Το ευρωπαϊκό όνειρο του μπασκετικού Ολυμπιακού στο Παρίσι έσβησε άδοξα. «Η Μπαρτσελόνα ήταν καλύτερη ομάδα από εμάς στον τελικό και δίκαια κατέκτησε το τρόπαιο» δήλωσε απογοητευμένος μετά το… αδιαπραγμάτευτο 86-68 ο αρχηγός (και ρέκορντμαν με οκτώ συμμετοχές σε φάιναλ φορ) Θοδωρής Παπαλουκάς. Σωστή η τοποθέτηση του 33χρονου πλέι μέικερ αλλά… υπεραπλουστευμένη. Η Μπαρτσελόνα δεν ήταν απλώς ανώτερη σε όλους τους τομείς αλλά κατέγραψε τη δεύτερη ευρύτερη νίκη στην ιστορία των τελικών των φάιναλ φορ (από το 1988 και εντεύθεν) μετά τον διασυρμό (118-74) της Φορτιτούντο Μπολόνια από τη Μακάμπι Τελ Αβίβ το 2004. Και αυτό δεν κολακεύει ιδιαίτερα τους Ερυθρόλευκους.
Ο προπονητής κ. Παναγιώτης Γιαννάκης υποστήριξε ότι «η ομάδα έκανε ένα βήμα παραπάνω από πέρυσι φθάνοντας στον τελικό της Ευρωλίγκας» αλλά προφανώς δεν (μπορεί να) αισθάνεται αληθινά ικανοποιημένος από τη δεύτερη θέση. Ομοίως και οι διοικητικοί ηγέτες κκ. Παναγιώτης και Γιώργος Αγγελόπουλος , οι οποίοι έχοντας το δεύτερο υψηλότερο μπάτζετ στην Ευρώπη (μετά τη Ρεάλ Μαδρίτης) θα περίμεναν κάτι καλύτερο από το-18 που τους «έκατσε» στον λαιμό. Για ποιους λόγους όμως ο Ολυμπιακός δεν κατάφερε να ολοκληρώσει το θαύμα στο Παρίσι μετά το… λαχείο που έπιασε (με τη βοήθεια του Τζος Τσίλντρες ) στον ημιτελικό (83-80 στην παράταση) με την Παρτιζάν Βελιγραδίου;
1 Κυριευμένοι από άγχος και νευρικότητα, οι Ερυθρόλευκοι έχασαν την αυτοσυγκέντρωσή τους, με αποτέλεσμα ο μόνος ψύχραιμος Παπαλουκάς να θυμίζει συχνά… μπαμπά που τραβάει το αφτί του παιδιού του για να σταματήσει τις σκανταλιές. Ο ΜVΡ (στα νεύρα) Λίνας Κλέιζα βγήκε από νωρίς εκτός πνεύματος αγώνα καταδικάζοντας την ομάδα του με την τεχνική ποινή που έδωσε τη δυνατότητα στον Χουάν Κάρλος Ναβάρο να αποτελειώσει (με τέσσερις βολές) την ελληνική ομάδα, ενώ ο Γιάννης Μπουρούσης και ο ΜVΡ της Ευρωλίγκας Μίλος Τεόντοσιτς – που αγωνίστηκε με γαστρεντερίτιδα και τα είχε με την ατυχία του- ήταν μονίμως νευρικοί κάνοντας χειρονομίες προς τον προπονητή και τους συμπαίκτες τους.
2 Στην αναχαίτιση του πρωτάρη Ρίκι Ρούμπιο η αμυντική τακτική του Ολυμπιακού είχε αποτελεσματικότητα, αλλά απέναντι στον «La Βomba» Ναβάρο οι Ερυθρόλευκοι τα έκαναν θάλασσα! Ο κόουτς «Δράκος» επέτρεψε στον Ισπανό να αποκτήσει ρυθμό, να κάνει ήρωες τους συμπαίκτες του ( Εν Ντονγκ, Βάσκεθ, Μάικλ ) και, αντί να «χαλάσει» το παιχνίδι του χρησιμοποιώντας σε ρόλο «Ταλιμπάν» τον Αμερικανό Πάτρικ Μπέβερλι (που μπήκε υπερβολικά αργά στη μάχη), έδωσε το δικαίωμα στον 30χρονο γκαρντ να ζεσταθεί, να αποκτήσει αυτοπεποίθηση και να εκτελέσει (21 πόντοι) τον Ολυμπιακό κατακτώντας τον τίτλο του ΜVΡ στο φάιναλ φορ.
3 Η πεποίθηση ότι οι ψηλοί του Ολυμπιακού ( Σχορτσανίτης , Μπουρούσης, Βούιτσιτς, Μαυροκεφαλίδης ) υπερέχουν σε μέγεθος και ποιότητα έναντι των αντιπάλων τους (Εν Ντονγκ, Βάσκεθ, Μόρις, Λόρμπεκ ) ανετράπη, όπως αποδεικνύεται και από τους αριθμούς στο φύλλο της στατιστικής. Οι Μπλαουγκράνα αστόχησαν μόλις σε… τέσσερα σουτ μέσα στη ρακέτα έχοντας συνολικά 12 στις 16 προσπάθειες, ενώ οι Ερυθρόλευκοι ήταν αποτελεσματικοί σε λιγότερα από τα μισά σουτ (17 στα 36) και δέχθηκαν οκτώ τάπες από τους ψηλούς του κ. Τσάβι Πασκουάλ, ο οποίος έκλεισε όλους τους διαδρόμους και με την ανοχή της διαιτησίας (που ήταν ευνοϊκή υπέρ της Μπάρτσα) έκανε τη ρακέτα του απροσπέλαστη.
4 Αν εξαιρέσουμε την Κάχα Λαμποράλ και τον Παναθηναϊκό, ο Ολυμπιακός δεν συνάντησε ομάδες α΄ διαλογής (Μπαρτσελόνα, Παναθηναϊκός, ΤΣΣΚΑ Μόσχας, Ρεάλ Μαδρίτης, Μοντεπάσκι Σιένα) στον δρόμο προς τον τελικό και αυτό το πλήρωσε στο «Παλαί ντε Μπερσί», όπου αποδείχθηκε ανέτοιμος για να εξουδετερώσει το φαβορί της διοργάνωσης. Οι Ερυθρόλευκοι αντιμετώπισαν την πολωνική Πρόκομ στα πλέι οφ και την Παρτιζάν στον ημιτελικό, μόνο που αυτές δεν ήταν αρκετές για να αναδείξουν τις αδυναμίες της ελληνικής ομάδας. Το επόμενο μεγάλο στοίχημα για την ομάδα του κ. Γιαννάκη είναι οι διαφαινόμενοι τελικοί της Α1, όπου εκτός από τον πρωταθλητή Παναθηναϊκό θα έχει να αντιμετωπίσει και το πλεονέκτημα της έδρας των Πρασίνων.