Είναι προφανές ότι μερικά απλά πράγματα πρέπει να τα επαναλαμβάνει κανείς καθημερινά για να μπορέσουμε να ξεπεράσουμε την κρίση.

Με ή χωρίς γενικές απεργίες.

Πρώτα η διαπίστωση: κόπηκαν ως την αδικία μισθοί και συντάξεις και αυξήθηκαν φόροι ώστε να περιορίσει το Δημόσιο τα ελλείμματά του και να εξασφαλιστεί ο δανεισμός που χωρίς αυτόν τα κρατικά ταμεία θα κρέμαγαν την ταμπελίτσα «Κλειστόν». Οσοι λένε ότι «υπάρχουν άλλοι τρόποι» για να μην βουλιάξουμε εδώ και τώρα, εγκληματούν: πρέπει, αφού το λένε, να τους γνωρίζουν αλλά μας τους κρύβουν. Ή τους φτιασιδώνουν χωρίς αιδώ, παρά το προηγούμενο της Αργεντινής, εμφανίζοντας σαν λύση την απόλυτα καταστροφική ιδέα της επαναδιαπραγμάτευσης του χρέους.

Αν δεν γνωρίζουν τους «άλλους τρόπους» και επιμένουν ότι υπάρχουν, όχι για κάποιο νεοχιλιαστικό «κάποτε» αλλά για τώρα, επίσης εγκληματούν. Μας κοροϊδεύουν όσοι ισχυρίζονται ότι αν πληρώσουν αυτοί που έκλεψαν λύθηκε το πρόβλημα. Γιατί ναι μεν μερικοί έκλεψαν ίσως πολλά (να τιμωρηθούν!) αλλά αθροιστικά αυτά δεν είναι τίποτε μπροστά στα «λίγα» της γενικευμένης φοροδιαφυγής και φοροκλοπής του καθενός μας. Αυτά δεν «επιστρέφονται». Και δεν βάζεις έναν ολόκληρο κατά τα άλλα απεργούντα και πορευόμενο λαό στον Κορυδαλλό. Αλλάζεις τα ήθη.

Αλλά πώς θα βρεθούν τα κεφάλαια για τη νέα ανάπτυξη; Σε αντίθεση με τα όσα έπρεπε να γίνουν για να μην κλείσουν τα κρατικά ταμεία, «υπάρχουν χρήματα» που θα έλεγε και ο Πρωθυπουργός. Ας απαριθμήσουμε ενδεικτικά τις δυνατότητες: α) Δραστική μείωση των εξοπλισμών ΚΑΙ των αμυντικών δαπανών, β) αναδιοργάνωση του παμφάγου Συστήματος Υγείας, γ) εξορθολογισμός των δαπανών Παιδείας, δ) συστηματικός περιορισμός της γραφειοκρατίας, ε) κατάργηση κάθε αντιπαραγωγικής (στην ουσία λαϊκίστικης) επιχορήγησης όπως π.χ. στις ΠΑΕ, ενώ αφήνεται σχεδόν στην τύχη του ο ερασιτεχνικός αθλητισμός, στ) αυστηρός περιορισμός των πρεσβειών, προξενείων και κάθε λογής «γραφείων» εξωτερικού (υπενθύμιση: είναι δίκαιο να ζούνε αξιοπρεπώς όσοι εκπροσωπούν τη χώρα στο εξωτερικό αρκεί να υπάρχει λόγος), ζ) σταδιακή και προσεκτική αλλαγή στη στήριξη της γεωργίας με στόχο ποιότητα και νέες καλλιέργειες. Ενώ ούτως ή άλλως οι ευρωπαϊκοί πόροι θα στερέψουν σε ελάχιστα χρόνια.

Ολα αυτά, και πολλά άλλα, μπορούν να οδηγήσουν σε καλύτερη άμυνα (και τι να την κάνεις τη σημερινή αν διαλυθεί οικονομικά η χώρα και καταρρεύσει κοινωνικά;), σε καλύτερη διοίκηση, σε καλύτερη Υγεία, σε καλύτερη Παιδεία, σε καλύτερη φυσικά οικονομία, σε καλύτερη διπλωματία, σε καλύτερο αθλητισμό…

Μα, είναι δυνατόν να γίνουν όλα τούτα; Ναι, με θετικό πατριωτισμό. Με «τη φαντασία στην εξουσία». Και τον παλαιοκομματισμό- αριστερό, κεντροαριστερό και δεξιό- στη χωματερή.

somerit@otenet.gr