Αντιμέτωπος με νεότερα χαμηλά 14 μηνών βρέθηκε ο γενικός δείκτης υποχωρώντας προς τις 1.600 μονάδες σε κλίμα αυξημένης μεταβλητότητας και ανασφάλειας.

Η πρώτη συνεδρίαση της εβδομάδας ξεκίνησε με νέα κατολίσθηση δεικτών και μετοχών λόγω της ανάκαμψης των spreads στα ελληνικά ομόλογα. Την αβεβαιότητα πυροδότησε η καθίζηση του ευρώ σε χαμηλό τεσσάρων ετών έναντι του δολαρίου, εξέλιξη που επανέφερε τις ανησυχίες για επέκταση της κρίσης στην ευρωζώνη.

Οι αγορές εξακολουθούν και τη δεύτερη εβδομάδα μετά την απόφαση των 750 δισ. ευρώ να «ποντάρουν» στα δυσμενέστερα σενάρια για την Ελλάδα και να διερευνούν ενδεχόμενη επέκταση του δημοσιονομικού προβλήματος σε άλλες χώρες. Διαπιστώνοντας οι ευρωπαίοι πολιτικοί ηγέτες ότι ούτε το σημαντικό αυτό πακέτο έφερε τα επιδιωκόμενα αποτελέσματα, συσπειρώνουν τώρα τις δυνάμεις τους για να αντιμετωπίσουν τη «ρίζα του κακού», δηλαδή τις ακάλυπτες συναλλαγές των CDS ή «naked shorting», κατά την αγγλοσαξονική ορολογία της αγοράς. Σύμφωνα με τις χθεσινές δηλώσεις του αρμόδιου για την Εσωτερική Αγορά και τις Υπηρεσίες επιτρόπου της Ευρωπαϊκής Ενωσης Μισέλ Μπαρνιέ, οι θεσμικές αρχές διερευνούν ήδη ύποπτες συναλλαγές στα CDS των ελληνικών ομολόγων. Σύντομα θα θεσπιστεί νέο νομοθετικό πλαίσιο για τη συγκεκριμένη αγορά με στόχο «να πέσει φως σε έναν τομέα που ως σήμερα προτιμούσε το σκότος» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Μπαρνιέ.

Η αντιμετώπιση του προβλήματος αποβλέπει στην επαναφορά της δίκαιης αποτίμησης των επενδυτικών προϊόντων σε όλα τα πεδία των αγορών και ασφαλώς θα «απαλλάξει» το Χρηματιστήριο Αθηνών τουλάχιστον από την υποτιμητική κερδοσκοπία.

Αλλωστε στην εγχώρια αγορά προεξοφλούνται ούτως ή άλλως οι επιπτώσεις των σκληρών μέτρων λιτότητας και της συνεπακόλουθης ύφεσης που αναπόφευκτα θα πλήξει την ανάπτυξη, τα κέρδη, ίσως ακόμη και την επιβίωση, πολλών επιχειρήσεων.

Ως τώρα όμως η υποτιμητική κερδοσκοπία κατέχει κυρίαρχο ρόλο στη διακίνηση των ελληνικών τίτλων και το αποτέλεσμα είναι να πιέζεται σε ολοένα και χαμηλότερες αποτιμήσεις η κεφαλαιαγορά. Ηδη ο γενικός δείκτης υποχώρησε χθες σε νέο χαμηλό 14 μηνών καθώς διέσπασε καθοδικά το πρόσφατο χαμηλό και υποχώρησε ως τις 1.605

μονάδες με απώλειες 3,15%. Η αρνητική επίδοση του γενικού δείκτη περιορίστηκε ενδοσυνεδριακά καθώς σε ό,τι αφορά το κλείσιμο απέφυγε το αμέσως προηγούμενο χαμηλό των 1.630 μονάδων της 7ης Μαΐου, αφού έκλεισε ελαφρώς υψηλότερα στις 1.634,61 με απώλειες 1,43%.

Η συγκεκριμένη περιοχή τιμών θεωρείται εξαιρετικά κρίσιμη, σύμφωνα με την τεχνική ανάλυση, καθώς, αν απολεσθεί, ανοίγει η πιθανότητα βύθισης στα χαμηλά του Μαρτίου 2009 και 2003 που απέχουν ελάχιστα και αγγίζουν τα αμέσως προηγούμενα χαμηλά του 1997.

Αποτιμώντας την παρούσα συγκυρία ο διευθύνων σύμβουλος της ΔΡΑΧ ΑΧΕΠΕΥ Π. Χριστόπουλος υπογραμμίζει την ανάγκη πολιτικής παρέμβασης επισημαίνοντας: «Είναι κάτι παραπάνω από εμφανές ότι στην παγκόσμια κρίση χρέους οι μεγάλοι χρηματοπιστωτικοί όμιλοι φροντίζουν να αποκομίσουν όσο το δυνατόν μεγαλύτερα οφέλη και να καλύψουν τις απώλειες της αμέσως προηγούμενης κρίσης, για αυτό ουσιαστική λύση μπορεί να βρεθεί μόνο με πολιτική απόφαση». Ως τότε η ψυχολογία της διεθνούς επενδυτικής κοινότητας θα κινείται σε αρνητικές περιοχές, γεγονός που θα αποτυπώνεται στα ομόλογα και άλλων θεωρητικά ή ουσιαστικά «προβληματικών» χωρών καθώς οι αγορές θα εκμεταλλεύονται την κρίση χρέους των κρατών.

Σε ό,τι αφορά την τάση της αγοράς ο κ. Χριστόπουλος θεωρεί ότι οι έντονες διακυμάνσεις θα είναι το χαρακτηριστικό και των επόμενων συνεδριάσεων, οπότε κάθε πρόβλεψη για τη βραχυπρόθεσμη τάση μπορεί να αποδειχθεί εξαιρετικά επισφαλής.