Περισσότεροι από 30.000 είναι σήμερα οι ανυπότακτοι, σύμφωνα με την τελευταία καταγραφή τους που έγινε από το υπουργείο Εθνικής Αμύνης. Ο ακριβής αριθμός τους για το έτος 2009 είναι 30.878 και είναι μειωμένος κατά 8,9% σε σύγκριση με το 2008, οπότε οι ανυπότακτοι έφθαναν τους 33.894. Παρά το γεγονός ότι ο αριθμός των ανυπότακτων μειώθηκε, ο υπουργός Εθνικής Αμύνης κ. Ευ.Βενιζέλος (φωτογραφία) θεωρεί ότι βρίσκεται ακόμα σε «υψηλά επίπεδα» και ετοιμάζει μέτρα ως προς την περαιτέρω μείωσή του. Στην πραγματικότητα αλλάζει, όπως «Το Βήμα» πληροφορείται, στο σύνολό του το νομικό πλαίσιο που αφορά όχι μόνον τους ανυπότακτους αλλά και τους φυγόστρατους, ακόμα και τους αντιρρησίες συνείδησης. Στόχος του υπουργείου είναι ως το 2012 να μην υπάρχει κανείς νέος ανυπότακτος στις σειρές κατάταξης στρατευσίμων.

Σύμφωνα με το έγγραφο που έχει κατατεθεί στη Βουλή από τον κ. Βενιζέλο και που αποτελεί απάντηση σε ερώτηση που κατέθεσαν στη Βουλή βουλευτές του ΛΑΟΣ, οι κυριότερες αιτίες που διατηρούν σε υψηλό επίπεδο τον αριθμό των ανυπότακτων είναι:

* Η δυνατότητα εξαγοράς του υπολοίπου των στρατιωτικών υποχρεώσεων, έπειτα από προηγούμενη εκπλήρωση θητείας τουλάχιστον 45 ημερών, από άτομα (στρατεύσιμους και ανυπότακτους) που έχουν συμπληρώσει το 35ο έτος της ηλικίας τους.

* Η δυνατότητα χορήγησης ή θεώρησης διαβατηρίων στους ανυπότακτους εξωτερικού και η ελεύθερη είσοδος στη χώρα για χρονικό διάστημα 30 ημερών ανά έτος, χωρίς να προβλέπονται διαδικασίες έγκρισης της εισόδου και ελέγχου της μη υπέρβασης του ανωτέρω διαστήματος.

* Η κτήση της ιδιότητας του μονίμου κατοίκου εξωτερικού από στρατεύσιμους και ανυπότακτους έπειτα από μόνιμη κατοικία στο εξωτερικό για 11 συνεχόμενα έτη, ή βιοποριστικής εγκατάστασης και κατοικίας στο εξωτερικό για επτά συνεχόμενα έτη. * Οι κυρώσεις στην πράξη δεν είναι πλέον ποινικές, αλλά διοικητικές.

Ολα αυτά τα κίνητρα εδόθησαν στους ανυπότακτους με τον νόμο 3421/05 της Νέας Δημοκρατίας, χωρίς όμως να μειωθεί αισθητά ο αριθμός τους, κάτι που υποτίθεται ότι έπρεπε να γίνει.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με στοιχεία που δόθηκαν για πρώτη φορά στη δημοσιότητα το έτος 2005 (όταν δηλαδή άρχιζε να εφαρμόζεται ο νόμος της ΝΔ), οι ανυπότακτοι ήταν 36.445. Το έτος 2006 ήταν 35.318, το 2007 ήταν 33.188, το 2008 33.894 (αύξηση κατά 2,13%) και το 2009 30.878.