Τους τελευταίους μήνες, εκείνο που κυρίως πωλείται στα μαγαζιά των κεντρικών δρόμων της Στοκχόλμης είναι ο έρωτας. Ο έρωτας της πριγκίπισσας (και μελλοντικής βασίλισσας της χώρας) Βικτόρια με έναν «κοινό θνητό», τον γυμναστή (της) Ντάνιελ Γουέστλινγκ. Το ευτυχισμένο ζεύγος, το οποίο θα παντρευτεί μετά δόξης και τιμής στις 19 Ιουνίου, διατίθεται εξιδανικευμένα φωτογραφημένο (βοηθάει και η ελκυστική εμφάνισή του) σε καρτ ποστάλ, μαγνητάκια, πίνακες, γραμματόσημα, κουτιά με σοκολατάκια, δίσκους σερβιρίσματος, καρφίτσες πέτου, πρες παπιέ, σουπλά, φλιτζάνια, ποτήρια του κρασιού, ποτηράκια του λικέρ, πορσελάνινα πιάτα, πιατέλες της σούπας, ανοιχτήρια για μπίρα…

Κι αν αυτό το κιτς παζάρι κάνει τους φημισμένους για την υψηλού γούστου δουλειά τους σουηδούς ντιζάινερ να τραβάνε τα μαλλιά τους, ενισχύει την εθνική υπερηφάνεια του μέσου Σουηδού. Εκείνου που με τον πολυαναμενόμενο γάμο επιβεβαιώνει πόσο ξεχωριστή, προχωρημένη, μοντέρνα μοναρχία είναι η συνταγματική μοναρχία της Σουηδίας. Μιας χώρας που μπορεί να συντηρεί τον θεσμό της βασιλείας για λόγους παράδοσης (ο βασιλιάς δεν έχει πολιτικές αρμοδιότητες), αλλά καλοδέχεται ένα απλό παιδί του λαού στο πλευρό της μελλοντικής βασίλισσας: το 91% του λαού τάσσεται υπέρ του γάμου, με μόλις το 2% να μην μπορεί να χωνέψει την ταπεινή καταγωγή του γαμπρού- ή μάλλον του… «πρίγκιπα του Οκελμπού», όπως τον αποκαλούν χιουμοριστικά, όπου Οκελμπού το ταπεινό, «ασήμαντο» μέρος όπου μεγάλωσε.

Καλεσμένοι από τη σουηδική κυβέρνηση στη Στοκχόλμη, για να γνωρίσουμε, με αφορμή τον γάμο, τη «μοντέρνα Σουηδία» (που έχει κάνει πράξη την ισότητα των δύο φύλων, διαθέτει εξαιρετική εκπαίδευση, άριστο σύστημα υγείας, προχωρημένες κοινωνικές παροχές και επενδύει όσο λίγα κράτη στην οικολογία), ζήσαμε από κοντά τις πυρετώδεις προετοιμασίες του γάμου. Ο οποίος πρέπει να είναι τόσο λαμπρός όσο αρμόζει σε μία μελλοντική βασίλισσα, αλλά και τόσο λιτός ώστε να μην προκαλεί στη δύσκολη οικονομική συγκυρία.

