Η «πικρή ήττα» τους Χριστιανοδημοκράτες (CDU) στη Βόρεια Ρηνανία-Βεστφαλία στις κρατιδιακές εκλογές της περασμένης Κυριακής έδωσε την ευκαιρία σε στελέχη του κόμματος της καγκελαρίου Ανγκελας Μέρκελ όπως και στον Τύπο να στρέψουν τα πυρά τους εναντίον της με αφορμή τις παλινωδίες για την οικονομική κρίση στην Ελλάδα και την έλλειψη πρωτοβουλιών στο εσωτερικό.

Η δεύτερη πρωθυπουργική θητεία ξεκίνησε με καλύτερες προοπτικές από την προηγούμενη, η οποία χαρακτηρίστηκε από τον αμήχανο και δύσκαμπτο Μεγάλο Συνασπισμό με τους Σοσιαλδημοκράτες, αλλά τα προβλήματα εμφανίστηκαν πολύ γρήγορα.

Η κυβέρνηση αναγκάστηκε να αναστείλει την εφαρμογή πακέτου φοροαπαλλαγών, ενώ η ήττα στο κρατίδιο δυσχεραίνει ακόμα περισσότερο την εφαρμογή του μέτρου. Προτεραιότητα θα δοθεί πλέον στον προϋπολογισμό, τονίζει τώρα η κυβέρνηση, καθώς το έλλειμμα πλησιάζει τα 100 δισεκατομμύρια ευρώ.

Ωστόσο, για αυτές τις φοροαπαλλαγές πιέζουν οι εταίροι του κυβερνητικού συνασπισμού, οι Ελεύθεροι Δημοκράτες (FDP,) με στέλεχός τους να τονίζει ότι αν το CDU δεν μπορεί να αποφασίσει για περιορισμό των φόρων, «πρέπει να επαναδιαπραγματευτούμε τους όρους του συνασπισμού».

Μετά την ήττα στη Βόρεια Ρηνανία-Βεστφαλία ακόμα και κυβερνήτες κρατιδίων προσκείμενοι στο CDU απέδωσαν το αποτέλεσμα σε δυσαρέσκεια από τον τρόπο που το Βερολίνο ασκεί την εξουσία ενώ ζήτησαν και πρωτοβουλίες από την καγκελάριο. Στην ομοσπονδιακή κυβέρνηση καταλογίζουν αναποφασιστικότητα και έλλειψη πρωτοβουλιών.

«Ηρθε η ώρα να πατήσει το CDU το κουμπί για την ‘επανεκκίνηση’» σημειώνει και η εφημερίδα «Tagesspiegel». Ωστόσο, η απώλεια του ελέγχου στην ομοσπονδιακή Ανω Βουλή αλλά και η πτωτική πορεία στα ποσοστά δημοφιλίας περιορίζουν σημαντικά τα περιθώρια των δυνατών κινήσεων, σημειώνει το «Spiegel».

Την ίδια στιγμή, παρά τις έντονες αντιδράσεις από την κοινή γνώμη και μέρος τους Τύπου (κυρίως τα ταμπλόιντ), η Γερμανία δέχτηκε να καταβάλλει περισσότερα από 22 δισεκατομμύρια ευρώ σε ενίσχυση για την Ελλάδα. «Είμαστε ξανά τα κορόιδα της Ευρώπης» έγραφε η λαϊκή «Bild». Σε ένα διαφορετικό τόνο, η «Berliner Zeitung» έγραψε ότι από «βασίλισσα της Ευρώπης» πριν από ένα μήνα, σήμερα η καγκελάριος είναι η «πρώην επιβλητική φιγούρα που μοιάζει γυμνή».