Προεδρική επιτροπή που θα ερευνήσει την υπόθεση διαρροής πετρελαίου στον Κόλπο του Μεξικού πρόκειται να συστήσει ο αμερικανός πρόεδρος, Μπαράκ Ομπάμα.

Η επιτροπή θα είναι ανάλογη με εκείνες που στο παρελθόν είχαν δημιουργηθεί για να ερευνήσουν τα αίτια τους συντριβής του διαστημικού λεωφορείου Ντισκάβερι και του πυρηνικού ατυχήματος στο Three Mile Island, τόνισε στέλεχος της κυβέρνησης.

Παράλληλα, συνταξιοδοτήθηκε πρόωρα ο υπεύθυνος για την πετρελαϊκή αξιοποίηση εντός της Αμερικανικής Υπηρεσίας Ορυκτών Αποθεμάτων (ΜΜS), ανακοίνωσε η ίδια υπηρεσία, η οποία δέχθηκε πυρά για την αμέλειά της να επιθεωρήσει την πλατφόρμα, που ναυάγησε στις 22 Απριλίου.

Ο Κρις Όινς «πρόκειται να συνταξιοδοτηθεί έπειτα από 35ετή υπηρεσία», τόνισε υπεύθυνος του υπουργείου Εσωτερικών, στο οποίο ανήκει η MMS.

Παράλληλα, οκτώ αμερικανοί Γερουσιαστές, όλοι τους Δημοκρατικοί, απέστειλαν τη Δευτέρα επιστολή στον υπουργό Δικαιοσύνης Έρικ Χόλντερ, ζητώντας του να ξεκινήσουν έρευνες για να διαπιστωθούν οι πιθανές αστικές και ποινικές ευθύνες της πετρελαϊκής εταιρείας ΒΡ στη διαρροή πετρελαίου στον Κόλπο του Μεξικού.