Με απόλυτη μυστικότητα
Εργα παντού στους δρόμους, επισκευές στο παλάτι (το οποίο δεσπόζει στο κέντρο της εντυπωσιακά όμορφης πόλης), ανακαίνιση εκ βάθρων στον Καθεδρικό Ναό όπου θα πραγματοποιηθεί η τελετή. Και μυστικά, πολλά μυστικά: «Αυτό δεν μπορώ να σας το πω,θα το δείτε εν καιρώ…» ήταν η φράση με την οποία απαντούσε ξανά και ξανά στις ερωτήσεις μας η ευγενέστατη, υπέρκομψη Νίνα Εντ, διευθύντρια Επικοινωνίας του παλατιού. Φειδωλός στις αποκαλύψεις του και ο Οκε Μπόνιερ, πρωθιερέας του Καθεδρικού. Αντιθέτως, ο Τύπος, για την ακρίβεια ο κίτρινος Τύπος, όχι μόνο της Σουηδίας, έδινε όσο περισσότερες πληροφορίες μπορούσε για το βασιλικό περιβάλλον: το νορβηγικό περιοδικό «Se Οg Ηor» ήταν εκείνο που αποκάλυψε ότι ο δικηγόρος Γιούνας Μπέργκστρομ, αρραβωνιαστικός της αδελφής τής Βικτόρια, πριγκίπισσας Μαντλέν, κατά τη διάρκεια ταξιδιού του σε χιονοδρομικό κέντρο… παραστράτησε με την αθλήτρια του χάντμπολ Τόρα Απστρομ Μπεργκ, με αποτέλεσμα να διαλυθεί ο πριγκιπικός γάμος, ο οποίος θα γινόταν το ερχόμενο φθινόπωρο! Ποιος είπε ότι δεν έχουν και «ψυχροί» Σουηδοί τα (καταστροφικά, ενίοτε) πάθη τους;

Οταν ο Κάρολος γνώρισε τη Σίλβια

Σοκολατάκια και βίος ανθόσπαρτος

Για να πάρουμε όμως την ιστορία από την αρχή, σήμερα βασιλιάς της σκανδιναβικής χώρας είναι ο Κάρολος ΙΣτ Δ Γουσταύος της δυναστείας Μπερναντότ, ο οποίος στις 15 Σεπτεμβρίου 1973 διαδέχθηκε στον θρόνο τον παππού του Γουσταύο Στ Δ Αδόλφο. Τρία χρόνια αργότερα παντρεύτηκε τη Σίλβια Ρενάτε Σόμερλαθ, κόρη ενός γερμανού μπίζνεσμαν- προέδρου θυγατρικής στη Βραζιλία μεγάλης σουηδικής αλουμινοβιομηχανίας- και μιας Βραζιλιάνας με βασιλικές ρίζες. Το ζεύγος απέκτησε τρία παιδιά: τη Βικτόρια το 1977, τον Κάρολο Φίλιππο το 1979 και τη Μαντλέν (την προδομένη από τον μπερμπάντη μνηστήρα) το 1982.

Ο μυστηριώδης πρίγκιπας
Ο μοναδικός υιός της οικογένειας θα έπρεπε να είναι ο μελλοντικός βασιλιάς, όμως, στο πλαίσιο της κοινωνικής ισότητας, τρία χρόνια ύστερα από τη γέννηση του κοριτσιού, την 1η Ιανουαρίου 1980, άλλαξε ο νόμος που ήθελε ο διάδοχος να είναι αποκλειστικά γένους αρσενικού. Ετσι, ο Κάρολος Φίλιππος παραμένει απλός… πρίγκιπας και απολαμβάνει τη ζωή του ασχολούμενος με το σκι, τον αθλητισμό γενικότερα, τα αυτοκίνητα αγώνων ταχύτητας και το ντιζάιν- το οποίο έχει σπουδάσει.

