Ένας δορυφόρος της Intelsat που ξέφυγε από την τροχιά του, πιθανώς λόγω βλάβης που προκάλεσε μια ηλιακή καταιγίδα, απειλεί να εισέλθει στην τροχιά ενός άλλου δορυφόρου τηλεοπτικών μεταδόσεων και να προκαλέσει παρεμβολές σε πολλά αμερικανικά τηλεοπτικά δίκτυα.

Η εταιρεία Intelsat ανακοίνωσε ότι έχασε τον έλεγχο του δορυφόρου Galaxy 15 στις 5 Απριλίου και αδυνατεί να τον επαναφέρει στην κανονική γεωσύγχρονη τροχιά του.

Ο Galaxy 5, δορυφόρος τηλεοπτικών μεταδόσεων,αιωρείται τώρα πάνω από τον Ειρηνικό Ωκεανό ανατολικά της Χαβάης, ανακοίνωσε ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Διαστήματος (ESA).

O αδέσποτος δορυφόρος πλησιάζει τώρα τον AMC11, έναν δορυφόρο τηλεοπτικών μεταδόσεων της εταιρείας SES World Skies, επίσης με έδρα στο Λουξεμβούργο. Ο AMC11 εκπέμπει στην ίδια συχνότητα με τον Galaxy 15 και εξυπηρετεί το σύνολο των αμερικανικών καλωδιακών δικτύων.

«Αυτό σημαίνει ότι είναι πιθανό να υπάρξουν κάποιου είδους παρεμβολές. Στόχος μας είναι να τις μηδενίσουμε» περιορίστηκε να δηλώσει εκπρόσωπος της SES, αρνούμενος να αποκαλύψει ποια κανάλια θα μπορούσαν να επηρεαστούν.

Οι τηλεπικοινωνιακοί δορυφόροι κινούνται συνήθως σε γεωσύγχρονες τροχιές, παραμένουν δηλαδή συνεχώς πάνω από το ίδιο σημείο της Γης. Για να μπορούν να «αιωρούνται» με αυτό τον τρόπο, πρέπει να βρίσκονται σε μια σχετικά στενή ζώνη σε ύψος 36.000 χλμ.

Αυτή η γεωσύγχρονη ζώνη είναι σήμερα συνωστισμένη από ενεργούς και παλιούς δορυφόρους και πολλοί επιστήμονες έχουν προειδοποιήσει ότι το ενδεχόμενο σύγκρουσης γίνεται όλο και πιο πιθανό.

Η πρώτη στην ιστορία σύγκρουση δορυφόρων σε τροχιά συνέβη το Φεβρουάριο του 2009, όταν ένας νας τηλεπικοινωνιακός δορυφόρος αμερικανικής εταιρίας συγκρούσθηκε με παροπλισμένο ρωσικό δορυφόρο περίπου 800 χλμ πάνω από τη Σιβηρία.