοι κατάφεραν να δημιουργήσουν ένα ζωντανό κύτταρο από συνθετικό DNA.

Το επίτευγμα ανήκει στην ομάδα ενός εκ των πρωτοπόρων της χαρτογράφησης του ανθρώπινου γονιδιώματος, αλλά και αμφιλεγόμενους γενετιστές, τον Δρ Κρεγκ Βέντερ, και το ινστιτούτο του στο Μέριλαντ της Καλιφόρνια.

Αν και η ομάδα του Δρ Βέντερ κάνει λόγο για το πρώτο συνθετικό κύτταρο στην Ιστορία, η διαδικασία έμοιαζε περισσότερο με επαναδημιουργία, παρά με δημιουργία εκ του μηδενός.

Το ημι-τεχνητό βακτήριο που παρουσιάζεται στο περιοδικό Science αποτελείται από το «σασί» ενός ζωντανού μικροβίου, μέσα στο οποίο μεταμοσχεύθηκε γενετικό υλικό που δημιούργησαν οι ερευνητές. Ζει και αναπαράγεται στο Ινστιτούτου Βέντερ.

Το βακτήριο που παρήχθη έμοιαζε και συμπεριφερόταν με τον τρόπο που όριζε το συνθετικό DNA.

Το γονιδίωμα του μικροβίου, ή «λογισμικό» του μικτοβίου όπως το ονομάζουν οι δημιουργοί του, αντιγράφει το γενετικό υλικό ενός παθογόνου βακτηρίου, το οποίο αρκείται στο μικρότερο γνωστό γονιδίωμα που έχει βρεθεί σε οποιονδήποτε ζωντανό οργανισμό.

To Ινστιτούτο του Δρ Βέντερ θεωρεί το επίτευγμα αυτό ως το πρώτο βήμα προς ένα απώτερο σκοπό: Το σχεδιασμό οργανισμών που λειτουργούν με διαφορετικό τρόπο από αυτόν που τα σχεδίασε η Φύση.

Ο Δρ Κρεγκ Βέντερ σκοπεύει τώρα να συνεχίσει με μεγαλύτερα γονιδιώματα, με απώτερο στόχο το σχεδιασμό μικροοργανισμών που παράγουν καύσιμα ή απορρυπαίνουν το περιβάλλον.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Science
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk