Για τη δημιουργία ενός ευρωπαϊκού μηχανισμού σταθερότητας, ο οποίος θα δραστηριοποιείται με ταχύτητα όταν μια χώρα του ευρώ αντιμετωπίζει ανυπέρβλητα οικονομικά προβλήματα, αποφασίζουν οι υπουργοί Οικονομικών της ΕΕ σε έκτακτη συνεδρίαση του Ecofin, το απόγευμα της Κυριακής, στις Βρυξέλλες.

Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες στη συνάντηση αυτή θα ζητηθεί από τις τρεις χώρες που βρίσκονται μπροστά σε δημοσιονομικό κίνδυνο, την Πορτογαλία, την Ισπανία και την Ιταλία να λάβουν άμεσα μέτρα αντίστοιχα με αυτά που έλαβε και η Ελλάδα. Σήμερα το απόγευμα μάλιστα θα συνεδριάσουν και οι κεντρικοί τραπεζίτες των χωρών μελών οι οποίοι με τη συμμετοχή της ΕΚΤ θα συζητήσουν και αυτοί τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν καθώς και την πολιτική που θα ακολουθήσουν ως προς την εκταμίευση της βοήθειας προς τις χώρες αυτές όταν αυτή απαιτηθεί.

Είναι τέτοια η σφοδρότητα της δημοσιονομικής κρίσης που αναμένεται να πλήξει όχι μόνο τις χώρες της Ευρωζώνης αλλά και την παγκόσμια οικονομία, που αναγκάζει τους κεντρικούς τραπεζίτες όλου του κόσμου να συγκεντρωθούν αύριο στη Βασιλεία της Ελβετίας για να συζητήσουν και να αποφασίσουν τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν για να μπορέσει να ανακάμψει η παγκόσμια οικονομία.

Το σύστημα αυτό, μέσω ενός πλέγματος συνεργασίας της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας με τις κεντρικές τράπεζες των χωρών του ευρώ, θα ενεργοποιείται υπό αυστηρούς όρους και προϋποθέσεις όταν μια χώρα του ευρώ βρίσκεται στα πρόθυρα της κατάρρευσης.

Η δημιουργία του αποφασίστηκε την Παρασκευή το βράδυ, στο Eurogroup κορυφής που ενέκρινε τη βοήθεια προς την Ελλάδα. Εντούτοις δεν ήταν δυνατό να συμφωνηθούν όλες οι πτυχές του μηχανισμού και οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων της ζώνης του ευρώ αποφάσισαν τη σύγκληση του έκτακτου Ecofin.

Εντούτοις, χώρες όπως η Βρετανία αντιτίθενται στη δημιουργία ενός τέτοιου μηχανισμού, με το επιχείρημα ότι υπάρχει ήδη το ΔΝΤ, το οποίο διαθέτει και τα κεφάλαια και την τεχνογνωσία.

Ως προς την αντιμετώπιση των κερδοσκοπικών παιχνιδιών, στο στόχαστρο των κυβερνήσεων της ζώνης του ευρώ τίθενται εφεξής οι διεθνείς οίκοι αξιολόγησης, τα επενδυτικά κεφάλαια υψηλού κινδύνου και οι τράπεζες. Στόχος των «27» να στείλουν ένα «ισχυρό μήνυμα» πριν ανοίξουν οι αγορές της Δευτέρα, όπως ανέφεραν ευρωπαϊκές πηγές.

Ήδη την Παρασκευή, οι ηγέτες των 16 χωρών της Ευρωζώνης δήλωσαν πρόθυμοι να κάνουν «ό,τι χρειαστεί» προκειμένου να προστατέψουν το κοινό τους νόμισμα και να αυξήσουν τη δημοσιονομική πειθαρχία στα κράτη-μέλη.

«Λαμβάνοντας υπόψη τις έκτακτες περιστάσεις, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα προτείνει έναν ευρωπαϊκό σταθεροποιητικό μηχανισμό προκειμένου να διατηρηθεί η χρηματοπιστωτική σταθερότητα στην Ευρώπη», δήλωσε ο πρόεδρος της ΕΕ, Χέρμαν βαν Ρoμπάι.

Ο πρόεδρος του Eurogroup Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ είπε, από την πλευρά του, ότι «έως την Κυριακή θα έχουμε μία ακλόνητη γραμμή άμυνας» απέναντι στην κερδοσκοπία.

«Πρέπει να καταστήσουμε σαφές ότι οι χώρες της Ευρωζώνης είναι έτοιμες να προστατέψουν η μία την άλλη, επειδή θέλουν να υπεραμυνθούν της Ευρωζώνης ως σύνολο», πρόσθεσε ο κ. Γιούνκερ.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι στελέχη της Κομισιόν εργάζονταν όλο το Σαββατοκύριακο για τη δημιουργία του μηχανισμού σταθερότητας, οποίος από κάποιους περιγράφεται ως ένα είδος ευρωπαϊκού ΔΝΤ, το οποίο θα είναι έτοιμο να διοχετεύσει εκατοντάδες δισ. ευρώ σε περιστάσεις ανάγκης.

O πρόεδρος της Γαλλίας Νικολά Σαρκοζί και ο πρωθυπουργός της Ιταλίας Σίλβιο Μπερλουσκόνι δεν παρέστηκαν την Κυριακή στην ετήσια παρέλαση στη Μόσχα για την 65η επέτειο της νίκης κατά του φασισμού και έμειναν στις χώρες του προκειμένου να εργαστούν για το ζήτημα της οικονομικής κρίσης.

Ο Σαρκοζί στο μέγαρο των Ηλυσίων συμβούλιο με θέμα «την οικονομική κρίση που πλήττει την Ευρωζώνη» με τη συμμετοχή του πρωθυπουργού Φρανσουά Φιγιόν, του υπουργού Εξωτερικών Μπερνάρ Κουσνέρ, του υπουργού Προϋπολογισμού Φρανσουά Μπαρουάν, του ο υπουργού αρμόδιος για Ευρωπαϊκές Υποθέσεις Πιέρ Λελούς, καθώς και του Αλεξάντρ ντε Ζινιάκ, διευθυντή του γραφείου της υπουργού Οικονομικών Κριστίν Λαγκάρντ, η οποία βρίσκεται στις Βρυξέλλες για την έκτακτη συνεδρίαση του Ecofin.

Με απρόοπτα η συνάντηση

Σε νοσοκομείο των Βρυξελλών μεταφέρθηκε εσπευσμένα το απόγευμα της Κυριακής ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε. Επικεφαλής της γερμανικής αντιπροσωπείας στο Ecofin θα είναι ο Γερμανός υπουργός Εσωτερικών Τόμας ντε Μεζιέρ.

Ο οργανισμός του Β.Σόιμπλε φαίνεται ότι δεν αντέδρασε καλά σε φάρμακο που του χορηγήθηκε για πρώτη φορά το Σάββατο. Ο Γερμανός πολιτικός είχε κατάφερει να επιβιώσει επίθεσης με μαχαίρι το 1990, η οποία τον άφησε όμως παράλυτο και με προβλήματα υγείας που παραμένουν μέχρι σήμερα.