ΛΟΝΔΙΝΟ Φωτιά έχει πάρει το Διαδίκτυο με αφορμή τις τελευταίες εξελίξεις στη χώρα μας. Ανθρωποι από κάθε γωνιά της Γης σχολιάζουν τα τραγικά γεγονότα στην Αθήνα, λένε τη γνώμη τους για τις αιτίες που μας έφεραν στη σημερινή δύσκολη θέση και προτείνουν λύσεις για την έξοδό μας από την κρίση. Ενας ζωντανός διάλογος βρίσκεται σε εξέλιξη μέσα από τα εκατοντάδες φόρουμ που παρέχουν διαδικτυακοί τόποι και ηλεκτρονικά μέσα ενημέρωσης. Σταχυολογήσαμε μερικές από τις απόψεις και τις γνώμες ανθρώπων που πίσω από την ανωνυμία ή το ψευδώνυμό τους λένε αλήθειες οι οποίες πολλές φορές καίνε.

«Οι Ελληνες μας δείχνουν τον δρόμο» λέει ο ΜariusLetellier στον «Figaro» και προσθέτει ότι «πρέπει να αγωνιστούμε για να υπερασπίσουμε το βιοτικό μας επίπεδο», αλλά ο Μarkus Τeuber εκφράζει εντελώς αντίθετη άποψη στην «Frankfurter Αllgemeine Ζeitung» και μας κατηγορεί για μεγάλη ανευθυνότητα, αφού, όπως λέει, η διαφθορά, η φοροδιαφυγή και η νοοτροπία τού «δεν βαριέσαι» που μας διακρίνει μας κάνει να μην αποταμιεύουμε και να μην μπορούμε να πληρώνουμε τα χρέη μας.

Ο WorldΟfChloda γράφει στο ΒΒC ότι μας λυπάται για τη διαφθορά, τη φοροδιαφυγή, το μαγείρεμα των λογαριασμών, την κακή διακυβέρνηση, αλλά και για αυτά που έρχονται, τις απολύσεις, τις μειώσεις μισθών και ό,τι άλλο θα χρειαστεί στο μέλλον.

Δεν είναι καλό, προσθέτει, αλλά καλύτερο από αυτό που θα συνέβαινε αν χρεοκοπούσαμε. Πάλι στο ΒΒC o/η Μarzi γράφει ότι μπορεί σήμερα να μιλάμε για την Ελλάδα αλλά σε λίγες εβδομάδες θα συζητάμε για την Πορτογαλία, την Ισπανία και την Ιταλία. «Το πρόβλημα δεν είναι ελληνικό αλλά ευρωπαϊκό» συνεχίζει. «Πότε θα καταλάβει η Ευρώπη ότι ο τρόπος της ζωής των τελευταίων δεκαετιών δεν μπορεί να συνεχιστεί άλλο» αναρωτιέται και επισημαίνει ότι ο ανταγωνισμός από τις νεότερες και πιο ανταγωνιστικές αγορές θα μας υποχρεώσει να αλλάξουμε συνήθειες. «Ο κόσμος δεν μας χρωστάει τίποτε» καταλήγει.

Η Chloe από το Σαν Φρανσίσκο γράφει στους «Νew Υork Τimes» ότι η κοινωνική αναταραχή στην Ελλάδα δεν θα σταματήσει αν δεν παραπεμφθούν στη Δικαιοσύνη οι διεφθαρμένοι πολιτικοί που έκλεβαν τον κόσμο επί χρόνια. «Η κυβέρνηση κάνει λάθος που εφαρμόζει μέτρα λιτότητας χωρίς να τιμωρεί πρώτα τους ενόχους για τα εγκλήματα» προειδοποιεί.

Από το Σικάγο, ο Steve Singer τονίζει ότι για τουλάχιστον μία γενιά εμείς οι Ελληνες ζούσαμε πάνω από τις δυνατότητές μας και ότι αυτό δεν μπορούσε να συνεχιστεί άλλο. Ο ίδιος προσθέτει ότι οι διαδηλωτές της Αθήνας πρέπει να αντιληφθούν ότι το πακέτο σωτηρίας του ΔΝΤ είναι η τελευταία σωτηρία τους για να μην καταρρεύσει οικονομικά η χώρα. Εχοντας ζήσει στην Ουγγαρία τον καιρό της προσφυγής της χώρας στο ΔΝΤ, τονίζει ότι η άλλη λύση- στάση πληρωμών, έξοδος από το ευρώ και την ΕΕ- θα προκαλούσε υπερπληθωρισμό και μεγάλη οικονομική και πολιτική αστάθεια. «Θα είναι σαν να πηδάς από το τηγάνι κατευθείαν στη φωτιά» λέει χαρακτηριστικά.

Αρκετά αυστηρός ο Gaulois, λέει στον «Figaro ότι το πρόγραμμα λιτότητας της ελληνικής κυβέρνησης έχει στόχο μόνο τα εισοδήματα των μικρομεσαίων και δεν πλήττει καθόλου το κεφάλαιο και τις τράπεζες. «Δεν υπάρχουν άραγε έλληνες εφοπλιστές;» αναρωτιέται. Στο ίδιο μήκος κύματος βρίσκεται και ο Gerold Κeeferστη «FΑΖ» λέγοντας ότι οι πραγματικοί εμπρηστές δεν βρίσκονται στους δρόμους της Αθήνας αλλά είναι αυτοί που κερδίζουν πολλά χρήματα για να αποτρέπουν τέτοιες καταστροφές και βρίσκονται στα χλιδάτα γραφεία τους στις Βρυξέλλες, στο Βερολίνο, στη Φραγκφούρτη και στο Παρίσι.

Πιο μετριοπαθής, ο Βrandon από το Οχάιο συστήνει μέσα από τους «ΝΥΤ» καλύτερη διαχείριση των φοροεισπρακτικών μηχανισμών για να μπορέσουμε να ισοσκελίσουμε τον προϋπολογισμό μας, ενώ ο ΗenryChinaαπό το ίδιο φόρουμ μας καλεί να κάνουμε αυτό που έκαναν οι Νοτιοκορεάτες όταν έμαθαν ότι η χώρα τους χρεοκοπεί: έτρεξαν να πουλήσουν τα χρυσά τους κοσμήματα για να μαζέψουν σκληρό συνάλλαγμα και να το προσφέρουν στην πατρίδα τους. Αν λύνονταν έτσι απλά τα προβλήματά μας…