Προσλήψεις 716 συμβασιούχων, συντήρηση του δασικού οδικού δικτύου, καθαρισμοί δασών, αξιοποίησητων πρώην αγροφυλάκωνκαι στενότερη συνεργασία με άλλους φορείς είναι τα βασικότερα από τα μέτρα αντιπυρικής προστασίας που ανακοίνωσε, σήμερα,Τρίτη το υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής.

«Η αντιπυρική προστασία ξεκίνησε πριν λίγες ημέρες και παρά τη δύσκολη οικονομική συγκυρία, το υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής έχει καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια να αξιοποιήσει και να κατανείμει με σύνεση τους περιορισμένους οικονομικούς πόρους που υπάρχουν» αναφέρει ανακοίνωση του υπουργείου.

Τα μέτρα:

-Το ΥΠΕΚΑ προχωρά στην πρόσληψη 250 εργατών τριμήνου απασχόλησης, οι οποίοι αναμένεται να αναλάβουν καθήκοντα στις αρχές Ιουνίου. Το υπουργείο Οικονομικών έχει ήδη δώσει έγκριση.

-Επιπλέον, σε διαδικασία ολοκλήρωσης βρίσκεται η πρόσληψη 516 εποχικών υπαλλήλών οκτάμηνης απασχόλησης, οι οποίοι που θα στελεχώσουν τις περιφερειακές δασικές υπηρεσίες, τα δασαρχεία, τα εκτροφεία θηραμάτων και τα εργοστάσια ξύλου, μεταξύ άλλων.

-Στο υπουργείο έχει επίσης συσταθεί ομάδα εργασίας για τη θεσμική θωράκισης των δασών, αντικείμενο της οποίας είναι, μεταξύ άλλων, η κατάθεση πρότασης για την αξιοποίηση των στελεχών της καταργηθείσας Αγροφυλακής. Η τελική πρόταση, την οποία πρέπει να εγκρίνει το συναρμόδιο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, έχει ήδη ολοκληρωθεί.

-Στη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου, οι Περιφερειακές Δασικές Υπηρεσίες θα λειτουργούν τις απογευματινές ώρες και τις μη εργάσιμες ημέρες. Ακόμα, το διάστημα αυτό τα επιχειρησιακά κέντρα του Πυροσβεστικού Σώματος θα στελεχώνονται με δασολόγους.

-Σχετικά με τη συντήρηση Δασικού Οδικού Δικτύου, του οποίου το κόστος σχεδιασμού ανέρχεται σε 4 εκατ. ευρώ, τα 2 εκατ. ευρώ έχουν κατανεμηθεί σε Δασαρχεία από τον Ειδικό Φορέα Δασών και η διαδικασία έχει ξεκινήσει. Παράλληλα, από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων θα κατανεμηθούν 1,8 εκατ.ευρώ για έργα συντήρησης δασικού δικτύου και καθαρισμού στα υπόλοιπα δασαρχεία της χώρας.

– Για τους καθαρισμούς δασών ενεργοποιούνται εθελοντικές οργανώσεις και άλλα υπουργεία, ενώ παράλληλα υλοποιείται πιλοτικό πρόγραμμα καθαρισμού με τη συνεργασία δασικών συνεταιρισμών.

-Ενεργοποιείται, τέλος, μέσα στο Μάιο το μέτρο 226.1 του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης «Αλέξανδρος Μπαλτατζής 2007- 2013», το οποίο υπάγεται στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

Επιπλέον, το ΥΠΕΚΑ έχει ζητήσει με επιστολές να αυξηθεί η επαγρύπνηση και η συνδρομή στο έργο της πρόληψης και από άλλα υπουργεία, καθώς και από τη ΔΕΗ, τον ΟΣΕ και την ΤΡΑΙΝΟΣΕ, με σκοπό να προβούν σε ενέργειες καθαρισμών στους χώρους ευθύνης τους.