Οι υπουργοί Οικονομικών της ΕΕ συμφώνησαν, σήμερα, Τρίτη,σε ένα σχέδιο για την επιβολή αυστηρότερου ελέγχου επί των κερδοσκοπικών κεφαλαίων «αντιστάθμισης κινδύνου» (hedge funds), παρά την αρνητική στάση της βρετανικής κυβέρνησης.

Το κείμενο «πέρασε», δήλωσαν διπλωματικές πηγές στις Βρυξέλλες.

Το σχέδιο έχει ως στόχο τον έλεγχο των κεφαλαίων που ονομάζονται «εναλλακτικά» και περιλαμβάνουν τα γνωστά κεφάλαια αντιστάθμισης κινδύνου,τα επιχειρηματικά κεφάλαια κινδύνου και τα επενδυτικά κεφάλαια.

Υπό το φως της χρηματοπιστωτικής κρίσης, για την κλιμάκωση της οποίας κατηγορούνται τα κεφάλαια αυτά, η Ευρωπαϊκή Ένωση αποφάσισε για πρώτη φορά τον έλεγχο της λειτουργίας τους.

Μια συμφωνία ως προς το θέμα είχε ήδη διαφανεί την περασμένη εβδομάδα στις συνομιλίες μεταξύ διπλωματών. Οι υπουργοί Οικονομικών επρόκειτο να την επικυρώσουν.

Οι χώρες της ΕΕ θα αρχίσουν τώρα διαπραγματεύσεις με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για τη διαμόρφωση ενός συμβιβαστικού κειμένου και την τελική του επικύρωση, που αναμένεται πριν από το καλοκαίρι.

Από την πλευρά της, η επιτροπή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ενέκρινε ένα σχετικό κείμενο λιγότερο περιοριστικό από εκείνο στο οποίο κατέληξαν οι χώρες της ΕΕ.

Το σχέδιο ρύθμισης της λειτουργίας των κερδοσκοπικών κεφαλαίων ανησυχεί τη Βρετανία, η οποία, στην επιδίωξή της να προστατεύσει το Σίτι του Λονδίνου, προσπαθούσε να εμποδίσει τη συμφωνία.

Η συμφωνία στο Ecofin θεωρείται ότι αποτελεί πολιτική ήττα για τη νέα βρετανική κυβέρνηση.