Πρόταση για προανακριτική επιτροπή ώστε να διερευνηθεί περαιτέρω το ενδεχόμενο ποινικών ευθυνών στην υπόθεση του σκανδάλου της Μονής Βατοπαιδίου για πέντε στελέχη της «γαλάζιας» διακυβέρνησης προτίθεται να υποβάλει η κυβερνητική πλειοψηφία της Εξεταστικής Επιτροπής με το πόρισμα που θα υποβληθεί την προσεχή εβδομάδα στην Ολομέλεια της Βουλής.
Η πρόταση των βουλευτών του ΠαΣοΚ, όπως αποφασίστηκε σε χθεσινή σύσκεψη, θα περιλαμβάνει τους κκ. Ευ. Μπασιάκο, Π. Δούκα, Αλ. Κοντό, Θ.Ρουσόπουλο και Γ.Βουλγαράκη , ενώ θα καταλογίζονται πολιτικές ευθύνες στους επίσης πρώην υπουργούς και υφυπουργούς της ΝΔ κκ. Γ.Αλογοσκούφη, Α.Μπέζα, Κ. Κιλτίδη και Β.Μαγγίνα, όπως ακριβώς αναφερόταν και στο προ ενάμισι έτους πόρισμα που είχε υποβάλει τότε ως αξιωματική αντιπολίτευση το κυβερνών κόμμα.
Σύμφωνα με πληροφορίες στο «πράσινο» πόρισμα, το οποίο θα καταβληθεί προσπάθεια να υιοθετηθεί και από τα άλλα κόμματα, δεν θα γίνεται αναφορά σε συγκεκριμένα αδικήματα που θεωρείται ότι βαρύνουν τους πρώην υπουργούς, αλλά θα περιγράφονται αναλυτικά πράξεις και παραλείψεις τους που σχετίζονται με τη βλάβη των συμφερόντων του Δημοσίου από τις ανταλλαγές των οικοπέδων.
Κατά το ανάλογο προηγούμενο του 2009 στο πόρισμα θα γίνεται λόγος για «κεντρικό συντονισμό» του σκανδάλου που «οργανώθηκε με ευθύνη υπουργών της ΝΔ», η οποία συνίσταται στην «παραίτηση από κερδισμένη δίκη», τις «ανταλλαγές δημόσιας γης με δημόσια γη» και την «τεράστια ζημία του Δημοσίου».
Ανοιχτό, κατά τις ίδιες πληροφορίες, θα αφήνεται από τους κυβερνητικούς βουλευτές το ζήτημα της ενδεχόμενης παραγραφής των αδικημάτων, καθώς το μεγαλύτερο μέρος των πράξεων παραχώρησης των ακινήτων ολοκληρώθηκε πριν από τις εκλογές του 2007 και σύμφωνα με το άρθρο 86 του Συντάγματος οι διώξεις κατά υπουργών και υφυπουργών μπορούσαν να ασκηθούν ως το πέρας της δεύτερης συνόδου της επόμενης κοινοβουλευτικής περιόδου, δηλαδή ως τον Μάιο του 2009, οπότε η κυβέρνηση του κ. Κ. Καραμανλή έλαβε την αιφνίδια απόφαση για διακοπή των εργασιών της Ολομέλειας. Σύμφωνα με ερμηνείες που δίνουν στελέχη της κυβερνητικής παράταξης είναι δυνατόν να διατυπωθούν σε υπουργούς κατηγορίες περί ηθικής αυτουργίας για πράξεις υπηρεσιακών παραγόντων που συντελέστηκαν μέσα στα όρια της παραγραφής (δηλαδή μετά τον Σεπτέμβριο του 2007), ανεξάρτητα από τον χρόνο κατά τον οποίο τα κυβερνητικά στελέχη είχαν υπογράψει τις σχετικές αρχικές αποφάσεις.
Ειδική μνεία θα γίνεται, κατά τις υπάρχουσες πληροφορίες, στον ρόλο του στενού συνεργάτη του τέως πρωθυπουργού κ. Ι.Αγγέλου, με βάση και όσα κατέθεσε λίαν προσφάτως ο κ. Δούκας, πλην όμως η περίπτωσή του δεν εντάσσεται στον νόμο περί ευθύνης υπουργών και η ενδεχόμενη δίωξή του είναι έργο της τακτικής Δικαιοσύνης.