«Καθυστερήσεις» στην εφαρμογή του σχεδίου βοήθειας της Ευρώπης προς την Ελλάδα κατήγγειλε σήμερα ο γάλλος πρωθυπουργός κ. Φρανσουά Φιγιόν εκτιμώντας ότι ενίσχυσαν τις επιθέσεις της αγοράς κατά του ευρώ, οι οποίες κορυφώθηκαν την προηγούμενη εβδομάδα.

«Είχαμε μία εξαιρετικά σοβαρή κρίση, δεδομένου ότι ουσιαστικά εκείνο που βρέθηκε σε κίνδυνο στο τέλος της προηγούμενης εβδομάδας ήταν η ίδια η ύπαρξη του ευρώ», δήλωσε ο κ. Φρανσουά Φιγιόν, ενώπιον της Εθνοσυνέλευσης, μετά από σχετική ερώτηση του πρόεδρου της κοινοβουλευτικής ομάδας του UMP κ. Ζαν-Φρανσουά Κοπέ.

«Νομίζω ότι η σοβαρότητα αυτής της κρίσης οφείλεται εν μέρει στις καθυστερήσεις που οδήγησαν στην εύρεση μιας λύσης στο πρόβλημα της Ελλάδας», πρόσθεσε ο γάλλος πρωθυπουργός.

«Βασικά, αυτό που οι αγορές δοκίμασαν στο τέλος της περασμένης εβδομάδας ήταν η ικανότητα της ζώνης του ευρώ να οργανωθεί, να αντιδράσει, να αρθρώσει μια λύση, να δείξει την αλληλεγγύη της», ανέφερε ακόμη ο κ. Φιγιόν.

Στην ερώτηση του κ. Κοπέ, αν το Παρίσι είχε παρουσιάσει «συγκεκριμένες προτάσεις» στο ζήτημα της ευρωπαϊκής οικονομικής διακυβέρνησης, ο πρωθυπουργός της Γαλλίας απάντησε ότι αυτό ήταν μια επιθυμία της Γαλλίας «εδώ και μήνες».

«Ελπίζω ότι όλες οι πολιτικές δυνάμεις των χωρών μας θα μας βοηθήσουν να πείσουμε τους Ευρωπαίους για την απόλυτη ανάγκη αυτής της οικονομικής,
βιομηχανικής, νομισματικής ένωσης», τόνισε ο γάλλος πρωθυπουργός.