Εξομαλύνεταισταδιακά η εναέρια κυκλοφορία στην Ευρώπη, καθώς οι περισσότερες χώρες ανοίγουν τα αεροδρόμιά τους μετά το «μπλακ άουτ» που σημειώθηκε στις πτήσεις το Σαββατοκύριακο εξαιτίας της ηφαιστειακής τέφρας.

Τα περισσότερα ευρωπαϊκά αεροδρόμια, εκτός από μερικά στην Πορτογαλία, ανοίγουν και λειτουργούν κανονικά, όπως αναφέρει το BBC.

Το Eurocontrol τονίζει ότι τμήματα εναερίων χωρών της Ισλανδίας, του Ατλαντικού και της Πορτογαλίας παραμένουν κλειστά.

Τουλάχιστον μέχρι τη μία το μεσημέρι θα μείνει κλειστό το αεροδρόμιο της Λισαβόνας και του Πόρτο.

Γενικά από τα πορτογαλικά αεροδρόμια ακυρώθηκαν τουλάχιστον 223 πτήσεις κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου.

Καθυστερήσεις θα υπάρξουν και σήμερα, Δευτέρα στις υπερατλαντικές πτήσεις.

Η βρετανική υπηρεσία ελέγχουν εναέριας κυκλοφορίας δεν έκλεισε τον εναέριο χώρο της χώρας και έτσι δεν υπήρξαν προβλήματα με τις πτήσεις.

Στην Ιταλία, τα αεροδρόμια του Μιλάνου, της Πίζας και της Φλωρεντίας άνοιξαν μετά το μεσημέρι της Κυριακής, ωστόσο υπήρξαν καθυστερήσεις στις πτήσεις.

Και οι γαλλικές αρχές ακύρωσαν τουλάχιστον 70 πτήσεις προς τη νότια Ευρώπη από τα αεροδρόμα του Παρισιού, της Λυών και της Νίκαιας το Σαββατοκύριακο.

Ο ισπανικός εναέριος χώρος λειτούργησεκανονικά την Κυριακή, αφού βέβαια είχαν κλείσει19 αεροδρόμια στο βόρειο τμήμα της χώρας το Σάββατο. Ωστόσο, επτά ισπανικά αεροδρόμια αναγκάστηκαν να κλείσουν ξανά το βράδυ της Κυριακής λόγω της τέφρας.

Στη Σκωτία μερικά αεροδρόμια έκλεισαν για λίγο, αλλά αργότερα άνοιξαν.