O πρωθυπουργός της Ελλάδας, κ. Γ. Παπανδρέου, προσερχόμενος στην Σύνοδο Κορυφής των ηγετών των 16 χωρών μελών τηςευρωζώνης, σε δηλώσεις του υπογράμμισε μεταξύ άλλων «ότι σήμερα η Ευρώπη θα επιβεβαιώσει τη θέλησή της να ισχυροποιήσει το νόμισμά της και την οικονομία της. Η Ελληνική Βουλή υπερψήφισε το νομοσχέδιο δείχνοντας τη βούληση της χώρας να προχωρήσει». Επίσης, ανέφερε: «Ο ελληνικός λαός έχει υπομείνει τον πόνο από την οικονομική κρίση τους τελευταίους μήνες, αλλά λαός και κυβέρνηση είναι απόλυτα αποφασισμένοι να αλλάξουν μονοπάτι για την Ελλάδα, να βαδίσουν στο δρόμο της σταθερότητας και της ανάπτυξης», και τόνισεότι «μόλις χτες λάβαμε πολύ σκληρά μέτρα και ένα πακέτο προσαρμογής με την πλειοψηφία στη Βουλή, επιδεικνύοντας τη βούληση να προχωρήσουμε μπροστά και είμαστε αποφασισμένοι να προχωρήσουμε μπροστά. Εμείς κάναμε αυτό που μας αναλογούσε», επισήμανε ο πρωθυπουργός.

Επιπλέον, ο κ. Παπανδρέου ανέφερε ότι την ίδια ώρα υπάρχει μια άνευ προηγουμένου αστάθεια στην παγκόσμια οικονομία και συμπλήρωσε ότι γι’ αυτό τον λόγο η σημερινή συνάντηση στις Βρυξέλλες είναι τόσο σημαντική.

«Θα επαναβεβαιώσουμε την εμπιστοσύνη μας στο κοινό μας νόμισμα», υπογράμμισε ο πρωθυπουργός και τόνισε ότι αυτό είναι ένα πολύ σημαντικό μήνυμα για την ανάταξη της παγκόσμιας οικονομίας που θα επαναφέρει την ανάπτυξη, την εργασία και την ευμάρεια στους λαούς, τους πολίτες, και τις χώρες της Ευρώπης. «Μπορούμε και πρέπει να το κάνουμε μαζί», σημείωσε ο κ. Παπανδρέου.

Λίγο πριν η γερμανίδα καγκελάριος κυρία Ανγκελα Μέρκελ σημείωνε ότι Ευρωπαίοι ηγέτες «πρέπει να δράσουμε γρήγορα ώστε να αποτρέψουμε την εξάπλωση της κρίσης από την Ελλάδα».

Η ίδια δήλωσε ότι «δεν υπάρχει άλλος χρόνος» και τάχθηκε υπέρ τωνμεταρρυθμίσεωντων κανονισμών που αφορούν στα ελλείμματατων χωρών. «Πρέπει να ενισχύσουμε τους κανονισμούς» δήλωσε «αλλιώς, κατά τη γνώμη μου, δεν θα έχουμε αποτελέσματα».

Πριν από την άφιξή της στις Βρυξέλλες, η Γερμανίδα καγκελάριος, είχε μιλήσει με τον Αμερικανό πρόεδρο κ. Μπαράκ Ομπάμα, ο οποίος δήλωσε ότι υποστηρίζει τις προσπάθειες αντιμετώπισης της οικονομικής κρίσης στην Ευρώπη.Ο πρόεδρος των Ην.Πολιτειών είπε ότι συμφώνησαν, με την κυρία Αγκελα Μέρκελ,ότι είναι ανάγκη να δοθείμια «ισχυρή απάντηση» στην κρίση που αντιμετωπίζει η ευρωζώνη. «Συμφωνήσαμε για τη σημασία μιας ισχυρής πολιτικής απάντησης εκ μέρους των πληγεισών χωρών και μιας ισχυρής οικονομικής απάντησης εκ μέρους της διεθνούς κοινότητας», είπε ο κ. Ομπάμα μιλώντας σε δημοσιογράφους, στο Λευκό Οίκο. «Κατέστησα σαφές ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες στηρίζουν τις προσπάθειες που καταβάλλονται και ότι θα συνεχίσουμε να συνεργαζόμαστε με τους Ευρωπαίους ηγέτες και με το ΔΝΤ σ’ αυτήν την κρίσιμη περίοδο», πρόσθεσε.

Σύμφωνα με πληροφορίες οι ηγέτες της ευρωζώνηςθα δεσμευτούν για την ενίσχυση της δημοσιονομικής πειθαρχίας. «Ολοι οι ηγέτες της ευρωζώνης θα δείξουν την προθυμία τους να κάνουν νέες προσπάθειες», επισήμαναν ευρωπαίοι αξιωματούχοι.

Νωρίτερα, ο Γάλλος πρόεδρος κ. Νικολά Σαρκοζί, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κ. Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο και ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, κ. Χέρμαν Βαν Ρόμπαϊ είχαν συνομιλίες με αντικείμενο την κρίση που δοκιμάζει έντονα την ισχύ του ευρωπαϊκού νομίσματος.

Να σημειωθεί ότι την ώρα πουοιευρωπαίοι ηγέτες ετοιμάζονταν για τησύνοδο στις Βρυξέλλες, το Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης άνοιγε με σημαντική πτώση, με το βιομηχανικό δείκτη Dow Jones να υποχωρεί κατά 2,25% και το δείκτη Nasdaq να πέφτει κατά 3,52%.