ΛΟΝΔΙΝΟ Κινέζοι επιστήμονες υποστηρίζουν ότι συστατικά των καρπών της σόγιας παρεμβαίνουν στο ανδρικό αναπαραγωγικό σύστημα καταστρέφοντας την παραγωγή σπέρματος.

Τα προϊόντα σόγιας γίνονται ολοένα και πιο δημοφιλή αντικαθιστώντας τα γαλακτοκομικά προϊόντα, ωστόσο υπάρχουν ενδείξεις σύμφωνα με τις οποίες φυσικά χημικά που περιέχονται σε αυτά μιμούνται τη δράση των γυναικείων ορμονών του φύλου.

Η σόγια περιέχει, για παράδειγμα, γενιστεΐνη, η οποία είναι γνωστό ότι αλληλεπιδρά με τους υποδοχείς των κυττάρων οι οποίοι αποκρίνονται στα οιστρογόνα.

Τώρα εργαστηριακή μελέτη που διεξήγαγαν ειδικοί του Ιατρικού Κολεγίου Γουενζού στην Κίνα έδειξε ότι η γενιστεΐνη παρεμβαίνει στην παραγωγή ζωτικής σημασίας ενζύμων που εμπλέκονται στην παραγωγή σπέρματος.

«Οι ισοφλαβόνες της σόγιας μετά την απορρόφησή τους από το έντερο είναι γνωστό ότι φθάνουν στο αναπαραγωγικό σύστημα. Η υπερβολική έκθεση σε παράγοντες που μιμούνται τη δράση των οιστρογόνων μπορεί να επηρεάσει τη λειτουργία του ανδρικού αναπαραγωγικού συστήματος» γράφουν οι ερευνητές στο επιστημονικό περιοδικό «Αsian Journal of Αndrology» και προσθέτουν: «Με βάση αυτό το δεδομένο εκτιμάται ότι η γενιστεΐνη και άλλο ένα φλαβονοειδές της σόγιας, η δαϊδζεΐνη, μπορούν να φθάσουν σε υψηλές συγκεντρώσεις σε βρέφη που καταναλώνουν μεγάλες ποσότητες προϊόντων σόγιας».