Πολιτικό άσυλο έλαβε η Ζεϊτούνι Ονιάνγκο, ετεροθαλής αδελφή του πατέρα του Μπαράκ Ομπάμα, η οποία είχε μεταναστεύσει παράνομα στις ΗΠΑ από την Κένυα το 2000. Η αμφιλεγόμενη δικαστική απόφαση παρέβλεψε μια εντολή απέλασης που εκκρεμούσε σε βάρος της 57χρονης Κενυάτισσας από το 2004, ρίχνοντας έτσι κι άλλο λάδι στη φωτιά της συζήτησης που μαίνεται στις ΗΠΑ για τους παράνομους μετανάστες.
Μετά την απόρριψη της πρώτης αίτησης της κυρίας Ονιάνγκο για χορήγηση πολιτικού ασύλου, εκείνη παρέμεινε παράνομα στις ΗΠΑ. Το γεγονός αποκαλύφθηκε από τους «Νew Υork Τimes» το 2008, μόλις λίγες ημέρες πριν από την εκλογική νίκη του κ. Ομπάμα, οπότε και η κυρία Ονιάνγκο προσέλαβε δικηγόρους για να εξασφαλίσει την παραμονή της στις ΗΠΑ.
Τον Φεβρουάριο παρουσιάστηκε ενώπιον δικαστηρίου στη Βοστώνη στο πλαίσιο της σχετικής διαδικασίας και τελικά της χορηγήθηκε άσυλο. Παρά το γεγονός ότι η ακροαματική διαδικασία είναι απόρρητη εικάζεται ότι αυτό συνέβη εξαιτίας του κινδύνου που ενδεχομένως να διέτρεχε στην Κένυα λόγω της συγγένειάς της με τον πρόεδρο των ΗΠΑ. Πλέον δικαιούται άδεια εργασίας στις ΗΠΑ και μπορεί να κάνει αίτηση για πράσινη κάρτα, ενώ σε έξι χρόνια θα μπορεί να ζητήσει να της χορηγηθεί η αμερικανική υπηκοότητα.
Μέχρι στιγμής δεν έχουν εκφραστεί κατηγορίες για μεσολάβηση του προέδρου στην απόφαση του αρμόδιου δικαστή Λέοναρντ Σαπίρο.
Αν και η κυρία Ονιάνγκο παρευρέθηκε στην ορκωμοσία του κ. Ομπάμα ως γερουσιαστή το 2004 και ως προέδρου το 2008, εκείνος ισχυρίζεται ότι δεν γνώριζε ότι η θεία του, η οποία κατέχει σημαντική θέση στα απομνημονεύματά του με τίτλο «Ονειρα από τον πατέρα μου», έμενε παρανόμως στις ΗΠΑ. Από την πλευρά της η κυρία Ονιάνγκο προσπαθεί να κρατήσει τις αποστάσεις της από τον διάσημο συγγενή της, από φόβο μήπως βλάψει την προεδρία του. « Με όλη αυτή τη διαμάχη για τους μετανάστεςδεν θέλω να τον ενοχλήσω. Εχει πολλή δουλειά να κάνει » λέει. Η υγεία της είναι κλονισμένη και αυτό το διάστημα η 57χρονη μαθαίνει να περπατάει ξανά, αφότου παρέλυσε πρόσφατα από ένα αυτοάνοσο νόσημα, γνωστό ως σύνδρομο Γκιγιέν-Μπαρέ. Πρώην προγραμματίστρια υπολογιστών, η κυρία Ονιάνγκο εργάστηκε το 2008 ως συνήγορος σε θέματα υγείας, στην Υπηρεσία Στέγασης της Βοστώνης, κερδίζοντας έναν μικρό μισθό για τις έξι ώρες που απασχολούνταν εβδομαδιαίως. Εκτοτε είναι άγνωστο αν έχει εργαστεί, αλλά και ποιος καλύπτει τα ακριβά νοσήλιά της στις ΗΠΑ.
© Τhe Τimes 2010