Η ΔΕΞΙΩΣΗ…
Η κρίση έπιασε λιμάνι. Ετσι η Ενωση Ελλήνων Εφοπλιστών (ΕΕΕ)

αποφάσισε κατά τα εφετινά Ποσειδώνια να μην πραγματοποιήσει την καθιερωμένη δεξίωσή της με την οποία έκλεινε η διεθνής ναυτιλιακή έκθεση που πραγματοποιείται κάθε δύο χρόνια στην Ελλάδα, καθώς η διοίκησή της θεωρεί ότι σε τέτοιες εποχές πάει πολύ να δαπανάς χρήματα σε καναπεδάκια…

vvv
Βεβαίως το μείζον μήνυμα της δεξίωσης της ΕΕΕ δεν ήταν ποτέ τα καναπεδάκια, αλλά η επιβεβαίωση της πατροπαράδοτης φιλοξενίας των Ελλήνων, αφού στην εκδήλωση αυτή το 80% σχεδόν των παρισταμένων ήταν πάντα ξένοι ναυτιλιακοί παράγοντες που είχαν έλθει στην Ελλάδα για την έκθεση των Ποσειδωνίων.

… ΚΑΙ ΤΟ ΠΑΡΤΙ
Τα χρήματα που θα δαπανούνταν για την δεξίωση της ΕΕΕ, τα οποία δεν είναι και λίγα αν αναλογιστεί κανείς ότι κατά μέσον όρο φιλοξενούνταν 2.500-3.000 άτομα κάθε δύο χρόνια, αποφάσισε να τα παραχωρήσει στις Ακαδημίες Εμπορικού Ναυτικού για τον εκσυγχρονισμό τους.

vvv
Αρκεί να μην τα παραχωρήσουν χωρίς έλεγχο, διότι με αυτά που βλέπουμε και ακούμε γύρω μας ελλοχεύει ο σοβαρός κίνδυνος το πάρτι που ακύρωσε η ΕΕΕ να το κάνουν άλλοι, αλλά με τα λεφτά της…

Η ΚΡΙΣΗ…
Μετά την απόφαση της ΕΕΕ να ακυρώσει τη δεξίωσή της, το θέμα που προκύπτει είναι τι θα κάνουν τα υπουργεία Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, αλλά και Προστασίας του Πολίτη, τα οποία, όπως πληροφορείται η στήλη, ετοιμάζονταν και αυτά για…

δεξιώσεις.

vvv
Το πρόβλημά τους όμως είναι πιο πολύπλοκο από αυτό της ΕΕΕ, διότι ναι μεν διερχόμεθα κρίση βαθιά και ανεξέλεγκτη, πλην όμως στη ναυτιλία ήμασταν, είμαστε και θα συνεχίσουμε να είμαστε η κυρίαρχη παγκόσμια δύναμη και το να μην κεράσεις ένα ποτήρι κρασί τους ξένους ναυτιλιακούς παράγοντες ναι μεν συμβαδίζει με το πνεύμα λιτότητας που επιβάλλεται αυτή την εποχή, αλλά συγχρόνως υπάρχει και ο κίνδυνος να δώσει ένα λάθος μήνυμα αδυναμίας. vvv
Στη ναυτιλία η Ελλάδα πάντα είχε την ευκαιρία να κάνει και λίγη επίδειξη δύναμης και ίσως να είναι εν τέλει χρήσιμο να αναλάβει η πολιτεία το ρίσκο μιας κακής κριτικής στο εσωτερικό για να διατηρήσει το ισχυρό ναυτιλιακό προφίλ της χώρας στο εξωτερικό.

ΚΟΥΡΣΑ
Την εβδομάδα που πέρασε η μετοχή της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης, θυγατρική κατά 82% της Αγροτικής Τράπεζας, έκανε μια τρελή κούρσα και έκλεισε με κέρδη σχεδόν 65% με ενισχυμένη αξία συναλλαγών. Πολλοί έσπευσαν να ερμηνεύσουν την «αφύπνιση» αυτή με το πετυχημένο track record του διοικητή της Αγροτικής Τράπεζας κ. Θ. Πανταλάκη σχετικά με τη χρηματιστηριακή συμπεριφορά και την αξιοποίηση θυγατρικών εταιρειών, αλλά το ρεπορτάζ δεν βγάζει τέτοια είδηση.

ΜΕΙΩΣΗ
Τη μείωση του μισθού του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας κ. Γ. Προβόπουλου ζήτησε την περασμένη εβδομάδα ο υπουργός Δικαιοσύνης κ. Χ. Καστανίδης. Με δεδομένο ότι ο κ. Προβόπουλος μείωσε τον περασμένο Δεκέμβριο κατά 20% τόσο τις αποδοχές του όσο και αυτές των υποδιοικητών της Κεντρικής Τράπεζας, ο κ. Καστανίδης μάλλον θα ζητεί και νέα μείωση.

ΤΡΕΞΙΜΟ
«Τώρα τρέχουμε»! Κάπως έτσι πρέπει να σκέφτηκε η υπουργός Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας κυρία Λούκα Κατσέλη μετά το Υπουργικό Συμβούλιο της περασμένης εβδομάδας, όπου ανέλαβε αρκετές δεσμεύσεις και τελικώς ανέβαλε την επίσκεψή της στην Κίνα. Το ταξίδι επρόκειτο να γίνει από τις 19 ως τις 24 Μαΐου στη Σανγκάη, όπου διοργανώνεται η γνωστή παγκόσμια εμπορική έκθεση Εxpo.

vvv
Αντί της Σανγκάης, η κυρία Κατσέλη την ερχόμενη εβδομάδα θα βρίσκεται από την Τρίτη στη Βουλή, όπου τη Δευτέρα κατατίθεται στην Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου το νομοσχέδιο για την απλοποίηση των διαδικασιών ίδρυσης επιχειρήσεωνένα από τα πιο κρίσιμα νομοθετήματα που αφορούν τη διαμόρφωση ευνοϊκού επιχειρηματικού κλίματος στην αγορά.