Προκαλώντας, βεβαίως, όπως κάθε πρίγκιπας που σέβεται τον εαυτό του, τα μικρά ή και μεγαλύτερα σκάνδαλά του: παραδείγματος χάριν, λίγο προτού ακυρωθεί ο γάμος της αδελφής του Μαντλέν, είχε γίνει γνωστό ότι εγκατέλειψε την αρραβωνιαστικιά του Εμα Πέρναλντ ύστερα από 10 χρόνια σχέσης, για τα μάτια της Σοφία Ελκβιστ, ενός (γυμνού συχνά- πυκνά) μοντέλου! Εργαζόμενο κορίτσι
Ωστόσο, «άσε τον παλιόκοσμο να λέει…», για να θυμηθούμε ένα όχι σουηδικό αλλά ελληνικό τραγούδι. Ετσι η γλυκιά Βικτόρια, κρατώντας το όνομά της μακριά από σκάνδαλα, έρχεται για να σώσει το γόητρο της βασιλικής οικογένειας: η μελλοντική βασίλισσα έχει αναδειχθεί σε νούμερο ένα πρέσβειρα της πατρίδας της, ταξιδεύοντας αγόγγυστα σε όλον τον κόσμο (πριν από μερικούς μήνες είχε επισκεφθεί και την Αθήνα για να προωθήσει το σουηδικό ντιζάιν) και αφήνοντας πάντα τις καλύτερες εντυπώσεις. Γυναίκα κομψή, χαμηλών τόνων, αλλά ιδιαίτερα έξυπνη και δραστήρια όπως λένε όσοι την έχουν γνωρίσει, είναι εξαιρετικά δημοφιλής στους συμπατριώτες της. Εχει παίξει, βεβαίως, ρόλο σε αυτό και ο προ ετών αγώνας της με τη νευρική ανορεξία: για να την ξεπεράσει έφυγε για τις ΗΠΑ (εκεί κατέφυγε τώρα και η Μαντλέν για να ξεπεράσει τον χωρισμό της) όπου έζησε μερικά χρόνια με τον τότε αγαπημένο της Ντάνιελ Κόλερτ, κάνοντας θεραπεία και σπουδάζοντας παράλληλα στο Γέιλ. Η θεραπεία και οι σπουδές απέδωσαν, η σχέση της όμως δεν έμελλε να έχει μέλλον.

Ο έρωτας της ζωής της;
Το 2002 η Βικτόρια ερωτεύθηκε τον προσωπικό γυμναστή της Ντάνιελ Γουέστλινγκ. Η σχέση κρατήθηκε μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας. Οταν όμως διέρρευσε ότι οι δύο νέοι συζούσαν, η πριγκίπισσα βγήκε και δήλωσε: «Τον αγαπώ, στο πλευρό του νιώθω ασφαλής». Ο δε καλός της ξεκίνησε… εντατικά μαθήματα εκμάθησης του πρωτοκόλλου δηλώνοντας με τη σειρά του: «Θα κάνω τα πάντα για να αξιωθώ της εμπιστοσύνης του σουηδικού λαού». Ο βασιλιάς, κατά τις προσταγές του σουηδικού Συντάγματος, ζήτησε την έγκριση της κυβέρνησης και όλα πήραν τον δρόμο τους. Μένει να απολαύσουμε το θέαμα.

Τα ουσιαστικά οφέλη
Εκτός όμως από το θέαμα που θα προσφέρει ο γάμος στους Σουηδούς (και σε άλλους λαούς, αφού θα μεταδοθεί σε πολλά κράτη του κόσμου), υπάρχουν και άλλου είδους οφέλη: κατά τους αναλυτές το κοσμικό γεγονός θα αποτελέσει τονωτική ένεση όχι μόνο για τον θεσμό της μοναρχίας (ξαναφέρνοντάς τον στη μόδα), αλλά για τη χώρα στο σύνολό της καθώς θα προβάλει το πιο θετικό πρόσωπό της. Η είσοδος, πάλι, ενός κοινού θνητού στο παλάτι θα επιβεβαιώσει ότι η Σουηδία δεν είναι προοδευτική μόνο στα λόγια, αλλά αποτελεί πράγματι μια «μοντέρνα μοναρχία», όπου το να είσαι πρωτοπόρος στις κοινωνικές παροχές, στην ανάπτυξη, στις σχέσεις των δύο φύλων κ.λπ. δεν σημαίνει απαραιτήτως ότι διαγράφεις το παρελθόν σου.

