Στον υπουργό Προστασίας του Πολίτη ανατίθεται το γενικό πρόσταγμα για το σαφάρι που έχει ξεκινήσει η κυβέρνηση να εντοπίσει και να συλλάβει τους μεγάλους φοροφυγάδες. Ο κ. Μ. Χρυσοχοΐδης παρέλαβε χθες από το ΣΔΟΕ λίστες με στοιχεία που έχουν ήδη συγκεντρωθεί για υποθέσεις μεγάλης φοροδιαφυγής και ξεκινά μια συντονισμένη προσπάθεια εντοπισμού τους μέσω ηλεκτρονικών διασταυρώσεων, αξιοποιώντας το ειδικό σώμα των ράμπο που έχει συσταθεί στην ΕΛ.ΑΣ.

Στη μάχη κατά της φοροδιαφυγής, δόθηκαν σήμερα από το υπουργείο Οικονομικών, τα ονόματα ιατρών της Αττικής, οι οποίοι φοροδιαφεύγουν ενώ οι πληροφορίες θέλουν τα πρόστιμα να «παίζουν» από 56.000 έως και πάνω από 1.000.000 ευρώ

Ολόκληρος ο κατάλογος

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου:

«Η αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής έχει καθοριστική σημασία στην προσπάθεια που καταβάλλεται, για τη διάσωση της οικονομίας μας και για την εγκαθίδρυση ενός πιο δίκαιου και αποτελεσματικού φορολογικού συστήματος.

Το Υπουργείο Οικονομικών στη μάχη που δίνεται ενάντια στη φοροδιαφυγή αξιοποιεί κάθε διαθέσιμη πληροφορία και ανακοινώνει ονόματα φορολογούμενων, για τους οποίους οι έλεγχοι ανέδειξαν σημαντικές φορολογικές παραβάσεις.

Μέχρι σήμερα, έχουν σχεδιαστεί και διενεργούνται από την Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων πάνω από 70 διαφορετικά είδη διασταυρώσεων οικονομικών δεδομένων και πληροφοριών με συγκεκριμένα κριτήρια επικινδυνότητας, που προκύπτουν από ιστορικά στοιχεία και από καταγγελίες πολιτών. Περίπου 25 από αυτές τις διασταυρώσεις είναι πάγιες και λειτουργούν καθόλη τη διάρκεια του έτους, ενώ οι υπόλοιπες βασίζονται σε ειδικά κριτήρια κινδύνου και έντασης φοροδιαφυγής σε συγκεκριμένες οικονομικές δραστηριότητες ή ομάδες φορολογούμενων.

Τα αποτελέσματα των διασταυρώσεων αξιοποιούνται από τις υπηρεσίες φορολογικών ελέγχων, τα Ελεγκτικά Κέντρα, τις Δ.Ο.Υ. και από το Σώμα Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος.

Τα στοιχεία από στοχευμένες διασταυρώσεις, όπως και οι πληροφορίες που προκύπτουν από καταγγελίες πολιτών, αξιοποιήθηκαν στις έρευνες και στους ελέγχους, που πραγματοποιήθηκαν από το Σ.Δ.Ο.Ε. σε περισσότερους από 150 γιατρούς στο Κολωνάκι και σε άλλες περιοχές της Αθήνας και του Λεκανοπεδίου Αττικής. Επισυνάπτεται σχετικός πίνακας με φορολογητέα κέρδη από δείγμα γιατρών στην περιοχή του Κολωνακίου.

Από τους ελέγχους αυτούς διαπιστώθηκαν ουσιαστικές παραβάσειςαπόκρυψης φορολογητέαςύλης σε 57 γιατρούς, των οποίων τα ονόματα επισυνάπτονται. Για 36 από αυτούς τους γιατρούς, προέκυψαν επιπλέον στοιχεία και ζητήθηκαν πληροφορίες από πιστωτικά ιδρύματα, άνοιγμα των τραπεζικών τους λογαριασμών, καθώς καιδιενέργεια έρευνας για εντολές εμβασμάτων προς το εξωτερικό. Για τους συγκεκριμένους αλλά και για τους υπόλοιπους γιατρούς, το Υπουργείο Οικονομικών διενεργεί περαιτέρω ελέγχους και θα ακολουθήσει κάθε νόμιμη διαδικασία, καθώς καιλήψη διοικητικών μέτρων, συμπεριλαμβανομένου και του κλεισίματοςτων ιατρείων.

Από διαφορετική έρευνα, σε έξι περιπτώσεις γιατρών, όπου ο έλεγχος του Σ.Δ.Ο.Ε. ανέδειξε σημαντικές φορολογικές παραβάσεις, καταλογίστηκαν πρόστιμα συνολικού ύψους 1.907.991,52 ευρώ και σε τέσσερις από αυτούς ασκήθηκαν ποινικές διώξεις. Σε άλλες πέντε περιπτώσεις γιατρών έχουν κοινοποιηθεί φύλλα ελέγχου για καταλογισμό προστίμων συνολικού ύψους 2.446.280,12 ευρώ. Επισυνάπτεται πίνακας με τα ονόματα των 11 γιατρών και το ύψος των προστίμων που έχουν καταλογιστεί ή είναι υπό καταλογισμό.

Τέλος, σε 12 ορθοπεδικούς γιατρούς, για τους οποίους διενεργείταιδικαστική έρευνα στο πλαίσιοτου σκανδάλου της DePuy και ανοίχτηκανοι τραπεζικοί τους λογαριασμοί, δεσμεύτηκαν με εισαγγελική παραγγελία οι καταθέσεις τους. Στην περίπτωση αυτή τα συνολικάδηλωθέντα οικογενειακά εισοδήματααυτών των γιατρών ανέρχονταν στο ποσό των 12.085.858,84 ευρώγια τα έτη 2001-2008 και οι συνολικές καταθέσεις στο αντίστοιχο χρονικό διάστημα ανέρχονταν στο ποσό των 31.054.540,79 ευρώ. Η έρευνα συνεχίζεται με το άνοιγμα των τραπεζικών λογαριασμών και σε άλλους οκτώ ορθοπεδικούς γιατρούς. Τα ονόματα δεν δημοσιοποιούνται προς το παρόν ώστε αν προχωρήσει απρόσκοπτα η εισαγγελική έρευνα.

Το Υπουργείο Οικονομικών θα προχωρήσει σε περαιτέρω σχετικές ανακοινώσεις τις επόμενες ημέρες. Η μάχη κατά της φοροδιαφυγής είναι μια μάχη δικαιοσύνης και σεβασμού απέναντι στον πολίτη.»