Του μηχανισμού στήριξης για την Ελλάδα υπεραμύνθηκε ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου, λέγοντας επίσης πως εκτός από τα δημοσιονομικά προβλήματα και την έλλειψη αξιοπιστίας η Ελλάδα αντιμετώπιζε από τον Οκτώβριο «και έλλειμμα χρόνου».

«Η Ελλάδα έφτασε ένα βήμα από τη στάση πληρωμών, αλλά στάθηκε τυχερή γιατί με τη δουλειά που προηγήθηκε και την προσωπική αξιοπιστία του πρωθυπουργού καταφέραμε να στηθεί ένας μηχανισμός στήριξης της ελληνικής οικονομίας με 110 δισ. ευρώ» ανέφερε ο υπουργός στην ομιλία του στη γενική συνέλευση του ΣΕΒ την Τρίτη.

«Η σημασία αυτού του μηχανισμού φάνηκε με την απόφαση του Eurogroup που δημιούργησε έναν ευρωπαϊκό μηχανισμό με τους ίδιους όρους δανεισμού που ισχύουν για τη χώρα μας, για όσες χώρες χρειαστεί να προσφύγουν σε αυτόν» δήλωσε ο Γ. Παπακωνσταντίνου.

Ο ίδιος αναφέρθηκε ακόμη σε «τρεις προϋποθέσεις» επιτυχίας του προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής και διαρθρωτικών αλλαγών: «Οι πολίτες να δουν το φως στο βάθος του τούνελ, δηλαδή τις προοπτικές, την ανάπτυξη και τις νέες θέσεις εργασίας, να αισθανθούν ότι υπάρχει ένα βασικό αίσθημα δικαίου και να υπάρξει συλλογική προσπάθεια από την οποία δεν περισσεύει κανείς».

Ο υπουργός στάθηκε ιδιαίτερα στο σκέλος στήριξης του τραπεζικού συστήματος που περιλαμβάνεται στο πρόγραμμα, και κάλεσε τις τράπεζες να δουν τις στρατηγικές επιλογές τους.

Τόνισε επίσης ότι «η χώρα αντιμετωπίζει ποσοτικά και ποιοτικά ελλείμματα (δημοσιονομικό, έλλειμμα ισοζυγίου πληρωμών, έλλειμμα ανταγωνιστικότητας και αξιοπιστίας) ενώ η κυβέρνηση αντιμετώπισε και έλλειμμα χρόνου καθώς από τον Οκτώβριο το παράθυρο του χρόνου έκλεινε όλο και πιο γρήγορα». «Πολλές χώρες» συνέχισε «έχουν υψηλό έλλειμμα, χρέος και άνοιγμα στο ισοζύγιο πληρωμών αλλά καμία δεν συνδυάζει και τα τρία, συν το έλλειμμα αξιοπιστίας».