Εκείνοι που αντιδρούν
Πρόκειται, βεβαίως, για μια χώρα όπου τις τελευταίες δεκαετίες η βασιλική οικογένεια (παρά τα όποια σκανδαλάκια) έχει παίξει καλά το παιχνίδι, καταφέρνοντας με το χαμηλό προφίλ της (συχνά βλέπεις τα μέλη της να ψωνίζουν ανάμεσα στον απλό κόσμο) αλλά και με το φιλανθρωπικό έργο της να πείσει τους πολλούς για την αναγκαιότητα της παρουσίας της. Τους πολλούς. Γιατί υπάρχουν κι εκείνοι που αντιδρούν, δηλώνοντας ότι προτιμούν να δουν τα παλάτια όπου κατοικούν οι εστεμμένοι να μετατρέπονται σε μουσεία- «είμαστε όμως λίγοι» λέει γελώντας η εκπρόσωπος της Swedish Republican Αssociation Μαγκνταλένα Στρέιγφέρτ , η οποία συμπληρώνει: «Μπορεί να μη θέλουμε τη μοναρχία,όμως την ημέρα του γάμου οργανώνουμε κι εμείς μια συναυλία, με μια διάσημη ορχήστρα,για να μη φανούμε αγενείς». Πάνω απ΄ όλα η ευγένεια; Οπως κι αν έχει, η ιστορία θα δείξει αν οι λίγοι («εχθροί» του στέμματος) θα γίνουν περισσότεροι και στη συνέχεια τόσο πολλοί ώστε η μοναρχία να βάλει λουκέτο και στη Σουηδία, όπως έχει βάλει σε άλλες χώρες. Αν πιστέψουμε όμως τα γκάλοπ αυτό είναι πολύ δύσκολο να συμβεί επί βασιλείας της Βικτόρια, αν και σύμφωνα με την κυρία Στρέιγφέρτ «από τότε που ανακοινώθηκε ο γάμος οι εγγεγραμμένοι στο κόμμα μας από 2.000 που ήμασταν φτάσαμε τις 5.000». Αυτό σε μια χώρα 9.260.000 κατοίκων. Οπου, όταν σε πρόσφατο γκάλοπ ετέθη το ερώτημα «είναι η συνταγματική μοναρχία (το υπάρχον πολίτευμα) ή η αβασίλευτος δημοκρατία καλύτερη για τη Σουηδία;» το 4% απάντησε «δεν γνωρίζω», το 12% «και οι δύο», το 17% «η αβασίλευτος» και το 66% «η συνταγματική μοναρχία»! Καθόλου κακά για τη Βικτόρια και τον χαριτωμένο «πρίγκιπα του Οκελμπού»…

Εκεί όπου και ο βασιλιάς (δεν) πάει μόνος του…
Χαριτωμένο (όπως το πάρει κανείς) σουηδικό παράλογο που μας αποκάλυψε οΜατίας Φριχάμαρ,καθηγητής Εθνολογίας στο Πανεπιστήμιο της Στοκχόλμης,ο οποίος ασχολείται με την εικόνα της μοναρχίας στο παρελθόν και στο παρόν:«Οι Σουηδοί,κυρίως οι κάτοικοι της επαρχίας,επειδή αγαπάνε πολύ τους βασιλείς τους,παραδοσιακά αναρτούν κάδρα με φωτογραφίες τους στα σπίτια τους. Επειδή όμως στο σαλόνι κρεμάνε συνήθως φωτογραφίες της δικής τους οικογένειας, τους εστεμμένους τούς τοποθετούν σε άλλο δωμάτιο,συγκεκριμένα στην τουαλέτα τους. Είναι και αυτός ένας τρόπος για να δείξουν πόσο οικεία νιώθουν μαζί τους…».

Ξέρατε ότι…

Το παλάτι στο κέντρο της Στοκχόλμης

\344 Η πριγκίπισσα Βικτόρια θα είναι η τρίτη βασίλισσα της Σουηδίας,μετά τηΧριστίνα(18 Δεκεμβρίου 1626- 19 Απριλίου 1689) και τηνΟύλρικα Ελεονώρα(23 Ιανουαρίου 1688- 24 Νοεμβρίου 1741).

