Σταθεροποιητικά κινήθηκαν οι αγορές μία ημέρα μετά το ράλι ανακούφισης που προκάλεσε η αποφασιστική κίνηση της ΕΕ να προχωρήσει στη σύσταση ταμείου-«μαμούθ» ύψους 750 δισ. ευρώ το οποίο θα λειτουργήσει ως «ασπίδα» για τις χώρες-μέλη της ζώνης του ευρώ που αντιμετωπίζουν δημοσιονομικά προβλήματα. Τα spreads των ομολόγων του ευρωπαϊκού Νότου κινήθηκαν ελαφρώς πτωτικά, μετά τη ραγδαία αποκλιμάκωσή τους στη συνεδρίαση της Δευτέρας, τα χρηματιστήρια διόρθωσαν μετά την πολύ μεγάλη προχθεσινή άνοδο, ενώ η ισοτιμία ευρώδολαρίου κινήθηκε πέριξ του 1,275.

Στην αγορά της Αθήνας οι επενδυτές προχώρησαν σε ρευστοποιήσεις στον τραπεζικό κλάδο, οι μετοχές του οποίου είχαν σημειώσει εντυπωσιακά κέρδη μία ημέρα νωρίτερα, στέλνοντας τον γενικό δείκτη χαμηλότερα κατά 2,47%. Οπως τονίζουν αναλυτές, η αρχική ευφορία έφυγε και πλέον η επενδυτική κοινότητα προσπαθεί με νηφαλιότητα να αποκρυπτογραφήσει τις επιπτώσεις του πακέτου στήριξης στην ευρωπαϊκή οικονομία τα επόμενα χρόνια. Δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι η Ιταλία προχώρησε στην έκδοση ετήσιων εντόκων γραμματίων για την άντληση 5,5 δισ. ευρώ, η οποία παρά την υπερκάλυψή της κατά δύο φορές, στοίχισε στο Δημόσιο της χώρας κάτι παραπάνω. Συγκεκριμένα το επιτόκιο διαμορφώθηκε 15 μονάδες βάσης πάνω από την απόδοση του αντίστοιχου τίτλου που διαπραγματεύεται στις αγορές.

Ενθαρρυντικό είναι πάντως το γεγονός ότι οι αποδόσεις των κρατικών ομολόγων στις χώρες με τα μεγαλύτερα ανοίγματα έπεσαν για δεύτερη συνεχή ημέρα. Συγκεκριμένα η διαφορά τους από τους αντίστοιχους γερμανικούς τίτλους 10ετούς διάρκειας υποχώρησε στις 451 μονάδες βάσης για την Ελλάδα (-30 μονάδες), στις 159 για την Πορτογαλία (-13 μονάδες) και στις 99 για την Ισπανία.