\344 Η Χριστίνα έγινε γνωστή στο ευρύ κοινό όταν την ενσάρκωσε στον κινηματογράφο ηΓκρέτα Γκάρμπο,στην ταινία του 1933 «Βασίλισσα Χριστίνα».

\344 Ο μελλοντικός σύζυγος της Βικτόρια δεν θα προσφωνείται βασιλεύς (κάτι τέτοιο δεν θα μπορούσε να γίνει και λόγω της ταπεινής καταγωγής του),αλλά πρίγκιπας Ντάνιελ- δούκας του Βαστεργκότλαντ.

Σκηνές από έναν γάμο
\344 Το παλάτι έχει καλέσει,για να παραστούν στο μυστήριο,περισσότερους από 1.000 VΙΡ, εστεμμένους και μη από όλον τον κόσμο.

\344 Οι νεόνυμφοι θα παρελάσουν στο κέντρο της πόλης καθισμένοι σε άμαξα,για να χαιρετίσουν τα συγκεντρωμένα πλήθη.

\344 Για τις ημέρες του γαμήλιου εορτασμού τα ξενοδοχεία της Στοκχόλμης είναι υπερπλήρη,ενώ πολλοί κάτοικοι της πόλης νοικιάζουν δωμάτια στα σπίτια τους ή και ολόκληρα τα σπίτια τους σε τουρίστες που θέλουν να παραστούν στο γεγονός, σε εξαιρετικά τσουχτερές τιμές,οι οποίες πολύ συχνά ξεπερνούν τα 300 και 400 ευρώ την ημέρα.

Αυτή είναι η Σουηδία
\344 Εκταση: 450.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα.Δάση: 63%. Καλλιεργήσιμο έδαφος: 8%.

\344 Πληθυσμός: 9.260.000. \344 Κυριότερες εξαγωγές: μηχανήματα,σίδηρος και χάλυβας,ηλεκτρονικός και τηλεπικοινωνιακός εξοπλισμός,πετρελαιοειδή,χαρτί,αυτοκίνητα, φαρμακευτικά προϊόντα.

\344 Το ένα τρίτο της ενέργειας που καταναλώνεται στη χώρα προέρχεται από ανανεώσιμες πηγές.

\344 Το 96% των οικιακών απορριμμάτων ανακυκλώνεται είτε ως υλικό είτε ως ενέργεια.

\344 Οι Σουηδοί θεωρούνται οι Ευρωπαίοι που γυμνάζονται περισσότερο,με το 44% των ανδρών και το 52% των γυναικών να ασκούνται περισσότερες από δύο φορές την εβδομάδα.

\344 Η διακοπή της ιατρικής υποστήριξης της ζωής ύστερα από αίτημα του ασθενούς είναι νόμιμη στη χώρα,έπειτα από πρόσφατη απόφαση του Εθνικού Γραφείου Υγείας και Πρόνοιας.

\344 Σύμφωνα με έρευνες στη χώρα παρατηρείται υψηλό ποσοστό αυτοκτονιών,το οποίο αποδίδεται εν μέρει και στους εξαιρετικά σκληρούς χειμώνες.

\344 Το 95% των κατοίκων της Στοκχόλμης ζει μόλις 300 μέτρα από το κοντινότερο πάρκο.

\344 Το κράτος χορηγεί άδειες πολλών μηνών (μετά παχυλών αποδοχών) στις μητέρες αλλά και στους πατέρες για να μεγαλώσουν τα μωρά τους,ως τη στιγμή που θα μπορέσουν να τα πάνε στον παιδικό σταθμό.

\344 Στις 22 Οκτωβρίου 2009 με 176 ψήφους σε σύνολο 249 η Λουθηρανική Εκκλησία της Σουηδίας είπε «ναι» στην τέλεση γάμων ομόφυλων ζευγαριών.Αυτό 30 χρόνια αφότου η χώρα αποχαρακτήρισε την ομοφυλοφιλία ως ασθένεια.